Πυρά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη φορομπηχτική πολιτική της εκτόξευσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Δράμα, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να απαντήσει σε όσα υποστήριξε ο Πρωθυπουργός στην προχθεσινή συνέντευξή του περί επιτυχημένης πορείας της οικονομίας. Ταυτόχρονα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε τη διαφορετική συνταγή της ΝΔ για την ανάπτυξη, βασικά συστατικά της οποίας –όπως τόνισε –θα είναι η τόνωση της επιχειρηματικότητας και η μείωση των φόρων.

Βασικός στόχος του ηγετικού επιτελείου της ΝΔ ήταν με τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με επαγγελματίες, συλλόγους και παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο στην Καβάλα όσο και στη Δράμα –στη χθεσινή δεύτερη ημέρα της περιοδείας του στην Ανατολική Μακεδονία –να σταλεί το μήνυμα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επεξεργασμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της περιφέρειας. Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε με παραγωγικούς φορείς στη Δράμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην υψηλή φορολογία και τις αυξημένες εισφορές που καλούνται να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτέθηκε στην κυβέρνηση σημειώνοντας πως «έχουμε φτάσει σήμερα στο σημείο να τιμωρούμε την εργασία. Οσο πιο πολύ δουλεύει κάποιος τόσο πιο πολλούς φόρους και εισφορές πληρώνει…». Συμπλήρωσε δε, σε πολύ υψηλούς τόνους, πως δεν πρόκειται να δεχθεί ένα σύστημα «το οποίο εισπράττει υπερβολικούς φόρους από λίγους για να συντηρούν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ το δικό τους κομματικό κράτος. Αυτά να τα ξεχάσουν. Θα τελειώσουν αυτές οι πρακτικές».

Στο Παγγαίο. Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη νωρίτερα, στο Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου. Απευθυνόμενος στους συμβούλους υποστήριξε –καυτηριάζοντας και πάλι την κυβερνητική πολιτική –πως η ανάπτυξη «δεν έρχεται με ψεύτικες υποσχέσεις. Ερχεται μέσα από μια συγκεκριμένη πολιτική, η οποία θα τονώσει την επιχειρηματικότητα. Θα μειώσει τους φόρους και θα επιτρέψει σε κάθε περιοχή να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα». Μάλιστα αναφέρθηκε και στον ειδικό φόρο στο κρασί, τονίζοντας ότι δεν απέδωσε και δεσμεύτηκε πως η αυριανή κυβέρνησης της ΝΔ θα τον καταργήσει.

Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για τις πολιτικές της στον τομέα της Αυτοδιοίκησης. Την κατηγόρησε ότι το μοναδικό της σχέδιο είναι «να προχωρά σε μια σειρά από ρυθμίσεις, που το μόνο το οποίο κάνουν είναι να κλείνουν το μάτι σε διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων». Εκανε δε λόγο για ύπαρξη πολύ οργανωμένου σχεδίου από την κυβέρνηση που έχει στόχο «τη δημιουργία μιας καινούργιας στρατιάς συμβασιούχων. Ομηρων, δηλαδή, συμπολιτών μας σε κάποιους από τους οποίους θα τάξει το τυράκι της μονιμοποίησης με αντάλλαγμα την πολιτική τους στήριξη».

Σκληρή γλώσσα για Τσίπρα. Την ίδια ώρα ο αρχηγός της ΝΔ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, στον απόηχο της προχθεσινής τηλεοπτικής του συνέντευξης, κατηγορώντας τον για αλαζονεία, θράσος και τυχοδιωκτισμό. Χρησιμοποιώντας πολύ σκληρή γλώσσα κατά του Πρωθυπουργού ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως «η ανικανότητα και ο τυχοδιωκτισμός του προκάλεσαν τεράστια ζημιά στην οικονομία μας. Ζημιά την οποία οι Ελληνες πληρώνουν –και θα πληρώνουν ακριβά –με αυξημένους φόρους και μειωμένους μισθούς και συντάξεις». Συμπλήρωσε δε, στο ίδιο επικριτικό ύφος, πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν διδάχθηκε τίποτα. «Εξακολουθεί να προκαλεί με την αλαζονεία του. Υποτιμά προκλητικά τη νοημοσύνη των πολιτών. Στην οικονομία, έχει το θράσος να ισχυρίζεται ότι θα βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια, όταν την έχει ήδη δεσμεύσει σε λιτότητα διαρκείας».

Για ακόμη μία φορά ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε πως είναι αναγκαία για τη χώρα η πολιτική αλλαγή και ότι το «θλιβερό κεφάλαιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πρέπει να κλείσει».

Πυρά για τη βία. Στο μεταξύ, η αξιωματική αντιπολίτευση επιτέθηκε χθες στον κυβερνητικό συνασπισμό και για τους χειρισμούς του στα θέματα της δημόσιας ασφάλειας. Με αφορμή τις πληροφορίες για απειλητική επιστολή αγνώστων στον πρόεδρο του ΣτΕ η ΝΔ εξέφρασε την ανησυχία της σχολιάζοντας δηκτικά πως «οι επιθέσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη αποθρασύνουν τους εκφραστές της βίας και της ανομίας. Οπως αποθρασύνουν και τους κάθε είδους μπαχαλάκηδες η ανοχή και η προστασία που παρέχουν η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Βουλής σε μέλη του Ρουβίκωνα, που εισβάλλουν στο Κοινοβούλιο». Τις κυβερνητικές πρακτικές στον τομέα της ασφάλειας στηλίτευσε και ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την νέα καταστροφή επικυρωτικών μηχανημάτων εισιτηρίων στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Περισσού. Οπως σημείωσε, «οι γνωστοί – άγνωστοι, ενθαρρυμένοι από τη στάση της κυβέρνησης, κινούνται και καταστρέφουν ανεξέλεγκτα ιδιωτική και δημόσια περιουσία, εξευτελίζοντας τους θεσμούς και το κράτος και καταρρακώνοντας το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών».