Στον απόηχο της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα στον τηλεοπτικό Alpha αλλά και σε συνάρτηση με τη χθεσινή του ομιλία στη Λαμία κατά το διήμερο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Στερεάς Ελλάδας, η κυβέρνηση φτιάχνει την επόμενη μέρα της. Σε συνδυασμό με τη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ –όπου αναμένεται να ακουστεί και η πιο συγκρατημένη άποψη της εσωκομματικής τάσης των 53+ για την πρόσφατη έξοδο στις αγορές, αλλά και σφυροκόπημα σε υπουργούς όπως ο Μουζάλας ή η Κονιόρδου -, το βήμα δεν θα είναι εύκολο με όριο τη ΔΕΘ το φθινόπωρο. Η τρίτη αξιολόγηση ήδη συζητείται εσωκομματικά και ενδοκυβερνητικά ως ένα ναρκοπέδιο σε συνδυασμό με τον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους που θα καταβάλλονται από εδώ και πέρα από τους πολίτες και θα διαμορφώνουν ένα δυσμενές κλίμα. Ακριβώς αυτήν τη συγκυρία επιχειρεί να υπερβεί η κυβέρνηση και αυτό έγινε σαφές από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό έντονα χθες και στη Λαμία με τα όσα είπε. Εδώ θα μπορούσε η όλη τοποθέτησή του να συνοψιστεί στη φράση «εθνική προσπάθεια» για τη λεγόμενη παραγωγική ανασυγκρότηση που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση με τα διαδοχικά περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια. Ενα εγχείρημα που έχει ως βαθιά προέκταση τον προεκλογικό αγώνα και την ύστατη προσπάθεια να επανασυνδεθεί η κυβέρνηση με την κοινωνία στο φόντο της δημοσκοπικής φθοράς της.
Το κάλεσμα. «Πιστεύω όμως ότι σήμερα, περισσότερο από χθες, υπάρχει η ανάγκη για συνεννόηση σε τοπικό, κλαδικό, περιφερειακό, αλλά και κεντρικό επίπεδο. Αρκεί να κατανοήσουμε ότι η ανάπτυξη, το αναπτυξιακό σχέδιο σε όλες του τις πλευρές, οι κοινωνικές συμμαχίες που απαιτούνται για να υλοποιηθεί, δεν επιδέχονται μικροκομματικές προσεγγίσεις και επικοινωνιακές αντιμετωπίσεις» είπε από τη Λαμία χθες ο Πρωθυπουργός, ενώ συμπλήρωσε με έμφαση: «Πρώτον, ο στόχος της ανάπτυξης δεν αφορά μόνο κάποιες κοινωνικές ομάδες, κάποιες περιφέρειες, κάποια συμφέροντα, κάποια κόμματα ή την κυβέρνηση. Αφορά την ίδια την ύπαρξη της πατρίδας μας. Αφορά την εθνική μας κυριαρχία. Αφορά την ευημερία του λαού μας. Αφορά το μέλλον, τους νέους, τα παιδιά μας. Αυτή ακριβώς η ζωτική σημασία της ανάπτυξης την τοποθετεί εκ των πραγμάτων στο κέντρο μιας μεγάλης προσπάθειας όχι κομματικής, όχι κυβερνητικής, αλλά εθνικής». Μια αποστροφή – απάντηση στην πολεμική της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως συνεχίζει να σπέρνει το πνεύμα του διχασμού.
Οι μεταρρυθμίσεις που επίσης έθεσε ως προτεραιότητα είπε πως απαιτούν ευρύτατες κοινωνικές συμμαχίες και μέτωπα, αν και η ομιλία στη Λαμία από τη φύση της θα ήταν πιο συνθετική, με επιδίωξη να διεμβολίσει και το ακροατήριο που δεν κινείται φιλικά στην κυβέρνηση σήμερα.
Στα θετικά μετρούν οι κυβερνώντες τη συνεννόηση που υπήρξε με τον περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη για τα θέματα ΕΣΠΑ της περιοχής, μια γέφυρα που στήθηκε με συμβολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση. Νωρίτερα, αυτή ακριβώς η λογική είχε περιγραφεί στο ίδιο συνέδριο από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου: «Είναι προφανές ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί με οριζόντιες πολιτικές, εκπορευόμενες αποκλειστικά και μόνο από την κεντρική κυβέρνηση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι παραγωγικοί και συλλογικοί φορείς, τα πανεπιστήμια, οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να έχουν και λόγο και ρόλο στην προσπάθεια αυτή». Γενικότερα, από εδώ και μέχρι τη ΔΕΘ η κυβέρνηση θα κινηθεί με όρους «ανάπτυξης» και επιστροφής στις τοπικές κοινωνίες μέσω περιφερειών.
Δύσβατος δρόμος βέβαια και με στενό χρονικό ορίζοντα, αν λάβουμε υπόψη μας την επόμενη αξιολόγηση που βρίσκεται προ των πυλών και έχει ως περιεχόμενο πολύ ακανθώδη ζητήματα.