Τον έχουν φάει τα πηγαινέλα τον Αϊντα. Την επόμενη εβδομάδα, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Κυπριακό, επιστρέφει στην Κύπρο για διαβουλεύσεις. Τι ακριβώς διαβουλεύσεις είναι αυτές μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά και ενώ ο Αναστασιάδης είναι έξαλλος μαζί του και απειλεί να βγάλει στη φόρα τα πρακτικά (που, προσέξτε, δεν είναι πρακτικά αλλά οι σημειώσεις που κρατούσε ο ίδιος!) δεν ξέρω. Πάντως, ο νορβηγός διπλωμάτης ξεκαθαρίζει ότι θα πάρει χρόνο μέχρι να αξιολογηθούν όλες οι διαστάσεις της διάσκεψης. Επανέρχομαι όμως στην κόντρα μεταξύ Αναστασιάδη Αϊντα για να σχολιάσω ότι στον πρόεδρο ασκείται έντονη κριτική για τη στάση του να ανοίξει (α λα Κοτζιάς) μέτωπο με τον ειδικό διαμεσολαβητή. Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ τον κατηγόρησε ότι τομόνο που τον ενδιαφέρει είναινα διασώσει το κύρος του, με φωνές, απειλές και διαστρεβλώσεις και χαρακτήρισε απαράδεκτες τις απειλές για δημοσιοποίηση των πρακτικών. «Θυσιάζουμε την Κύπρο για να διασώσουμε το κύρος του κ.Αναστασιάδη» δήλωσε ο Αντρος Κυπριανού. Πάντως, εδώ που τα λέμε, άλλο πράγμα τα πρακτικά και άλλο οι προσωπικές σημειώσεις που κρατά κανείς. Καλύτερα να το ξανασκεφτεί ο Αναστασιάδης γιατί την ώρα που εκείνος βγάζει στη φόρα σημειώσεις, οι άλλοι (μπορεί) να βγάλουν τα πρακτικά. Και τότε ο δρόμος προς τις εκλογές του Φεβρουαρίου (μπορεί) να γίνει εξαιρετικά ανηφορικός.
Η επιστροφή των Μαρωνιτών

Και ενώ ο Αϊντα καταβάλλει τις τελευταίες του προσπάθειες (γιατί όπως σας έχω πει δεν θα παραμείνει για πολύ στη θέση του ειδικού διαμεσολαβητή –θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα του να πολιτευτεί) οι Τουρκοκύπριοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις που ανοίγουν τον δρόμο για την επιστροφή όλων των Μαρωνιτών (είναι μία από τις θρησκευτικές κοινότητες της Κύπρου) στα χωριά τους στα βορειοδυτικά των Κατεχομένων –εννοείται υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Οι διαδικασίες για την επιστροφή τους (πρόκειται για 4.000 κατοίκους) θα ξεκινήσουν σύντομα, αλλά είναι άγνωστο πόσοι από αυτούς είναι διατεθειμένοι να επιστρέψουν.

Στη Λευκωσία, πάντως, ερμηνεύουν την απόφαση αυτή ως απόδειξη της τουρκικής πλευράς ότι θα κινηθεί μονομερώς, βγάζοντας από τη συζήτηση τις παραμέτρους του ΟΗΕ.