Με την πρώτη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου, η Δημοκρατική Συμπαράταξη σηματοδότησε το νέο ξεκίνημά της και, λίγες μέρες πριν από την έλευση του Αυγούστου, η Φώφη Γεννηματά έδωσε το μήνυμα για σκληρή δουλειά τον επόμενο μήνα. Η Χαριλάου Τρικούπη θέλει να τελειώνει με τα διαδικαστικά του νέου φορέα και την εκλογή αρχηγού όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, γι’ αυτό και δουλεύει εντατικά με τον επικεφαλής τής υπό σχηματισμό Επιτροπής Δεοντολογίας Νίκο Αλιβιζάτο. Την ίδια στιγμή, θέλουν να τελειώνουν νωρίς και με τις εσωκομματικές διεργασίες του ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε, αν υπάρξει ανάγκη –η οποία μεταφράζεται σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες -, η Συμπαράταξη να είναι έτοιμη να μπει στη μάχη της κάλπης.

Η συνεδρίαση άρχισε με χαμόγελα και, σε θετικό κλίμα, η Φώφη Γεννηματά περιέγραψε τους στόχους της για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς: «Η νέα παράταξη θα γεννηθεί στη μήτρα της κοινωνίας. Αυτό είναι και απαίτηση της κοινωνικής μας βάσης. Ας το καταλάβουν όλοι για να τελειώνουμε μια και καλή με τα ψευτοδιλήμματα» ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της ΔΗΣΥ, τονίζοντας πως την «ώρα που η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για την πορεία της χώρας συνεχίζεται, (…) η κυβέρνηση διολισθαίνει σε καθεστωτικές λογικές και πρακτικές», η ΔΗΣΥ επιδιώκει «να δώσει το περιεχόμενο της εθνικής γραμμής εξόδου από την κρίση», εξειδικεύοντας το Σχέδιο Ελλάδα στη ΔΕΘ. Η Γεννηματά τελείωσε τον λόγο της με τη φράση «ελπίζοντας ότι σε αυτήν τη μάχη θα είναι όλοι παρόντες, ότι η Ιστορία δεν θα γράψει το “πλην Λακεδαιμονίων”», με ξεκάθαρους αποδέκτες Το Ποτάμι και την Ωρα Αποφάσεων.

Οι συνιστώσες. «Δεν επιθυμούμε να είμαστε ένας “τρίτος πόλος”, αλλά ο κυρίαρχος πόλος και στις δικές μας προτάσεις πρέπει να απαντήσουν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου (ΚΙΔΗΣΟ) στη δική του ομιλία. «Τόλμη, ανανέωση, ενότητα» είναι το τρίπτυχο για τον Θανάση Θεοχαρόπουλο (ΔΗΜΑΡ), ο οποίος επισήμανε την πάγια άποψη της ΔΗΜΑΡ για ενιαίο φορέα και διπλή κάλπη, εξηγώντας πως «στη μια θα εκλέξουμε επικεφαλής και στην άλλη θα απαντήσουμε στο ερώτημα αν επιθυμούμε ομοσπονδιακό πολυκομματικό σχήμα ή τη μετάβαση σ’ ένα ενιαίο κόμμα, το οποίο θα αναγνωρίζει τη διαφορετικότητα των απόψεων και μέσα από την ενότητα θα προχωρά». Στην ίδια γραμμή και ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης των Κινήσεων Πολιτών, ο οποίος χαρακτήρισε «επιτακτική τη συγκρότηση του νέου ενιαίου πολυτασικού φορέα του χώρου άμεσα, στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε εξαγγείλει». Στο τέλος της συνεδρίασης αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπών πολιτικής, τομέων δράσης και δικτύων πολιτών.

Η μειοψηφία. Προσώρας, βέβαια, στη ΔΗΣΥ βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ηχηρή μειοψηφία, η οποία συνεχίζει να εκφράζει την αντίθεσή της με την πορεία της ηγεσίας. Ο «αποκλεισμός», όπως τον χαρακτηρίζουν, όλων των διαφωνούντων από το Κεντρικό Συμβούλιο δημιούργησε αντιδράσεις, με πιο ηχηρή την απουσία του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη από τη χθεσινή συνεδρίαση.

Ο Βενιζέλος. Παράλληλα, στην αίθουσα του Κάραβελ δεν εμφανίστηκε ούτε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος σε συνέντευξή του (Σκάι 100,3) επανέλαβε τις ιδεολογικές και πολιτικές του διαφορές με τη Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας πως «η ΔΗΣΥ αυτοπεριορίζεται στην Κεντροαριστερά κατά τρόπο ο οποίος είναι ανεξήγητος, κατά τη γνώμη μου, γιατί αυτό αντιβαίνει και στις αποφάσεις του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ του 2015 (…). Είπα την άποψή μου ολοκληρωμένη στο συνέδριο της ΔΗΣΥ, δεν είδα να προκαλείται καμία συζήτηση, ουδείς μου απάντησε σοβαρά, ουδείς μου είπε τι γίνεται με αυτά που λες, δεν τους ενδιαφέρει στην πραγματικότητα το τι λες, στην πραγματικότητα ενδιαφέρονται κάποιοι να μη δημιουργείς με τη συμπεριφορά σου προβλήματα πρακτικά».

Παράλληλα, επισήμανε πως δεν ρωτήθηκε καν για τη στάση του σχηματισμού στο νομοσχέδιο για τον ΟΑΣΘ (σ.σ.: η ΔΗΣΥ δήλωσε «παρών»), το οποίο ο ίδιος θα καταψήφιζε. Απαντώντας, ωστόσο, στις φήμες που τον θέλουν να ιδρύει νέο κόμμα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως «τώρα δεν ασχολείται με τέτοια θέματα», καθώς «ο ρόλος μου αυτήν τη στιγμή (…) είναι να λέω, να επισημαίνω τι γίνεται, να προβλέπω, να προτείνω και νομίζω ότι αυτό λειτουργεί υποβοηθητικά για το σύνολο της αντιπολίτευσης, για όλους τους σκεπτόμενους και προβληματιζόμενους ανθρώπους για την εθνική στρατηγική».