«Πρέπει –πρώτα από όλα –να ακούσουμε τους δικούς σας προβληματισμούς». Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε νωρίς χθες το πρωί στους ψαράδες της ιχθυόσκαλας Καβάλας ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας σαφές στίγμα για την κατεύθυνση που πρέπει να έχει η αντιπολιτευτική στρατηγική της ΝΔ. Βασική στόχευση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η γαλάζια παράταξη από τη μια να ακούει τα προβλήματα και τα αιτήματα των πολιτών και του πρωτογενούς τομέα και από την άλλη να τους ενημερώνει για τις αλλεπάλληλες αποτυχίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε όλα τα μέτωπα της καθημερινότητας αλλά και για τις εναλλακτικές προτάσεις της ΝΔ.

Η διήμερη περιοδεία του προέδρου της ΝΔ στην Ανατολική Μακεδονία ξεκίνησε από την Καβάλα και την ιχθυόσκαλά της τα χαράματα της Τετάρτης, την ώρα δηλαδή που οι ψαράδες επιστρέφουν με τα καΐκια τους από τις ψαριές τους. Ακολουθώντας το γνώριμο στυλ της απευθείας επαφής με τους πολίτες που έχει εγκαινιάσει εδώ και καιρό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συζήτηση με τους αλιείς και τους επαγγελματίες της ιχθυόσκαλας, δίπλα στη θάλασσα, σε ανοιχτό χώρο έξω από τις εγκαταστάσεις της. Ενδεικτικό της διάθεσής του να δώσει βήμα στους πολίτες και να ακούσει είναι ότι επί 45 λεπτά και κάτω από τον πρωινό ήλιο δεχόταν ερωτήσεις.

Πληγή η υπερφορολόγηση. Πάντως οι ψαράδες δεν του χαρίστηκαν και ζήτησαν συγκεκριμένες απαντήσεις για καυτά θέματα. «Μας πλήττει η υπερφορολόγηση. Το κόστος λειτουργίας των σκαφών μας είναι μεγάλο. Οι τιμές σε συγκεκριμένα είδη ψαριών έχουν πέσει. Τι θα κάνετε εσείς για να διασφαλίσετε το μέλλον των παιδιών μας;» ρώτησε ο πρόεδρος των γρι γρι Γιάννης Μανιός. Ο πρόεδρος των μηχανοτρατών από την πλευρά του τόνισε πως το εισόδημά τους πλήττεται σοβαρά από τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά μέτρα, ενώ ρώτησε τι θα κάνει η ΝΔ για να αντιμετωπίσει το θέμα των ελληνοποιήσεων των ψαριών. Ενας άλλος επαγγελματίας που συμμετέχει σε συνεταιρισμό αλιέων έθιξε το ζήτημα των εμποδίων στην αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Απαντώντας στους επαγγελματίες για το θέμα της φορολογίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τονίζοντας πως «μέσα από την πολιτική της στη φορολογία και το Ασφαλιστικό τιμωρεί την παραγωγική Ελλάδα. Οσο πιο πολύ δουλεύεις, όσο περισσότερο παράγεις, τόσο περισσότερους φόρους και τόσο περισσότερες εισφορές πληρώνεις». Πρόσθεσε πως αυτή είναι μια πολιτική η οποία δεν αποδίδει και εξήγησε ότι επιδίωξη της ΝΔ είναι να μειώσει τους φόρους «ξεκινώντας με τους φόρους στις επιχειρήσεις, από το 29% στο 20% εντός μιας διετίας». Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι«τα νούμερα που διαφημίζει για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ είναι πλασματικά».

Αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ και στην έξοδο της χώρας στις αγορές εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον κυβερνητικό συνασπισμό. Οπως εξήγησε η Ελλάδα δανείστηκε πάρα πολύ ακριβά, σε σχέση με το κόστος δανεισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών και καυτηρίασε το γεγονός ότι έχουν μεσολαβήσει τρία χαμένα χρόνια: «Για να το πω παραστατικά, ήμασταν στον πρώτο όροφο, πέσαμε στο υπόγειο και κάποιοι πανηγυρίζουν γιατί καταφέραμε να επιστρέψουμε στο ισόγειο».

Στόχος του αρχηγού της ΝΔ είναι –όπως τονίζεται από την Πειραιώς –να στείλει μήνυμα στους πολίτες ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει μεγάλο βάρος και στην ανάπτυξη. Γι’ αυτό στις περιοδείες του επιλέγει να επισκέπτεται παραγωγικές μονάδες και βιοτεχνίες που δίνουν το στίγμα της αναπτυξιακής πορείας της Ελλάδας. Ετσι, χθες, μετά τη συνάντησή του με τους αλιείς στην Καβάλα επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Energean Oil & Gas στον Πρίνο Θάσου. Στάθηκε στη συνεισφορά του Πρίνου στην εθνική οικονομία και υπογράμμισε ότι η χώρα έχει μια υποχρέωση: «Να εκμεταλλευθεί συνολικά τον ορυκτό πλούτο της, με ασφάλεια και με απόλυτο σεβασμό στις περιβαλλοντικές οδηγίες και στην περιβαλλοντική νομοθεσία, όπως έχει συμβεί σε αυτή την περιοχή, εδώ και πολλές δεκαετίες».

«Η χώρα χρειάζεται αλλαγή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε για ακόμη μια φορά, κατά την επίσκεψή του στη Τοπική Οργάνωση Χρυσούπολης Καβάλας, ότι είναι αναγκαία η πολιτική αλλαγή στη χώρα με μια κυβέρνηση της ΝΔ. Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα και στην αποστροφή του πως αισθάνεται ικανοποιημένος, λέγοντας ότι είναι ψεύτης αλλά δεν τον έχουν πει ακόμα κλέφτη, σχολίασε δηκτικά: «Λυπάμαι. Για μένα, ο πήχης των προσδοκιών για τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας πρέπει να είναι πολύ πιο ψηλά από αυτό. Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατόν».