Την είσοδό της στη συμβολαιακή γεωργία και κτηνοτροφία πραγματοποιεί η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, η οποία παρουσίασε χθες στο Ηράκλειο της Κρήτης το νέο πρόγραμμά της σε εκπροσώπους από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς της Κρήτης, συμπεριλαμβανομένης της αλυσίδας σουπερμάρκετ Χαλκιαδάκη.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Νίκος Μυρτάκης, η συμβολαιακή γεωργία της Παγκρήτιας αρχίζει να υλοποιείται αμέσως και απευθύνεται σε 4.000 αγρότες και σε πλήθος επιχειρήσεων που συνδέονται με την ισχυρή αγροτική βάση του νησιού.

Οπως σημείωσε ο Νίκος Μυρτάκης, σκοπός της τράπεζας είναι μέσα από αυτό το πρόγραμμα να δοθεί ώθηση στη δημιουργία επώνυμων προϊόντων, να ενισχυθούν οι συνεργασίες μεταξύ των τοπικών επιχειρήσεων και να αναπτυχθούν οικονομίες κλίμακας. Οι συμφωνίες συμβολαιακής γεωργίας αποτελούν μία από τις σημαντικότερες τάσεις της σύγχρονης αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο και για τον λόγο αυτό η Παγκρήτια Τράπεζα θα προσδώσει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ευρωπαϊκό προσανατολισμό, καθώς πρόκειται να θέσει στην υπηρεσία του σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους.

Μέσα από ανακυκλούμενες πιστώσεις και εγγυήσεις, από προγράμματα παλιά και νέα, η Παγκρήτια Τράπεζα θα επιστρατεύσει επιπλέον κεφάλαια.

Ειδικότερα, η τράπεζα θα προσφέρει σε νέους αγρότες ευέλικτα επενδυτικά δάνεια μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων μέχρι ποσού 24.900 ευρώ, αλλά και κεφάλαιο κίνησης μονιμότερου χαρακτήρα. Ηδη παρέχονται χρηματοδοτικά προγράμματα και συμβουλευτικές υπηρεσίες προς νέους που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στο αγροτικό επάγγελμα.

Παράλληλα, η τράπεζα θα χρηματοδοτεί τους αγρότες – παραγωγούς που κλείνουν συμφωνίες με τις συνδεδεμένες επιχειρήσεις, για την αγορά των προϊόντων τους. Το δάνειο του παραγωγού θα αποπληρώνεται είτε μέσα από την εκχώρηση στην τράπεζα του συμφωνητικού του με τη συνεργαζόμενη επιχείρηση είτε και μέσω της εκχώρησης της ετήσιας επιδότησης.