Αλλαγή σελίδας για τη γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ φέρνει η υπογραφή της τελικής συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας. Χθες οι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, σε συνέχεια της υπογραφής του μνημονίου συναντίληψης που είχε συμφωνηθεί στις 25 Απριλίου και στο οποίο είχαν συμφωνηθεί οι βασικοί όροι και οι προϋποθέσεις της αναδιάρθρωσης, προχώρησαν στην τελική συμφωνία.

Η συμφωνία αυτή προβλέπει την έκδοση κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου ύψους 54,3 εκατ. ευρώ με αντίστοιχο αριθμό ομολογιών, αξίας ενός ευρώ η καθεμία. Η διάρκεια του ομολογιακού δανείου θα είναι δεκαετής με κυμαινόμενο επιτόκιο, με εμπράγματες εξασφαλίσεις.

«Η ΜΕΒΓΑΛ, μετά την τελευταία θετική εξέλιξη με τις τράπεζες, αφήνει πίσω τις δυσκολίες του παρελθόντος και προχωρά με νέο βηματισμό» τονίζει η αντιπρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος Μαίρη Χατζάκου. Σύμφωνα με την ίδια, «η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, η αγάπη των εργαζομένων, η αναγνώριση των δυνατοτήτων της εταιρείας από το τραπεζικό σύστημα και –κυρίως –η πίστη των δύο μετόχων, της ΔΕΛΤΑ και της οικογένειάς μου, μας έχουν δώσει τη δυνατότητα να προσβλέπουμε στην ανάπτυξη της ΜΕΒΓΑΛ».

Η απόφαση των τεσσάρων τραπεζών για αναχρηματοδότηση των βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων και τη γενικότερη ρύθμιση των οφειλών ΜΕΒΓΑΛ έρχεται ως επιστέγασμα των κινήσεων στις οποίες προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα οι δυο βασικοί μέτοχοι της εταιρείας και συγκεκριμένα η οικογένεια Χατζάκου και η γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 10 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας έτσι την κεφαλαιακή επάρκεια της επιχείρησης. Παράλληλα βρίσκεται σε φάση υλοποίησης επιχειρηματικό σχέδιο αναδιάρθρωσης και ανάπτυξης της εταιρείας που περιλαμβάνει: πρόγραμμα για μείωση του λειτουργικού κόστους, κινήσεις αναδιοργάνωσης των δραστηριοτήτων της καθώς και αναπτυξιακή πολιτική πωλήσεων με προσανατολισμό σε προϊόντα με προστιθέμενη αξία. Η στρατηγική που ακολουθήθηκε από τη διοίκηση της ΜΕΒΓΑΛ είχε ως αποτέλεσμα την επαναφορά της εταιρείας στην κερδοφορία.

Τη χρονιά που πέρασε ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε στο ποσό των 109,599 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας οριακή μείωση κατά 0,62% και αυτό παρά το γεγονός ότι η αγορά των γαλακτοκομικών για το 2016 παρουσίασε πτώση της τάξης του 10,5%.

Για το 2017, όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση της ΜΕΒΓΑΛ, εκπονείται τριετές επενδυτικό πλάνο ύψους 4 εκατ. ευρώ με έμφαση σε νέα καινοτόμα προϊόντα, ενώ στις προτεραιότητες είναι και η ενδυνάμωση της θέσης της στο εξωτερικό, όπου έχει ισχυρή παρουσία σε 36 χώρες, με τις εξαγωγές να αποτελούν το 35% του συνολικού κύκλου εργασιών.