Το χρέος και οι ιδιωτικοποιήσεις

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι ιδιωτικοποιήσεις με τις δυο-τρεις επόμενες εκδόσεις ομολόγων που προανήγγειλε ότι θα κάνει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα μέχρι το καλοκαίρι του 2018; Και όμως έχουν, όπως εκτιμά οικονομικός αναλυτής. Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις κατευθύνονται στη μείωση του χρέους, και το ταβάνι που έχει θέσει το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος είναι τα 325 δισ. ευρώ. Αν αυτό δεν μειωθεί, άλλος δανεισμός αποκλείεται. Ποιες διέξοδοι υπάρχουν λοιπόν για την κυβέρνηση; Κατ’ αρχάς η «ανακύκλωση» παλαιών ομολόγων (όπως ακριβώς συνέβη με τα 1,57 δισ. επί συνόλου 3 δισ.), κάτι που δεν απαγορεύεται. Ο άλλος δρόμος είναι να «πακετάρουμε» πολλές μαζί εκδόσεις εντόκων γραμματίων και να τις βαφτίσουμε ομόλογο. Και ο τρίτος είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Θα μου πείτε, πόσα χρήματα προσδοκά να εισπράξει η κυβέρνηση από αποκρατικοποιήσεις; Κοντά στα 2 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον φετινό στόχο. Προφανώς και από μόνα τους δεν αρκούν για μια φιλόδοξη έκδοση ομολόγου, εκτός και αν συνδυαστούν και με τα προηγούμενα. Τόσο περίπλοκο και δύσκολο θα είναι από πολλές απόψεις κάθε νέο εγχείρημα εξόδου στις αγορές, χώρια το έλλειμμα εμπιστοσύνης που συνεχίζουν ακόμη να έχουν οι πιο σοβαροί επενδυτές.

Συνωστισμός υποψηφίων

Αρχικά η προθεσμία υποβολής των βιογραφικών έληγε στις 25 Ιουλίου, είναι τόσο μεγάλο όμως το ενδιαφέρον ώστε κρίθηκε σκόπιμο να παραταθεί μέχρι και τις 8 Αυγούστου. Μιλώ για τη στελέχωση της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών ή ΕΔΗΣ, της πιο σημαντικής ίσως θυγατρικής του Υπερταμείου, αφού θα διαχειρίζεται 18 δημόσιες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και κάποιες στρατηγικής σημασίας. Η πρόσκληση λοιπόν εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διαδικασία επιλογής του διευθύνοντος συμβούλου, του εντεταλμένου συμβούλου και των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών του ΔΣ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, και μαθαίνω ότι η συμμετοχή είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Τα βιογραφικά που έχουν σταλεί είναι πολλά, προέρχονται από μάνατζερ με εμπειρία στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό και με θητεία σε επιχειρήσεις αντίστοιχες με εκείνες που απαρτίζουν το χαρτοφυλάκιο της ΕΔΗΣ. Δηλαδή, εταιρείες ενέργειας, παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, μεταφορών, υποδομών κ.ο.κ. «Σε κάθε περίπτωση τα μέλη της διοίκησης θα πρέπει να μιλούν άπταιστα ελληνικά, προκειμένου να μπορούν να διαβάσουν καταστατικά και ισολογισμούς των ΔΕΚΟ» λέει άνθρωπος που γνωρίζει καλά τη διαδικασία.

Ελβετικός σουγιάς σε δανειολήπτες

Ασχημα τα νέα για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο. Αν και μέχρι σήμερα οι τράπεζες κρατούσαν στάση αναμονής περιμένοντας ενδεχόμενες πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης, πλέον –και υπό την πίεση του SSM για απομείωση των κόκκινων δανείων –ξεκίνησαν τις διαδικασίες απαίτησής τους.

Αλλωστε και η πρόσφατη Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το θέμα αυτό έκλεισε κάθε παράθυρο για ενδεχόμενη νομοθετική ρύθμιση με αναδρομική ισχύ ώστε να καταλαμβάνονται και οι ήδη συναφθείσες δανειακές συμβάσεις σε δάνεια με ξένο νόμισμα.Ηδη οι τράπεζες κάνουν αρχή από τα κόκκινα δάνεια σε ελβετικό φράγκο που ξεπερνούν τις 120.000-150.000 ευρώ και βρίσκονται σε καθυστέρηση που ξεπερνά κατά πολύ τις 90 ημέρες. Και έπεται συνέχεια.

Φαστ τρακ η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη

Δεν συνάντησε και την καλύτερη υποδοχή στις Βρυξέλλες η ελληνική πρόταση για τους λιγνίτες. Η Κομισιόν δεν είδε με καλό μάτι τον χρονικό ορίζοντα που θέτει το υπουργείο Ενέργειας για μείωση κατά 40% του μεριδίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το μείγμα των προς πώληση μονάδων. Στο διά ταύτα, η ελληνική πρόταση τοποθετεί την αποεπένδυση κατά 40% της ΔΕΗ στον λιγνίτη αρκετά μετά το 2020, ακόμη και αν έχει στο μεταξύ ευοδωθεί ο διαγωνισμός πώλησης των λιγνιτικών μονάδων. Και αυτό καθώς τα επόμενα χρόνια το λιγνιτικό δυναμικό της ΔΕΗ θα αυξομειωθεί αρκετές φορές, πρώτα με την απόσυρση το 2019, λόγω ηλικίας, του συγκροτήματος της Καρδιάς, και μετά με την ένταξη στον στόλο της επιχείρησης της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα V που βρίσκεται υπό κατασκευή και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2022. Αλλά η DG Comp θέλει το τοπίο να ξεκαθαρίσει νωρίτερα του 2022, κάτι που μπορεί να σημαίνει και ανατροπές ως προς το τελικό μείγμα των μονάδων που θα χρειασθεί να πουληθούν. Το παιχνίδι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Πορίσματαγια το Αμύνταιο

Δεν λες ότι τρέχουν κιόλας. Ενάμισης μήνας έχει περάσει από τη μεγάλη κατολίσθηση της 10ης Ιουνίου στο ορυχείο του Αμυνταίου και τα τρία πορίσματα για τα αίτια της καταστροφής προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό. Πρώτη είχε ανακοινώσει η ΔΕΗ ότι συγκροτεί επιτροπή για να διερευνήσει τους λόγους της κατολίσθησης, με εντολή να έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα ώς τα τέλη Ιουνίου. Ακολούθως επιτροπή εμπειρογνωμόνων συγκρότησε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ενώ ένα τρίτο πόρισμα πρόκειται να παραδώσουν οι Επιθεωρητές Μεταλλείων. Ακούγεται ότι οι επιθεωρητές αναμένουν το πόρισμα της ΔΕΗ προκειμένου να δώσουν και το δικό τους, όσο για εκείνο του υπουργείου βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο αφού η σχετική επιτροπή συγκροτήθηκε στις 20 Ιουνίου. Σύμφωνα πάντως με τις αρχικές ανακοινώσεις, τα δύο πρώτα πορίσματα, εκείνο των Επιθεωρητών Μεταλλείων και εκείνο της ΔΕΗ θα έπρεπε να είναι ήδη έτοιμα. Θυμίζω ότι από την πρώτη στιγμή οι πληροφορίες έφεραν τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη να μην έχει πειστεί καθόλου για τον τρόπο με τον οποίο παρουσίαζε η ΔΕΗ το θέμα, δηλαδή ως ένα γεωλογικό φαινόμενο που δεν μπορούσε να προβλεφθεί, πολλώ δε μάλλον όταν οι ρηγματώσεις ήταν γνωστές εδώ και δεκαετίες.