Αβεβαιότητα συνεχίζει να επικρατεί για την τύχη των περισσότερων από δύο εκατομμύρια Ευρωπαίων που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία. Δεκατέσσερις μήνες από την ανάληψη της εξουσίας από την Τερίζα Μέι, και οι Βρετανοί δεν έχουν ακόμη συνεννοηθεί με τις Βρυξέλλες ως προς τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών στη μετά Brexit εποχή.

Και αυτό καθώς το Λονδίνο δεν έχει ακόμη καταλήξει ως προς το ποια ακριβώς μεταναστευτική πολιτική θέλει να ακολουθήσει όταν η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στην πραγματικότητα, η βρετανική οικονομία παραμένει όμηρος της πολιτικής, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις σε πανεπιστήμια, επιχειρήσεις και εταιρείες, των οποίων η δυναμική εξαρτάται σημαντικά από την παρουσία των ευρωπαίων εργαζομένων. Οι εργοδότες αυτοί ζητούν απαντήσεις άμεσα, δίχως ωστόσο να τις παίρνουν.

Στη Βρετανία αυτήν τη στιγμή επικρατεί η απόλυτη σύγχυση γύρω από το θέμα. Δείγμα της κατάστασης είναι η ανάθεση από τη Μέι, μόλις την περασμένη εβδομάδα, μιας έρευνας που θα αξιολογεί τη σημασία για τη βρετανική οικονομία της παρουσίας στη χώρα των εκατομμυρίων Ευρωπαίων που ζουν και εργάζονται σε αυτήν. Το ερώτημα φυσικά είναι γιατί μια τέτοια έρευνα δεν διεξήχθη νωρίτερα.

Σε αυτό το τοπίο, και ενόψει της χάραξης από την κυβέρνηση Μέι νέας μεταναστευτικής πολιτικής για τη μετά Brexit εποχή, η υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ραντ ζήτησε προ ημερών από την αρμόδια επιτροπή να αξιολογήσει τον οικονομικό ρόλο των υπηκόων της ΕΕ. Η μελέτη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2018, παρότι η επιτροπή καλείται να δημοσιεύσει τα βασικά της συμπεράσματα όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες εκατομμυρίων Ευρωπαίων, η Ραντ, μέσω άρθρου της στους «Financial Times», επιχείρησε να διαβεβαιώσει τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πως δεν θα βρεθούν σε επισφαλή θέση όταν η χώρα αποχωρήσει από το ενιαίο μπλοκ. Για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να επιδιώξει μια μεταβατική περίοδο εφαρμογής των αλλαγών στη μεταναστευτική της πολιτική, προκειμένου να αποφύγει το χειρότερο σενάριο, αυτό μιας αποχώρησης από τη χώρα εκατοντάδων χιλιάδων ευρωπαίων εργαζομένων. Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο σε στατιστικές έρευνες ιστότοπο Full Fact, μόνο το 2016 μετανάστευσαν από το Ηνωμένο Βασίλειο 133.000 Ευρωπαίοι.

Οι δηλώσεις πάντως των βρετανών αξιωματούχων περισσότερο θολώνουν παρά αποσαφηνίζουν το τοπίο. Ενώ η Ραντ μιλούσε για μεταβατικές διατάξεις, αφήνοντας παράθυρο για μια χαλαρή πολιτική πάνω στο θέμα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Μπράντον Λιούις εμφανιζόταν πιο απόλυτος. «Η ελευθερία κυκλοφορίας των προσώπων ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση θα τερματιστεί μετά το Brexit» δήλωσε στο BBC ο Λιούις, προσθέτοντας ότι ένα νέο σύστημα μετανάστευσης θα ισχύσει στη χώρα από τον Μάρτιο του 2019, οπότε, και σύμφωνα με το πρόγραμμα, ολοκληρώνεται η διαδικασία του διαζυγίου.

Ως αποτέλεσμα των αντιφατικών μηνυμάτων που εκπέμπει η κυβέρνηση Μέι, οι βρετανοί εργοδότες βρίσκονται σε σύγχυση. Κάποιοι μάλιστα τρέφουν ελπίδες πως δεν πρόκειται να αλλάξει το παραμικρό. Σε έρευνα του Resolution Foundation (RF) που έγινε τον Ιούνιο, το 30% των επιχειρήσεων είχε δηλώσει πως αναμένει ότι η ελευθερία μετακίνησης προς τη χώρα θα συνεχιστεί και μετά το Brexit για τους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρκεί αυτοί να έχουν προσφορά για συγκεκριμένη θέση εργασίας. Αλλο ένα 17% δήλωνε ότι πιστεύει πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στους υφιστάμενους κανονισμούς. Το RF ωστόσο χαρακτήρισε αυτές τις προσδοκίες «εντελώς αβάσιμες», δεδομένου ότι η Μέι έχει υποσχεθεί να μειώσει τη μετανάστευση στη Βρετανία σε πενταψήφια νούμερα, ανεξάρτητα από τις ανάγκες των επιχειρήσεων για εργατικό δυναμικό.