Σώματα γυμνά πάνω στους καμβάδες. Ξαπλωμένα, αφημένα στη χαλάρωση της ακροθαλασσιάς, βυθισμένα στις σκέψεις της καθημερινότητας, ερωτικά και συχνά μοναχικά. Είναι το ανθρώπινο σώμα όπως το βλέπουν τρεις από τους σημαντικότερους σύγχρονους έλληνες παραστατικούς ζωγράφους: ο Γιώργος Ρόρρης, η Μαρία Φιλοπούλου κι ο Αλέξης Βερούκας, που ενώνουν τις εικαστικές τους δυνάμεις και υπόσχονται να μιλήσουν «Περί σωμάτων» στην έκθεση που ετοιμάζουν στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στην Ερμούπολη της Σύρου, σε επιμέλεια Γιώργου Αλτουβά.

«Είναι φυσικό να συνεκθέτουμε. Προέκυψε στον δρόμο της ζωής. Σπουδάσαμε στο εργαστήριο του Κρεμονίνι στο Παρίσι, ήμασταν στην ίδια παρέα, μαζί κάναμε τις πρώτες μας ομαδικές εκθέσεις κι είναι ωραίο που μοιραζόμαστε τον ίδιο χώρο στην τρίτη δεκαετία της καριέρας μας» λέει στα «Πρόσωπα» ο Αλέξης Βερούκας, που θα παρουσιάσει μια πρώτη γεύση από την ολοκαίνουργια δουλειά του βασισμένη στο έργο του Λουκιανού «Λούκιος ή Ονος». «Είναι ένα σκωπτικό κείμενο που μιλά για τα παθήματα ενός άνδρα που μεταμορφώθηκε σε γάιδαρο, με αποτέλεσμα ακόμη κι η ηδονή να μετατρέπεται σε εφιάλτη. Μιλά για τις δυνάμεις εξουσίας που θέλουν να ελέγχουν ακόμη και τις πιο ενστικτώδεις απολαύσεις για να ελέγξουν τελικά την ψυχή και το μυαλό» συνεχίζει με αφορμή τον πίνακα και τις πέντε γλυπτές κατασκευές που καταλαμβάνουν την τρίτη διάσταση «ώστε να ζωντανέψει το παραμύθι».

ΣΥΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΤΜΟΣ. Νέα δουλειά θα παρουσιάσει και η Μαρία Φιλοπούλου τόσο στη Σύρο όσο και στην Πάτμο, όπου λίγες μέρες αργότερα εγκαινιάζεται ατομική της έκθεση. «Ασχολούμαι με το γυμνό σώμα διότι με ενδιαφέρει να το βλέπω ενταγμένο στο φυσικό περιβάλλον, σε κατάσταση απόλυτης ελευθερίας και χαλάρωσης» λέει η ζωγράφος που έχει καθιερωθεί κυρίως μέσα από τους κολυμβητές της, τους οποίους θα παρουσιάσει μαζί με ξαπλωμένα κορμιά στην ακτή, θάλασσες που αντανακλούν το δυνατό φως και παραλίες της Πάτμου, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να ιχνηλατήσει τη σχέση της με τη θάλασσα από το 2002 έως σήμερα. «Εχω εμμονή με το νερό λόγω της κάθαρσης που προσφέρει, η οποία με ιντριγκάρει ειδικά σε μια περίοδο κρίσης όπως αυτή που ζούμε. Λειτουργεί ως αντίδοτο για μένα».

Δύο νέα έργα υπόσχεται να φέρει στη Σύρο κι ο Γιώργος Ρόρρης μαζί με έξι παλαιότερα, ο οποίος επισημαίνει ότι «κάθε εποχή και γενιά έχει τη δική της άποψη για το ανθρώπινο σώμα. Προσωπικά με ενδιαφέρει το σώμα της σύγχρονης γυναίκας, πώς αλλάζει και πώς φαίνεται να κατοικεί διαφορετικά στον χώρο σε σχέση με πριν από 40 ή 50 χρόνια». Τι αισθάνεται να τον συνδέει με τους άλλους δύο συναδέλφους και φίλους του; «Η πορεία μας δείχνει ότι είμαστε καλλιτέχνες που ταρακουνηθήκαμε από το θέαμα του κόσμου και προσπαθούμε να το μεταφέρουμε στον θεατή. Η έκθεση αυτή είναι μια ευκαιρία να στήσουμε αφτί για να καταλάβουμε το έργο μας, διότι ο καλλιτέχνης δεν καταλαβαίνει το έργο του μόνος του, αλλά μέσα από τα μάτια των άλλων».

Info

Η έκθεση «Περί σωμάτων» των Γιώργου Ρόρρη, Μαρίας Φιλοπούλου και Αλέξη Βερούκα από τις 4 Αυγούστου ώς τις 3 Σεπτεμβρίου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, Ερμούπολη – Σύρος. Η έκθεση της Μαρίας Φιλοπούλου «Στο νερό» από τις 11 ώς τις 24 Αυγούστου στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στην Πάτμο