Μετά την τρικυμία ακολουθεί η νηνεμία. Κάπως έτσι φαίνεται να πηγαίνουν τα πράγματα και στο πεδίο της Δικαιοσύνης μετά τις τελευταίες επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών και τις βολές που οδήγησαν στα άκρα την κόντρα της εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας.

Εν μέσω θερινών διακοπών για τους λειτουργούς της Θέμιδος, κάθε άλλο παρά συνηθισμένο είναι το τρικυμιώδες τοπίο που προηγήθηκε, με τις δικαστικές ενώσεις –σχεδόν στο σύνολό τους –να θέτουν σοβαρά ζήτημα λειτουργίας του κράτους δικαίου, αμφισβήτησης της αξιοπιστίας του κύρους της Δικαιοσύνης και της ανεξαρτησίας των λειτουργών της. Εννοιες με ειδικό βάρος, που σύσσωμος ο δικαστικός κόσμος υπερασπίστηκε όχι στη θεωρητική τους υπόσταση, αλλά συνδέοντάς τες με την ουσιαστική απονομή του δικαίου για κάθε πολίτη.

Η κρίση στις σχέσεις εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας οδήγησε μάλιστα τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκο Σακελλαρίου να απευθύνει, σε μια ημέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό –ανήμερα τη 43η επέτειο του εορτασμού για την αποκατάσταση της δημοκρατίας -, το δικό του μήνυμα – διάγγελμα, καταδικάζοντας τις επιθέσεις με στόχο τη Δικαιοσύνη και ζητώντας από τους συναδέλφους του όλων των βαθμίδων να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους με γνώμονα το Σύνταγμα, τους νόμους και τη συνείδησή τους.

Ο Παυλόπουλος. Την ίδια μέρα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στη διάρκεια της καθιερωμένης δεξίωσης, επέλεξε να στείλει το δικό του μήνυμα στήριξης προς τους δικαστές. «Ο σεβασμός στη δικαστική εξουσία από τη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία είναι θεσμική εγγύηση για να ασκούν οι δικαστές απερίσπαστοι και αμερόληπτοι το δικαιοδοτικό τους έργο» είπε χαρακτηριστικά ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το οποίο έφερε τα θεσμικά θέματα της Δικαιοσύνης σε καθημερινή βάση στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδας επεσήμανε ότι οι διαρκώς εντεινόμενες «κυβερνητικές επιθέσεις εις βάρος της Δικαιοσύνης» προσλαμβάνουν χαρακτήρα «θεσμικής εκτροπής».

Ο Κοντονής. Και ενώ οι σχέσεις εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας έμοιαζαν να κινούνται στην… άκρη του γκρεμού, με τις δικαστικές ενώσεις να βρίσκονται σε θέση μάχης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απευθυνόμενος προς τους δικαστές ζήτησε αυτοσυγκράτηση. «Η κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, «έχει αποδείξει την απόλυτη εμπιστοσύνη της στους έλληνες δικαστές εμπράκτως –το τονίζω -, υποστηρίζοντας και θεσμικά και κλαδικά αιτήματα των ελλήνων δικαστών. Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει διότι αντιμετωπίζει με αίσθημα εμπιστοσύνης το σύνολο των λειτουργών της Δικαιοσύνης, οι οποίοι επιτελούν το έργο τους σε δύσκολες συνθήκες».

Ο Τσίπρας. Στο αλλεπάλληλο πινγκ – πονγκ των δηλώσεων με επίκεντρο τη Δικαιοσύνη προστέθηκαν και όσα είπε στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ο Πρωθυπουργός. Για το μέτωπο με τη Δικαιοσύνη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «δεν υπάρχει σύγκρουση κυβέρνησης – Δικαιοσύνης, υπάρχουν προβλήματα στη Δικαιοσύνη, τα οποία τα συζήτησα με τους δικαστικούς. Αλλο ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και άλλο ανεξέλεγκτη Δικαιοσύνη» είπε ο Πρωθυπουργός. Δήλωση που, όπως εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς, μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε από τους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι παρακολουθούν με προσοχή τα τεκταινόμενα στο πεδίο της Δικαιοσύνης.

Το ορόσημο. Και μπορεί να φαίνεται ότι η πολυπόθητη νηνεμία δεν είναι «όνειρο θερινής νυκτός», αλλά όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν εσωτερικές διεργασίες θέτουν ένα ορόσημο για την εμπέδωση του κλίματος ηρεμίας, που εδώ και πολύ καιρό είναι το ζητούμενο για τους δικαστικούς λειτουργούς.

Το ορόσημο αυτό δεν είναι άλλο από τις επικείμενες κρίσεις για την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Το ενδιαφέρον όλων στρέφεται –όπως εξάλλου είναι φυσικό –στο πρόσωπο εκείνο που θα διαδεχθεί τη Βασιλική Θάνου στην προεδρία του Αρείου Πάγου, ενώ στο ίδιο δικαστήριο μένουν κενές και πέντε θέσεις αντιπροέδρων, οι οποίοι επίσης –εκ του νόμου –επιλέγονται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατόπιν βέβαια σχετική εισήγησης του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή.

Τα ονόματα. Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται ως υποψήφιοι για την κορυφή της ποινικής και πολιτικής Δικαιοσύνης είναι, εκτός των αρχαιοτέρων αντιπροέδρων (Ιωάννης Γιαννακόπουλος, Χρυσούλα Παρασκευά και Ειρήνη Κιουρκτσόγλου-Πετρουλάκη, Γιώργος Σακκάς και Δημήτρης Κράνης), και αυτό του αρεοπαγίτη Βασίλη Πέππα. Ο τελευταίος μάλιστα συμπληρώνει στις αρχές Αυγούστου τέσσερα χρόνια στον βαθμό του αρεοπαγίτη και ως εκ τούτου τότε πληρείται και τυπικά η προϋπόθεση –δηλαδή η τετραετής θητεία –για μπορεί να θεωρηθεί ως ένας από τους υποψηφίους για την προεδρία του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι κρίσεις στην κορυφή του Αρείου Πάγου αναμένεται να γίνουν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και σε κάθε περίπτωση πάντως πριν από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, δηλαδή πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου .

Ετσι, λοιπόν, οι δικαστές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την… αλλαγή σελίδας στην κορυφή της ιεραρχίας, καθώς τα πρόσωπα που θα επιλεγούν θα αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα σε μία εποχή που η Δικαιοσύνη –όπως ζήσαμε πρόσφατα –έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα σε θεσμικό επίπεδο, ενώ εκκρεμούν δεκάδες σοβαρές υποθέσεις με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο και πολιτικές διαστάσεις.

«Για τον λόγο αυτό περιμένουμε από την κυβέρνηση να επιλέξει με κριτήρια αυστηρά τους αξιότερους και ικανότερους δικαστές, οι οποίοι θα επιδιώξουν να φέρουν την ηρεμία στον Αρειο Πάγο αλλά και σε όλες τις βαθμίδες των δικαστηρίων» όπως λένε στις μεταξύ τους συζητήσεις ανώτατοι δικαστές.