Μετά Το Ποτάμι και το ΚΚΕ που αποχώρησαν από τη συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΟΙΚ διαμαρτυρόμενοι για την «καταιγίδα» υπουργικών τροπολογιών (έφτασαν αισίως τις 22, χωρίς να υπολογιστούν εκείνες που ενσωματώθηκαν ήδη ως άρθρα του νομοσχεδίου κατά τη φάση της επεξεργασίας του στην αρμόδια επιτροπή), τον δρόμο της αποχώρησης πήρε και η ΝΔ καταγγέλλοντας ασέβεια εκ μέρους της κυβέρνησης των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. «Ως ΝΔ έχουμε καταγγείλει πάρα πολλές φορές αυτό το γεγονός και ότι η κυβέρνηση προχωρά σε κακή νομοθέτηση. Θεωρούμε όμως ότι αποτελεί και ασέβεια για τη νομοθετική λειτουργία του Κοινοβουλίου» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιάννης Κεφαλογιάννης και υπενθύμισε τις δύο επιστολές που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μια πέρυσι και μια φέτος, με τις οποίες ζητούσε από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να διαφυλαχθεί το κύρος του Κοινοβουλίου.

«Εμείς ως ΝΔ αποχωρούμε και καταγγέλλουμε αυτή τη διαδικασία και δεν θα είμαστε σίγουρα παρόντες σε αυτό που συμβαίνει στην αίθουσα. Ως ένδειξη διαφύλαξης του κύρους του θεσμού, ως ένδειξη διαφύλαξης της καλής νομοθέτησης της Βουλής, το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι η αποχώρηση», δήλωσε ο Κεφαλογιάννης. Παρέμβαση για το «αλαλούμ» των τροπολογιών έκανε και ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του που τρία κόμματα από τα οκτώ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση: «Αυτό νομίζω ότι πρέπει να προβληματίσει όλους μας και κυρίως την κυβέρνηση. Δεν είναι φαινόμενο τωρινό η κατάθεση των τροπολογιών, αλλά εκτιμώ ότι έχει πάρει επιδημική μορφή», είπε ο Νικήτας.
«Δεν είμαστε βιτσιόζοι»

Να εξηγήσει τα ανεξήγητα επιχείρησε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου δηλώνοντας: «Δεν είμαστε βιτσιόζοι να καθόμαστε εδώ και να φέρνουμε τροπολογίες». Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη «φάμπρικα» των τροπολογιών που έχει μονιμοποιήσει η κυβέρνηση παρά τα όσα έλεγε ως αξιωματική αντιπολίτευση, η Παπανάτσιου εξήγησε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι όμως να βελτιώνουμε τη ζωή του πολίτη, οφείλουμε να κάνουμε πράγματα που θα φέρουν έσοδα». «Κάποιοι ή δεν θέλουν να πάρουν θέση σε κάποιες τροπολογίες ή τους στερήσαμε το Παρασκευοσαββατοκύριακο και για αυτό επέλεξαν να φύγουν. Οφείλουμε όμως να λύνουμε ζητήματα και να βελτιώνουμε την καθημερινότητα και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», δήλωσε. Το ερώτημα βεβαίως που προκύπτει είναι γιατί η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετεί υπέρ των πολιτών μέσω τροπολογιών και όχι με τον κανονικό τρόπο; Επειδή οι υπουργοί δεν κάνουν τη δουλειά τους και επειδή συσσωρεύουν στα συρτάρια τους πλήθος εκκρεμοτήτων και διευθετήσεων κάθε λογής τις οποίες προωθούν διά τροπολογιών με «όχημα» τα νομοσχέδια;