Τι λένε όμως οι άνθρωποι που μπήκαν στη διαδικασία να περάσουν από την κρησάρα της αξιολόγησης για να ενταχθούν σε ένα πολιτικό κόμμα; Ποιες είναι οι προσδοκίες τους;

Η νεαρή δικηγόρος από την Πάτμο με ειδίκευση στο εμπορικό και εργατικό δίκαιο Ελένη Μαυρογάλου –που έχει ήδη αξιολογηθεί –εξηγεί ότι έκανε αίτηση διότι πείστηκε από τη συμφωνία αλήθειας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και συνεχίζει: «Αλλωστε είμαι της άποψης ότι οι νέοι άνθρωποι πρέπει να σηκωθούμε από τον καναπέ, να αναλάβουμε δράση και να φτιάξουμε εμείς τις επόμενες κινήσεις προκειμένου να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Θεωρούσα πάντως ότι τη μόνη εγγύηση για να βγει η Ελλάδα από το τέλμα αποτελεί η ΝΔ. Το τελευταίο διάστημα έχω πειστεί ακόμη περισσότερο και γι’ αυτό κατέθεσα το βιογραφικό μου». Επιδοκιμάζει την προσπάθεια του Μητρώου λέγοντας πως είναι το άνοιγμα της ΝΔ στην κοινωνία για να πετύχει τη διεύρυνση που επιθυμεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Πλέον οι νέοι άνθρωποι –όχι μόνο ηλικιακά -, τα νέα πρόσωπα γενικά, έχουν καταλάβει ότι πρέπει να αναλάβουν δράση. Πρέπει να έχουμε ενεργό συμμετοχή για να αλλάξουμε τα πράγματα».

Με εμπειρία από τον χώρο των τουριστικών επιχειρήσεων –διατηρεί ξενοδοχειακή επιχείρηση στην Πάτμο –αλλά και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως πρώην δημοτική σύμβουλος, η Ελένη Μαυρογάλου δηλώνει διαθέσιμη να προσφέρει στη ΝΔ αλλά και στον τόπο της από οποιοδήποτε πόστο. «Το αν θα ενταχθούμε στα ψηφοδέλτια του κόμματος είναι κάτι που βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του προέδρου της ΝΔ να το αποφασίσει. Είμαι όμως έτοιμη να συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις στα Δωδεκάνησα στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης».

«Τοξικό περιβάλλον». Ο 53χρονος δημιουργός της ηλεκτρονικής πλατφόρμας crowdfunding JumpStart Greece για τη χρηματοδότηση δράσεων και θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, αντιπρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και με μακρά επιχειρηματική εμπειρία στην Ελλάδα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, Αθανάσιος Πηλιούνης, είναι ακόμη ένας από τους ανθρώπους που έκαναν αίτηση στο Μητρώο Στελεχών της ΝΔ. Αξιολογήθηκε και θα προσφέρει κι αυτός από τη δική του σκοπιά στη γαλάζια παράταξη. Αυτό που τον παρακίνησε –όπως εξηγεί –να κάνει αίτηση ήταν η ανάγκη. «Ως επιχειρηματίας, δημιουργώντας πάμπολλες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, είδα από πρώτο χέρι και γνώρισα σε βάθος το μέγεθος των εμποδίων που έχει να αντιμετωπίσει ένας επενδυτής στη χώρα μας, όπως η γραφειοκρατία, η έλλειψη υγιούς ανταγωνισμού, η δυστοκία πολλών θεσμών να ελέγξουν τα κακώς κείμενα, τα συμφέροντα που κυριαρχούν στην ελληνική αγορά» σημειώνει ο γεννημένος και σπουδασμένος (Οικονομικά – Χρηματοοικονομικά) στο Μόντρεαλ επιχειρηματίας, βραβευμένος μάλιστα με το βραβείο επιχειρηματικότητας Κούρος (2006) για την καινοτομία και ανάπτυξη. Οπως προσθέτει, κρισιμότερο πρόβλημα στην Ελλάδα θεωρεί την έλλειψη θέσεων εργασίας που αναγκάζει το καλύτερο δυναμικό της χώρας σε φυγή στο εξωτερικό, αλλά και το τοξικό επιχειρηματικό περιβάλλον, με όλες τις παραμέτρους που δημιουργούν απόλυτη ανασφάλεια για νέες επενδύσεις.

Ενταγμένος σε κόμμα δεν ήταν –μολονότι δηλώνει ότι οι απόψεις του είναι κοντά στη δεξιά παράταξη -, αλλά σημειώνει πως η καθημερινή αγανάκτησή του για τη συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση της χώρας μας τον οδήγησε τελικά στην απόφαση να εγγραφεί στο Μητρώο Στελεχών της ΝΔ. «Επιθυμία μου να εισφέρω με τις γνώσεις και την εμπειρία μου ώστε να αλλάξει επιτέλους κάτι. Ως άνθρωπος της πράξης, με ενδιαφέρει να δραστηριοποιηθώ απ’ όπου μπορώ να φέρω αποτελέσματα». Οσο για το αν θα πολιτευτεί στις επόμενες εκλογές ή όχι, «αυτό είναι στη διακριτική ευχέρεια του προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη».
…και τι ζητούν οι νεοδημοκράτες

Οι φίλοι και οι ψηφοφόροι της ΝΔ πάντως ζητούν κι εκείνοι ανανέωση με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο και καταθέτουν τις απόψεις τους κάτω από τις αναρτήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο facebook. «Πρόεδρε, θέλω να πιστεύω ότι ενημερώνεσαι για τα σχόλια που σου γράφουνε! Νέο αίμα στα ψηφοδέλτια σε όλους τους νομούς της Ελλάδας! Βάλτε κάλπες να βγουν αυτοί που θέλουν οι πολίτες στους νομούς τους. Εξάλλου, το προβλέπει και το καταστατικό μας. Ο γράφων έχω δηλώσει επιθυμία για τον Νομό Χανίων σαν υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ» γράφει ένας απ’ αυτούς. Κάποιος άλλος διατυπώνει ενστάσεις: «Πολύ λογική και επιθυμητή η προσπάθεια διεύρυνσης. Ετσι τα κόμματα πάνε μπροστά όταν ανοίγονται στην κοινωνία. Ομως ο κίνδυνος να γεμίσει η Πειραιώς από καιροσκόπους και σημαίες ευκαιρίας είναι μεγάλος. Αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ την προσπάθεια ανοίγματος της βάσης». Κριτική για τα φθαρμένα πρόσωπα κάνει ένας άλλος φίλος του κόμματος: «Δυστυχώς, και στους κόλπους της ΝΔ υπάρχουν πάρα πολλοί διεφθαρμένοι παλιοί και νεότεροι πολιτικοί. Πρωτίστως η κάθαρση να ξεκινά από τον δικό μας οίκο». Σε ένα ακόμη σχόλιο επισημαίνεται πως «η επανάληψη των γνωστών λαθών και η ανακύκλωση των φθαρμένων προσώπων είναι το μόνο εμπόδιο στην αυτοδυναμία»…