«Εχουμε επενδύσει πολλά στην ανανέωση των κομματικών μας οργανώσεων. Θέλουμε νέους ανθρώπους να ασχολούνται με τα του κόμματος. Θέλουμε νέους οι οποίοι να μπορούν να περνάνε στους πολίτες το μήνυμα ότι η ΝΔ αλλάζει. Τιμάμε τα παλιά στελέχη, ανοίγοντας όμως ταυτόχρονα την πόρτα σε νέους φίλους, σε ανθρώπους οι οποίοι δεν μας είχαν ξαναψηφίσει. Μπαίνοντας μέσα είδα έναν ψηλό κύριο ο οποίος μου είπε: “Εγώ ψήφιζα ΠΑΣΟΚ αλλά τώρα είμαι κοντά στη ΝΔ και σε σένα”. Το θέλουμε αυτό. Θέλουμε ανθρώπους που σε άλλες εκλογές ψήφισαν άλλα κόμματα».

Με αυτά τα λόγια χαιρέτισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους υπευθύνους της Τοπικής Οργάνωσης Νέστου της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψή του στη Χρυσούπολη Καβάλας την περασμένη Τετάρτη. Επιδίωξή του ήταν να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ΝΔ αλλάζει συνεχώς και ανανεώνεται. Στρατηγικός στόχος του προέδρου τής αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το γαλάζιο στρατόπεδο να συνεχίσει με αμείωτη ένταση τη σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και παράλληλα να συνεχίσει την προσπάθεια προσέλκυσης νέων ανθρώπων στη ΝΔ. Πεποίθηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το τιμόνι της ΝΔ είναι ότι η εκλογική της νίκη περνάει μέσα και από την ανανέωση των στελεχών και των οργάνων της. Γι’ αυτό τον λόγο το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών της ΝΔ, που έχει στόχο την ένταξη νέων και αξιόλογων ανθρώπων στο κόμμα, αποτελεί το προσωπικό του στοίχημα. «Δίνει πάρα πολύ μεγάλο βάρος σε αυτή την προσπάθεια» τονίζουν στενοί του συνεργάτες. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε κάθε περιοδεία αλλά και κάθε κομματική εκδήλωση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φροντίζει να δίνει έμφαση στην ανάγκη ανανέωσης και συχνά κάνει αναφορά στο Μητρώο Πολιτικών Στελεχών. Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, πριν από λίγες ημέρες, άλλωστε είχε υπογραμμίσει: «Προχωράμε στην προγραμματική και στελεχική μας ανανέωση και διευρύνουμε την κοινωνική και πολιτική μας απήχηση».

Ηλεκτρονικό μητρώο. Το σκληρό ροκ της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση για τα θέματα της Δικαιοσύνης, της Βαρουφακιάδας, γενικά της καθημερινότητας συνεχίζεται, όπως και οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη ανά την Ελλάδα –οι οποίες στοχεύουν στην επαφή με τους πολίτες και τη διάδοση των γαλάζιων εναλλακτικών προτάσεων -, αλλά ταυτόχρονα είναι σε πλήρη εξέλιξη η τροφοδοσία της ΝΔ με νέο «αίμα» μέσω του Μητρώου Στελεχών. Από το περασμένο φθινόπωρο έως σήμερα 3.000 άνθρωποι έχουν υποβάλει αιτήσεις στο Μητρώο Στελεχών της ΝΔ. Οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν τα βιογραφικά τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://ananeosi.nd.gr/main/ και ενημερώνουν τη γαλάζια παράταξη για τους τομείς στους οποίους θα ήθελαν να προσφέρουν, ενώ δηλώνουν και το ενδιαφέρον τους για πιθανή υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές. Επειτα περνούν από συνεντεύξεις. Στη συνέχεια ακολουθεί η διαδικασία της αξιολόγησής τους για την ένταξή τους στο κόμμα. «Πρόκειται για μια ανοιχτή διαδικασία που συνεχίζεται. Ακόμα και το καλοκαίρι συνεχίζουμε δυναμικά» τονίζει στα «ΝΕΑ» η σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη σε θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού Ρεβέκκα Πιτσίκα, η οποία έχει αναλάβει τον συντονισμό του Μητρώου και «τρέχει» το φιλόδοξο αυτό πρότζεκτ. Οπως εξηγεί, «μέχρι σήμερα έχουμε φτάσει τις 1.200 ώρες συνεντεύξεων με τους ανθρώπους που έχουν κάνει αιτήσεις. Στις διαδικασίες συμμετέχουν 35 αξιολογητές από τον χώρο της πολιτικής, τον ακαδημαϊκό και της αγοράς». Μάλιστα, από την επεξεργασία των δεδομένων των υποψηφίων έχει προκύψει μια σειρά από στοιχεία που φανερώνουν την ανανέωση που επιχειρείται:

– Ο μέσος όρος ηλικίας των ενδιαφερομένων είναι 42 ετών.

– Πάνω από 80% απ’ αυτούς είναι οικονομικά ενεργοί. Δηλαδή εργάζονται και οι περισσότεροι έχουν προϋπηρεσία 10 ετών.

– Πάνω από 50% έχουν ένα μεταπτυχιακό.

– Αγγίζουν τους 80 (μέχρι στιγμής) αυτοί που θα ήθελαν να διεκδικήσουν και μια θέση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Ο σκοπός του Μητρώου είναι να ενταχθούν στο κόμμα αξιόλογοι άνθρωποι –επιστήμονες και επαγγελματίες –οι οποίοι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν είτε στα γαλάζια ψηφοδέλτια είτε να διεκδικήσουν μια θέση στον τομέα της διοίκησης της χώρας (σε υπηρεσίες, οργανισμούς) όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, σημειώνει η Ρεβέκκα Πιτσίκα. «Η άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι δεν πρέπει να περιμένει να γίνουν εκλογές και μετά να αναζητά να βρει τους κατάλληλους ανθρώπους για να στελεχώσει τη διοίκηση. Αυτό που έχει επισημάνει είναι “θέλω τώρα να φτιάξω μια μεγάλη δεξαμενή άξιων και ικανών ανθρώπων ώστε απ’ αυτούς να μπορώ άμεσα να επιλέξω και να στελεχώσω τη διοίκηση”. Ηδη 500-600 άνθρωποι απ’ αυτούς που έχουν κάνει αίτηση έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον να προσφέρουν σε τέτοιους τομείς και έχουν μάλιστα αξιολογηθεί».

Οι περισσότεροι απ’ αυτούς που κάνουν αίτηση στο Μητρώο Στελεχών είτε δεν είχαν προηγουμένως καμία σχέση με την πολιτική είτε δεν είχαν σχέση με το κόμμα της ΝΔ. «Αλλωστε αυτός είναι ο στόχος του Μητρώου. Είναι μια γέφυρα ανάμεσα στην πολιτική και την κοινωνία» υπογραμμίζει η Ρεβέκκα Πιτσίκα.