Αποφασισμένη να βάλει σε εφαρμογή τοplanBγια το Κυπριακό φαίνεται πως είναι η Τουρκία, μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά και ενώ η Λευκωσία επιχειρεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά το μέτωπο που έχει ανοίξει με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ. Η απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση του ψευδοκράτους για την επιστροφή των Μαρωνιτών –αποτελούν θρησκευτική κοινότητα –στα κατεχόμενα χωριά τους, υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, έγινε δεκτή με έκδηλη αμηχανία από τη Λευκωσία, κυβερνητικές πηγές της οποίας εκτιμούν πως πρόκειται για πρόβα τζενεράλε της Τουρκίας, ως προς την υλοποίηση του εναλλακτικού σχεδίου της για το Κυπριακό. Το σενάριο επιστροφής των τριών μαρωνίτικων χωριών (Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας, Καρπασία, Ασώματος)ήταν εδώ και χρόνια μεταξύ των διαθέσιμων επιλογών της Τουρκίας σε περίπτωση που καταγραφόταν –όπως και έγινε –αδιέξοδο στις συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Η πολιτική απόφαση του ψευδοκράτους να ανακοινώσει την έναρξη των διαδικασιών για την επιστροφή των Μαρωνιτών στα σπίτια και τις περιουσίες τους στην κατεχόμενη Κύπρο, φαίνεται πως δείχνει τη διάθεση της Αγκυρας να κάνει πράξη τις εξαγγελίες της με μονομερείς κινήσεις, εκτός παραμέτρων ΟΗΕ.
Η Αμμόχωστος. Με τον κίνδυνο να διαιωνιστεί τοstatusquoπου ισχύει από το 1974, η απόφαση αυτή, που ελήφθη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Κύπρο, κάθε άλλο παρά ασύνδετη είναι και με τις ελληνοκυπριακές διεκδικήσεις για την Αμμόχωστο. Αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού Τύπου, το επόμενο στάδιο θα είναι το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής – φάντασματων Βαρωσίων, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, όπου θα μπορούν να επιστρέψουν περίπου 16.000 κάτοικοι, επίσης υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Aν επαληθευτούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί, τότε το αίτημα της Λευκωσίας για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της παύει να υφίσταται. Στο πλαίσιο αυτό, η κυπριακή κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει προληπτικά σε καταγγελία στον ΟΗΕ, με τον κύπριο υπουργό Εξωτερικών Γιάννη Κασουλίδη να δηλώνει ότι άνοιγμα των Βαρωσίων ισοδυναμεί με επέκταση της κατοχής.
Το μέτωπο με τον Αϊντα. Την ίδια ώρα, εκτός από τα εναλλακτικά σχέδια που προωθεί η Τουρκία, ο Νίκος Αναστασιάδης καλείται να διαχειριστεί και το μέτωπο που έχει ανοίξει με τον Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, τον οποίο κατηγορεί ανοιχτά ότι προσπαθεί να δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις για τη στάση της Αγκυρας στις διαπραγματεύσεις της Ελβετίας, κόντρα δηλαδή στη θέση της Λευκωσίας που ρίχνει την αποκλειστική ευθύνη για το ναυάγιο στην Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό, και ενώ είχαν προηγηθεί διαβήματα για τη στάση του ειδικού διαμεσολαβητή στον ΟΗΕ, ο Αναστασιάδης προσπαθώντας ουσιαστικά να διαχειριστεί τις δημόσιες δηλώσεις του νορβηγού διπλωμάτη προανήγγειλε ότι θα δημοσιεύσει μέρος των πρακτικών της διάσκεψης, απειλή που όμως δεν έγινε πραγματικότητα, με την κυβέρνησή του να ανακρούει πρύμναν. Οι ασυνήθιστα υψηλοί τόνοι του κύπριου προέδρου προς τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των κομμάτων της κυπριακής αντιπολίτευσης, που ουσιαστικά κατηγορεί τον Αναστασιάδη για μια άνευ ουσίας επίδειξη δύναμης. Παρά το ψυχροπολεμικό κλίμα πάντως, ο Αϊντα επιστρέφει την ερχόμενη εβδομάδα στο νησί, για την τελευταία ενδεχομένως, συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη –θα υπάρξει ανάλογη και με τον Ακιντζί –αφού η θητεία του λήγει στο τέλος του μήνα. Προτού αναχωρήσει για την πατρίδα του, ο ειδικός διαμεσολαβητής έχει αναλάβει να συντάξει και να παραδώσει στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την έκθεση με τα πεπραγμένα στο Κραν Μοντανά. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και τα συχνά του πηγαινέλα στο νησί, αφού καμία άλλη ουσιαστική συζήτηση δεν φαίνεται ότι μπορεί να διεξαχθεί, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, και ενώ η Τουρκία σε αντίθεση με τον Αναστασιάδη, φαίνεται να κάνει πράξη την απειλή της για σχέδιο Β.