Το στιγμιότυπο από την παρουσίαση του προπονητή του Ολυμπιακού, αρχές καλοκαιριού. Σημαίνον, υψηλόβαθμο στέλεχος της ΠΑΕ, γυρίζει και λέει σε έναν παρευρισκόμενο: «Ξύπνιος πολύ φαίνεται, μπορεί και να βγάλει μάτια»!

Υπερβολή; Διαίσθηση; Προσμονή; Οπως και να ‘χει, αυτές οι πρώτες εβδομάδες του Μπέσνικ Χάσι στο Λιμάνι είναι ακόμη καλύτερες σε σχέση με ό,τι ανέμεναν και οι πλέον φανατικοί υποστηρικτές του. «Οντως, το πρόσημο είναι θετικό. Το κρατά γερά το σκάφος» συμπληρώνει έτερος παράγοντας με γνώση και άποψη για το τι συμβαίνει στα ενδότερα των Κόκκινων.

Ο Χάσι από την παρθενική του εμφάνιση στα αποδυτήρια έδειξε ποιο θα είναι το στίγμα του. Φρόντισε να κόψει τον βήχα σε αρκετούς –όχι πως χρειαζόταν κατ’ ανάγκη, αλλά πήρε τα μέτρα του. Σοβαρός. Μετρημένος. Και πάνω απ’ όλα σίγουρος για τον εαυτό του και τις κινήσεις του. Δεν δίστασε να προχωρήσει σε δυσάρεστες ή να το πούμε κομψά, σε συζητήσιμες αποφάσεις. Εκοψε από τη συνέχεια τον Ρισβάνη, μεταγραφή του καλοκαιριού. Είπε «όχι» στον Γιαννιώτα, έναν παίκτη που πάντα βλέπει τοίχο όταν είναι να μπει στο κατώφλι του Ρέντη και να καταλήξει στέλεχος του ρόστερ. Και σταδιακά μετέτρεψε σε τρίτο κυνηγό της ομάδας τον Ανσαριφάρντ, μια κίνηση του περασμένου χειμώνα για τον Ολυμπιακό. Ισως για τη συγκεκριμένη απόφαση να ήταν κομβικό το φιλικό στις αρχές Ιουλίου στη Νέα Σμύρνη κάτω από αφόρητη ζέστη: ναι μεν ο Ανσαριφάρντ σημείωσε γκολ, ο Μπεν όμως ήταν πιο κινητικός και ενοχλητικός για την αντίπαλη άμυνα όσο διάστημα αγωνίστηκε.

Στην προετοιμασία στο εξωτερικό, ο Χάσι έβαλε ψηλά τον πήχη: αφενός γνώριζε ότι αντίπαλός του ουσιαστικά ήταν η κλεψύδρα, καθόσον έβλεπε τα προκριματικά να πλησιάζουν και καταλάβαινε ότι επιλέχθηκε προκειμένου να φέρει την πρόκριση και τα οφέλη που απορρέουν από μια καλή πορεία. Και αφετέρου δεν δίστασε να ζητά ποιοτικούς ποδοσφαιριστές και να μη συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο. Ηθελε ενίσχυση. Την έχει. Τι προκύπτει, λοιπόν, μέχρι τώρα και τι έχουμε δει μέχρι στιγμής;

Κατ’ αρχάς, τον Ολυμπιακό να μπορεί να στέκεται ανεξαρτήτως απουσιών. Γιατί αναμφίβολα ο Φορτούνης (που την τελευταία στιγμή δεν έπαιξε κόντρα στην Παρτίζαν) θα είναι βασικός, ενώ ο Βούκοβιτς αποκτήθηκε για να χριστεί καπετάνιος της άμυνας και όχι να βλέπει τον Ρομαό να επιστρέφει σε θέση στόπερ. Τον Σιώπη να κερδίζει την εμπιστοσύνη του κόουτς ως μια εξτρά λύση, όχι ακριβώς σούπερ ποιοτική, σίγουρα όμως απίστευτα τρεχαλατζίδικη. Τον Κούτρη να επιβραβεύεται για την εξαιρετική προσπάθεια στην προετοιμασία και το λοιπό πλήρωμα να πείθεται ότι ο Χάσι είναι δίκαιος στις εκτιμήσεις του. Γιατί όλοι αναγνώρισαν πως ο Κούτρης τα πήγε θαυμάσια, πρώτοι οι συμπαίκτες του! Τον Μπεν να προσφέρει, γιατί τα δίνει όλα για να δικαιώσει τον κόουτς που τον ανέβασε στην ιεραρχία και τον κρατά στο ρόστερ του Ολυμπιακού. Τον Φιγκέιρας να πασχίζει να δείξει την αξία του, γνωρίζοντας ότι φέτος θα έχει υψηλό βαθμό ανταγωνισμού, με δεδομένο ότι ο Ομάρ στα καλά του είναι μπακ για δυνατό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Τη συνέχεια ουδείς μπορεί να την προβλέψει. Ούτε φυσικά αν ο Χάσι θα δικαιώσει μέχρι τέλους τις προσδοκίες που ο ίδιος δημιουργεί το αρχικό διάστημα που κρατά τα ηνία στον Ρέντη. Σίγουρα όμως βάσεις σωστές έχουν μπει. Το οσμίζονται κυρίως οι ποδοσφαιριστές. Και να θυμάστε, αυτοί είναι οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται το καλό ή το κακό.

Τίποτα εύκολο

Ο νιόφερτος στο Λιμάνι προπονητής έχει το πάνω χέρι μετά το 3-1 στο Βελιγράδι και μην πει κάποιος ότι ήρθε εύκολα, γιατί θα αντιτείνουμε ότι τέτοια σκορ μεσούντος του θέρους και σε προκριματικές φάσεις-παγίδα δεν προκύπτουν με άνεση. Η πρόκριση πλησιάζει για τον Ολυμπιακό όπως και τα play offs του Τσάμπιονς Λιγκ.