Η εθνική ομάδα πόλο των ανδρών διεκδικεί σήμερα στη Βουδαπέστη το τρίτο μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Η ελληνική ομάδα αντιμετωπίζει τη Σερβία στον μικρό τελικό (16.00, ΕΡΤ2) και θέλει να επαναλάβει την επιτυχία που είχε πριν από δύο χρόνια στη διοργάνωση του Καζάν, όταν είχε ανέβει στο βάθρο νικώντας στην παράταση την Ιταλία.

Θυμίζουμε ότι το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία της είχε έρθει το 2005 στο Μόντρεαλ όταν είχε νικήσει στον μικρό τελικό την Κροατία.

«Είναι σημαντικό και για εμάς να δείξουμε ότι μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στη διοργάνωση ύστερα από μία ήττα. Σίγουρα, το γεγονός ότι είμαστε σε όλες τις διοργανώσεις της τελευταίας διετίας, εκτός από το Ρίο, στην τετράδα είναι σημαντικό, δείχνει ότι αυτή η ομάδα έχει διάρκεια, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να πάρουμε και το μετάλλιο» σημείωσε ο Αλέξανδρος Γούνας.

Αλλωστε το σύνθημα για την ανασύνταξη το έδωσε πρώτος ο ομοσπονδιακός τεχνικός Θόδωρος Βλάχος μετά το τέλος του ημιτελικού με την Ουγγαρία. «Εχουμε άλλη μία ευκαιρία και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάρουμε το μετάλλιο» είπε.

Αναδρομή στο παρελθόν. Η εθνική ομάδα πόλο των ανδρών με εξαίρεση το Μόντρεαλ (1976) μετέχει συνεχώς σε όλα τα ολυμπιακά τουρνουά από το 1964! Η μεγαλύτερη επιτυχία της ήταν στους Αγώνες της Αθήνας το 2004, όταν κατέλαβε την 4η θέση. Στον ημιτελικό ηττήθηκε 7-3 από τη Σερβία και στον μικρό τελικό 6-5 από τη Ρωσία. Σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα έχει λείψει μόλις τρεις φορές από το 1973 (πρώτη διοργάνωση), ενώ στην τετράδα βρέθηκε για πρώτη φορά το 2003 στη Βαρκελώνη. Στον ημιτελικό είχε χάσει στην παράταση από την Ουγγαρία (9-8) και στον μικρό τελικό από την τότε Σερβία και Μαυροβούνιο 5-3.

Το πρώτο μετάλλιο σε διεθνή διοργάνωση ήρθε το 1997 στο Παγκόσμιο Κύπελλο που έγινε στο ΟΑΚΑ. Η ελληνική ομάδα είχε νικήσει στον ημιτελικό 8-4 την Ουγγαρία, ενώ στον τελικό ηττήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες 8-5.

Στην τετράδα έχει πλασαριστεί και δύο φορές σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Πέρυσι στο Βελιγράδι ηττήθηκε 13-10 από την Ουγγαρία, ενώ η πρώτη φορά ήταν το 1999 στη Φλωρεντία. Στον ημιτελικό ηττήθηκε 10-7 από την Κροατία και στον μικρό τελικό 7-6 από την Ιταλία.

Σημειώνουμε ότι πέρυσι κατέκτησε και το χάλκινο μετάλλιο στο Γουόρλντ Λιγκ, καθώς νίκησε στον μικρό τελικό την Ιταλία.