Η Ιταλία είχε ήδη ενοχληθεί ιδιαίτερα από την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Εμανουέλ Μακρόν στη Λιβύη χωρίς να τη συμπεριλάβει. Από χθες απέκτησε ακόμη έναν λόγο να διαμαρτύρεται – για να δανειστούμε τη διατύπωση της «La Stampa», «ο νέος ένοικος του Ελιζέ δίνει μια θλιβερή εικόνα»: η γαλλική κυβέρνηση εθνικοποίησε προσωρινά τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Γαλλίας στο Σεν-Ναζέρ, προτιμώντας αυτή την επιλογή παρά να τα αφήσει να περάσουν στον έλεγχο της Ιταλίας. Το ότι αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη παρέμβαση του Μακρόν, ενός πολιτικού ιδιαίτερα φιλελεύθερου σε ό,τι αφορά την οικονομία, στον τομέα της βιομηχανικής πολιτικής μπορεί ενδεχομένως να ξενίσει. Το Παρίσι επικαλέστηκε ωστόσο λόγους «εθνικού συμφέροντος» και τόσο η Δεξιά όσο και η Αριστερά προσυπέγραψαν την απόφασή του.

Το γαλλικό κράτος κατείχε ήδη το 33,33% των ναυπηγείων του Σεν-Ναζέρ, των μοναδικών γαλλικών ναυπηγείων που έχουν δυνατότητα κατασκευής αεροπλανοφόρων και άλλων μεγάλων πολεμικών πλοίων. Το υπόλοιπο κομμάτι ανήκε μέχρι πέρυσι στη νοτιοκορεατική STX, η STX όμως κατέρρευσε και έκτοτε υπήρξε μόνο μια προσφορά για το μερίδιό της, αντί 79,5 εκατομμυρίων ευρώ, από την ιταλική, κρατική ναυτιλιακή εταιρεία Fincantieri. Η προοπτική να αναλάβει η Ιταλία τον έλεγχο ενός τόσο στρατηγικού χώρου ανησυχούσε εξαρχής το Παρίσι -που επιπλέον φοβάται ότι σε περίπτωση κάμψης της δραστηριότητας χιλιάδες γάλλοι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να μείνουν άνεργοι προς όφελος ιταλών συναδέλφων τους.

Ο Φρανσουά Ολάντ είχε προκρίνει λοιπόν μια συμβιβαστική λύση, που και πάλι όμως άφηνε τους Ιταλούς με το 55% των ναυπηγείων. Η νέα κυβέρνηση Μακρόν θέλησε να διαπραγματευτεί ένα νέο σχήμα 50%-50%, οι Ιταλοί αρνήθηκαν και δύο ημέρες πριν εκπνεύσει το δικαίωμα προαίρεσης του Παρισιού ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ ανακοίνωσε πως η ιδιοκτησία των ναυπηγείων περνάει προσωρινά, αντί 80 εκατομμυρίων ευρώ, στο γαλλικό κράτος. Ο Λεμέρ επανέλαβε ξανά και ξανά πως η Γαλλία θέλει και σκοπεύει να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με τους Ιταλούς. Αλλά στην Ιταλία η (μετριοπαθής) οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore» εξέφραζε ανοικτά την ανησυχία της για τον νέο «οικονομικό πατριωτισμό» που κηρύττει ο Εμανουέλ Μακρόν.