Περισσότεροι από 110 διαδηλωτές έχουν χάσει τη ζωή τους. Στελέχη της αντιπολίτευσης έχουν δολοφονηθεί. Φοιτητές έχουν συρθεί σε στρατοδικεία. Μέσα ενημέρωσης έχουν εξαναγκαστεί στην αυτολογοκρισία ή και το λουκέτο. Δημοσιογράφοι ή και δικαστές ακόμη έχουν συλληφθεί. Βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν καταγγείλει συστηματική χρήση βασανιστηρίων στην έδρα της πολιτικής αστυνομίας στο Καράκας και αλλού: μήνες τώρα περιγράφεται ως εκρηκτική η κατάσταση στη Βενεζουέλα.

Πολλοί φοβούνται πως η ώρα της έκρηξης πλησιάζει. Σε πείσμα της κατακραυγής, εντός και εκτός των τειχών, το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο επιμένει να διοργανώσει αύριο γενικές εκλογές για την ανάδειξη των 545 μελών μιας Συντακτικής Συνέλευσης που σύμφωνα με τον ίδιο θα φέρει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την οικονομική ανάκαμψη στη Βενεζουέλα –και σύμφωνα με τους 7,5 εκατομμύρια Βενεζουελανούς που έσπευσαν να ψηφίσουν στις 16 Ιουλίου στο ανεπίσημο δημοψήφισμα της αντιπολίτευσης, θα καταλύσει κάθε έννοια δημοκρατίας δίνοντας στην κυβέρνηση «λευκή επιταγή να αποφασίζει για όλα», ώστε «να παραμείνει εσαεί στην εξουσία». Αν και την τελευταία αυτή, εντός εισαγωγικών, καταγγελία δεν την έκανε κάποιος από τους «αντιτσαβίστας»: την έκανε η γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας, η Λουίσα Ορτέγα, που έχει εξελιχθεί σε ηγερία των διαφωνούντων τσαβίστας.

Τρεισήμισι μήνες τώρα, οι διαδηλώσεις είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στη Βενεζουέλα, το ίδιο και η βίαιη καταστολή τους, είτε από την αστυνομία είτε από τις Colectivos, τις παραστρατιωτικές ομάδες του καθεστώτος. Ακόμη επτά διαδηλωτές, οι δύο έφηβοι, προστέθηκαν στον κατάλογο των νεκρών κατά τις δύο ημέρες της γενικής απεργίας που διοργάνωσε η αντιπολίτευση Τετάρτη και Πέμπτη, ενώ σκοτώθηκε και ένας αστυνομικός. Η κυβέρνηση του Μαδούρο απαγόρευσε τις διαδηλώσεις από χθες Παρασκευή έως και την ερχόμενη Τρίτη. «Οι δρόμοι της Βενεζουέλας ανήκουν στον λαό, όχι στη δικτατορία» απάντησε μέσω twitter η Τράπεζα της Δημοκρατικής Ενότητας, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης που απέσπασε στις εκλογές του 2015 τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης, για πρώτη φορά έπειτα από 17 χρόνια. Από τη νύχτα της 29ης Μαρτίου, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας επεχείρησε να παρακάμψει το «εμπόδιο» αυτό εκχωρώντας στον εαυτό του τις εξουσίες του Κοινοβουλίου, η αντιπολίτευση απαιτεί με όλους τους τρόπους πρόωρες εκλογές. Ο Μαδούρο, πάλι, θέλει να εκλεγεί αύριο μια Συντακτική Συνέλευση που θα αναλάβει να τροποποιήσει το Σύνταγμα, αντικαθιστώντας ή εκκαθαρίζοντας παράλληλα όλους τους θεσμούς που δεν ελέγχει, συμπεριλαμβανομένων της Εθνοσυνέλευσης και της Γενικής Εισαγγελίας.

Το εκλογικό σύστημα που προτιμήθηκε, επισημαίνει η «Monde», του εγγυάται έναν απόλυτο έλεγχο. Δεν ισχύει η αρχή «ένα άτομο, μία ψήφος», υπάρχει μία ψήφος ανά περιφέρεια και μία ανά κοινωνικοεπαγγελματική κατηγορία. Ο ίδιος ψηφοφόρος έχει δηλαδή δικαίωμα να ψηφίσει δύο φορές, μία στον τόπο κατοικίας του και μία δεύτερη στο σωματείο όπου ανήκει. Επιπλέον, ο αριθμός των αιρετών ανά δήμο ευνοεί τα μικρά μέρη, εις βάρος των πόλεων, όπου η αντιπολίτευση έχει ηχηρότερο έρεισμα. Και τα ηλεκτρονικά μηχανήματα δεν προβλέπουν λευκή ψήφο.

Με την αντιπολίτευση να μποϊκοτάρει τις εκλογές, και οι περίπου 6.000 υποψήφιοι είναι τυφλά αφοσιωμένοι στο καθεστώς. Ο Βαλεντίν Σαντάνα, για παράδειγμα, επικεφαλής του σχηματισμού La Piedrita, προτείνει να εγγραφεί στο νέο Σύνταγμα η «απόλυτη αφοσίωση στην μπολιβαριανή επανάσταση». Και ο Ντιοσπάντο Καμπέγιο, ο πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου, έχει υποσχεθεί τη φυλακή σε όλους τους νυν βουλευτές μετά την εκλογή της Συντακτικής Συνέλευσης. Ο Μαδούρο χρειάζεται ωστόσο μια μαζική συμμετοχή στις αυριανές εκλογές –τα 7,5 εκατομμύρια των πολιτών που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα της αντιπολίτευσης τοποθέτησαν πολύ ψηλά τον πήχη. Το πρόβλημα είναι πως, εν μέσω οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κατάρρευσης, με την εγκληματικότητα στα ύψη και τα πλέον βασικά αγαθά σε έλλειψη, οκτώ στους δέκα Βενεζουελανούς αποδοκιμάζουν, σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Datanalisis, τον Μαδούρο και επτά στους δέκα δηλώνουν αντίθετοι με την εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης. Ολοι οι εργαζόμενοι στα υπουργεία, στις δημόσιες υπηρεσίες και στις κρατικές επιχειρήσεις καλούνται λοιπόν να ψηφίσουν αύριο υπό την απειλή της απόλυσης.