Με ανοιχτά πολλά μέτωπα εναντίον του Τραμπ κλείνει ο Ιούλιος. Καταρχήν, η εσωτερική «εξέγερση» στο Κογκρέσο, όπου τρεις Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς και έτσι οι υπόλοιποι Ρεπουμπλικανοί απέτυχαν να καταργήσουν το Obamacare. Πρόκειται για άμεσο πολιτικό πλήγμα κατά του προέδρου Τραμπ, που σημαίνει και τον τερματισμό της επτάχρονης προσπάθειας των Ρεπουμπλικανών να καταργήσουν το Obamacare. Την ίδια ώρα, η Ρωσία αντεπιτίθεται με αντίποινα στις αμερικανικές κυρώσεις, ζητώντας μείωση των αμερικανών διπλωματών στο έδαφός της.

Ως «τελευταίο αμερικανό ήρωα» βλέπει πλέον τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν (που είχε διεκδικήσει στο παρελθόν και την προεδρία των ΗΠΑ) μεγάλο μέρος των αμερικανικών ΜΜΕ. Ο ΜακΚέιν, παρότι διαγνώστηκε πρόσφατα με όγκο στον εγκέφαλο και βρισκόταν στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε δύσκολη εγχείρηση, βγήκε και πήγε να ψηφίσει στη Γερουσία όπου συζητητούνταν η κατάργηση πολλών μέτρων από το πρόγραμμα υπηρεσιών υγείας, γνωστό ως Obamacare. Ο ΜακΚέιν, μαζί με τη Σούζαν Κόλινς και τη Λίζα Μαρκόβσκι συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην κατάργηση του Obamacare, που θα άφηνε 16 εκατομμύρια Αμερικανούς ανασφάλιστους. Μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου άσκησε δριμεία κριτική στην κοινοβουλευτική πρακτική που ακολούθησαν οι Ρεπουμπλικανοί και οδήγησε στη δραματική ψηφοφορία. Η αρνητική ψήφος του ήταν η κορύφωση ενός πολιτικού δράματος στην ολομέλεια του Σώματος, καθώς πολλοί Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, αλλά και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, είχαν σειρά συζητήσεων με τον βετεράνο γερουσιαστή από την Αριζόνα. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας –49 ψήφοι υπέρ και 51 ψήφοι κατά –φέρνει τους Ρεπουμπλικανούς αντιμέτωπους με τη σκληρή πολιτική πραγματικότητα, αλλά και την αποτυχία των προσπαθειών που έγιναν για την κατάργηση του Obamacare, την οποία στηρίζουν σταθερά από το 2010. Μιλώντας αμέσως μετά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ έδειχνε σοκαρισμένος από το αποτέλεσμα. «Πρόκειται για μια πραγματικά απογοητευτική στιγμή» είπε. Οι ψηφοφόροι μας έχουν υποφέρει πολλά από την εφαρμογή του Obamacare. Πιστεύουμε ότι αξίζουν το καλύτερο. Αυτός είναι ο λόγος που εγώ και οι συνάδελφοί μου πράξαμε όπως υποσχεθήκαμε και ψηφίσαμε για την κατάργηση αυτού του αποτυχημένου νόμου. Είπαμε στους ψηφοφόρους μας ότι θα ψηφίσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Κι όταν έφτασε η ώρα, όταν έφτασε αυτή η ώρα, οι περισσότεροι από εμάς ψηφίσαμε».

Ομως πληθαίνουν τα σύννεφα για την Ουάσιγκτον και στις σχέσεις της με τη Μόσχα. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αντίποινα για την απόφαση του Κογκρέσου να επιβάλει νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τις ΗΠΑ να μειώσουν σε συνολικά 455 άτομα το προσωπικό τους στην πρεσβεία στη Μόσχα και στα γενικά προξενεία. Η απομάκρυνση του προσωπικού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 1η Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, από την 1η Αυγούστου η Ρωσία απαγορεύει στις ΗΠΑ την πρόσβαση στη θερινή εξοχική κατοικία της αμερικανικής πρεσβείας και τη χρήση αποθηκευτικών χώρων που διαθέτει η αμερικανική αποστολή στη Μόσχα.