Εστιάζοντας στην έξοδο στις αγορές, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ κοιτούν μπροστά, αν και το πεδίο που διαμορφώνεται δεν παύει να περικλείει απρόβλεπτες μεταβλητές. Ακριβώς με αυτό ως δεδομένο όλο το Σαββατοκύριακο επιχειρήθηκε, με δηλώσεις και συνεντεύξεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος και της κυβέρνησης, να καταδειχθεί ένα κλίμα συγχρωτισμού και συγκερασμού όλων των διαφορετικών οπτικών και της από εδώ και πέρα στρατηγικής ενόψει και ενός θερμού φθινοπώρου.

Κατ’ αρχάς, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο σε ξενοδοχείο της Πλατείας Καραϊσκάκη –η πρώτη μέρα ήταν στο Μέγαρο Μουσικής, κάτι που πυροδότησε και μια κόντρα με την πρώην υπουργό Αννα Διαμαντοπούλου –κατέληξε σε ομόφωνη έγκριση του σχεδίου της πολιτικής απόφασης από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τις επιμέρους γκρίνιες ή ενστάσεις για μια σειρά ζητημάτων, η εσωκομματική αντιπολίτευση των 53+ δεν κατέβασε τελικά μια διαφορετική πλατφόρμα για στρατηγικά θέματα και σε αυτή τουλάχιστον τη συγκυρία φαίνεται πως κόμμα και κυβέρνηση ταυτίζονται στον νέο οδικό χάρτη που επιχειρούν να επικοινωνήσουν και αυτός είναι η έξοδος από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. «Περάσαμε έναν πολύ δύσκολο κάβο, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για την κοινωνία, και κερδίσαμε μια απόφαση για το χρέος, στις 15 του Ιούνη, που έφερε ξανά την εμπιστοσύνη της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας στην ελληνική οικονομία. Για πρώτη φορά ύστερα από επτά χρόνια η Ελλάδα γίνεται είδηση θετική στα διεθνή μέσα ενημέρωσης» είπε εξάλλου ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή στο Μέγαρο Μουσικής (ημέρα γενεθλίων του κιόλας) και συμπλήρωσε: «Για πρώτη φορά ανοίγει ο δρόμος της οριστικής εξόδου από τα προγράμματα στήριξης που ξεκίνησαν το 2010 και ανοίγει ο δρόμος εξόδου της χώρας από τη θλιβερή, για τη χώρα και τον λαό μας, περιπέτεια των Μνημονίων». Σε αυτή την παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να συγκεφαλαιώσει όλο το μέχρι τώρα success story και βέβαια να επιτεθεί στο «παλιό πολιτικό σύστημα». Χαρακτηριστική είναι βέβαια η αποστροφή του που πολλοί ανέγνωσαν ως «χτύπημα» και στην περίοδο Καραμανλή (ακριβώς για να μην οξυνθούν και τα εσωτερικά πυρά για αποσιώπηση της περιόδου και των πολιτικών ευθυνών): «Το πολιτικό σύστημα που λεηλάτησε τις δυνατότητες της χώρας, πριν τη χρεοκοπήσει, κατάφερε το 2009, λίγο πριν από τα Μνημόνια, να βάλει τη χώρα στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, με έλλειμμα 15,1%. Και είμαστε εμείς που βγάλαμε τη χώρα από την καραντίνα και την επιστρέψαμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, με πρόβλεψη για συνολικό έλλειμμα μόλις 1,2% το 2017 και πλεόνασμα 0,6% για το 2018» είπε ο ίδιος. Και επιχείρησε βέβαια να συνοψίσει τη μάχη των ημερών ως εξής: «Η πολιτική σύγκρουση με τους οπαδούς της παλινόρθωσης του πλέον ακραίου και επιθετικού νεοφιλελευθερισμού που γνώρισε η χώρα είναι διαρκής και ανειρήνευτη».

Ζήτησε καλύτερο συντονισμό. Παρ’ όλα αυτά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκτός από υπουργός Οικονομικών και άτυπος επικεφαλής της τάσης των 53+, σύμφωνα με πληροφορίες άφησε αιχμές στην ΚΕ για καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου, αλλά και για τον χειρισμό με τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, δίδοντας συνέχεια στην υπόγεια κόντρα με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά. Από την άλλη, ο Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» άφησε μια ακόμη αιχμή προς πολλούς αποδέκτες ενδοκυβερνητικά, απαντώντας για το αν πρέπει η κυβέρνηση να ακολουθήσει κατενάτσιο έναντι των πιστωτών ή ιδιοκτησία του προγράμματος: «Από την άλλη το κατενάτσιο, όπως το ορίσατε, το μόνο που κάνει είναι να διατηρεί την αβεβαιότητα και να χάνει ευκαιρίες για πειθώ και συμμαχίες. Νομίζω ότι το παραπάνω αξίωμα το συμμερίζεται η μεγάλη πλειονότητα των μελών της κυβέρνησης» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Βροχή νομοσχεδίων. Στο μοτίβο του άλματος προς τα μπρος κινήθηκαν και όσα στελέχη έδωσαν συνεντεύξεις το Σαββατοκύριακο. Οπως ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που υπεραμύνθηκε του νέου στρατηγήματος της κυβέρνησης («Ελεύθερος Τύπος»): «Σωστά η κυβέρνηση προωθεί ένα πυκνό νομοθετικό έργο, περνάει 7 νομοσχέδια. Ηδη έχουν περάσει τέσσερα και άλλα τρία περνάνε την άλλη εβδομάδα, νομοσχέδια κυβερνησιμότητας. Αυτά είναι η άμυνά μας απέναντι σε μια πιθανή υπαναχώρηση στην τρίτη ή και τέταρτη αξιολόγηση». Ωστόσο, «όλα δείχνουν ότι και οι Ευρωπαίοι θέλουν να κλείσει η ελληνική περιπέτεια. Εμείς θέλουμε να κλείσει χωρίς ουρίτσες και με ένα αναπτυξιακό πρόσημο» επεσήμανε και τόνισε πως οι εκλογές θα γίνουν το 2019.

Και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εξειδίκευσε πιο πολύ τον τρόπο που θα κινηθεί η κυβέρνηση («Νέα Σελίδα»): «Οι βασικές μας προτεραιότητες κατανέμονται τώρα σε τρεις άξονες: ανάκτηση της εμπιστοσύνης και αποδέσμευση από την ανάγκη δανεισμού από τον ESM, επιτάχυνση της ανάκαμψης και ανάκτηση της εργασίας με αξιοπρεπείς συνθήκες και μισθούς και, τέλος, ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους».