Ενώπιον του δικαστηρίου του πλούσιου προαστίου της Μαδρίτης, του Ποθουέλο ντε Αλαρκόν, θα παρουσιαστεί στις 12.30 ώρα Ελλάδας ο Κριστιάνο Ρονάλντο για να καταθέσει για τη γνωστή υπόθεση φοροδιαφυγής ύψους 14,7 εκατ. ευρώ και τη συνεπακόλουθη ποινική δίωξη.

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τον CR7 πως «εκμεταλλευόμενος τη δομή μιας εταιρείας που δημιουργήθηκε το 2010 απέκρυψε από τις φορολογικές Αρχές εισοδήματα που απέκτησε στην Ισπανία από τα δικαιώματα της εικόνας του».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Κριστιάνο Ρονάλντο φοροδιέφυγε μέσω εταιρειών που η έδρα τους βρίσκεται στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και στην Ιρλανδία. Από το 2011 μέχρι το 2014 δήλωσε 11,5 εκατ. ευρώ από τα 43 εκατ. που ήταν τα πραγματικά του έσοδα.

Κατηγορείται επίσης πως «εθελοντικά» αρνήθηκε να συμπεριλάβει στα έσοδά του 28,4 εκατ. ευρώ από την πώληση των δικαιωμάτων της εικόνας του σε ισπανική εταιρεία για την περίοδο 2015 έως 2020.

Ο Ρονάλντο που απείλησε να φύγει από τη Ρεάλ Μαδρίτης και το ισπανικό ποδόσφαιρο λόγω της δίωξης δηλώνει πως έχει «καθαρή συνείδηση».

Η εφημερίδα «Ελ Μούντο» αναφέρει πως ο δικηγόρος Αντόνιο Λόμπο Χαβιέρ και η δικηγορική εταιρεία Baker McKenzie που έχουν αναλάβει την υπεράσπισή του θα έχουν δύσκολο έργο, αφού πρέπει να αποδείξουν πως ο Ρονάλντο δεν γνώριζε πως διέπραττε οικονομικό έγκλημα.

Η Ενωση Εφοριακών της Ισπανίας ανακοίνωσε πως αν κριθεί ένοχος, ο Κριστιάνο Ρονάλντο κινδυνεύει με χρηματικό πρόστιμο τουλάχιστον 28 εκατ. ευρώ και με ποινή φυλάκισης τριάμισι ετών.

Ο Ρονάλντο δεν είναι η πρώτη ποδοσφαιρική διασημότητα στην Ισπανία που κατηγορείται για φοροδιαφυγή. Τον χορό είχε ανοίξει ο Λιονέλ Μέσι, ο οποίος τελικά υποχρεώθηκε να πληρώσει πρόστιμο 2,09 εκατ. ευρώ, ενώ του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 21 μηνών εξαγοράσιμη προς 400 ευρώ την ημέρα (σύνολο 252.000 ευρώ).

Σε έναν χρόνο φυλάκιση με αναστολή έχει καταδικαστεί επίσης ο αργεντινός άσος της Μπαρτσελόνα Χαβιέρ Μαστσεράνο. Βαριά χρηματικά πρόστιμα έχουν επιβληθεί στους Ανχελ ντι Μαρία, Φάμπιο Κοεντράο (για τα ποσά που απέκρυψαν όταν αγωνίζονταν στη Ρεάλ) και Ζοζέ Μουρίνιο για τα χρήματα που δεν δήλωσε όταν ήταν προπονητής της Βασίλισσας.

Για παρατυπίες στη μεταγραφή του από τη Σάντος που έχουν σχέση με την Εφορία κατηγορούνται επίσης ο Νεϊμάρ και οι γονείς του.