Η αμφιλεγόμενη εκλογική διαδικασία στη Βενεζουέλα για την ανάδειξη Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης -στην οποία ποντάρει ο πρόεδρος Νικολά Μαδούρο για να αλλάξει το Σύνταγμα- ξεκίνησε μέσα σε εκρηκτικό κλίμα: Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά ενώ μίαέκρηξη σε διαδήλωση στο Καράκας είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό αστυνομικών.

Τουλάχιστον τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός κατά τη διάρκεια συμπλοκών που είχαν ξεσπάσει με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Καράκας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε λεωφόρο της συνοικίας Αλταμίρα, όπου δεκάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης διαδήλωναν κατά της διαδικασίας εκλογής της Συντακτικής Συνέλευσης.

Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας σκοτώθηκε τα ξημερώματα κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης κατά των εκλογών για τη Συντακτική Συνέλευση, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας.

Το στέλεχος της αντιπολίτευσης είναι ο Ρικάρδο Κάμπος, ηλικίας 30 ετών, που σκοτώθηκε από σφαίρα στο Κουμανά, στην Πολιτεία Σούκρε (βορειοανατολικά), σύμφωνα με τον βουλευτή Ενρί Ράμος Αλούπ, πρώην πρόεδρο του κοινοβουλίου. Οι συνθήκες του θανάτου του δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Στους 114 οι νεκροί από τον Απρίλιο

Η εισαγγελία επίσης ανακοίνωσε τον θάνατο του Μαρσέλ Περέιρα, 38 ετών, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης το Σάββατο στην Πολιτεία Μερίδα, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει την ζωή τους από την έναρξη των διαδηλώσεων, στις αρχές Απριλίου, να ανέρχεται σε 114, σύμφωνα με τον απολογισμό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Νωρίτερα, η εισαγγελία έκανε γνωστό ότι ένας υποψήφιος στις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση δολοφονήθηκε στο σπίτι του τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

Οι εκλογές ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα, απόγευμα ώρα Ελλάδας) υπό το μποϊκοτάζ στο οποίο έχει καλέσει η αντιπολίτευση, με τους δρόμους να είναι άδειοι για το φόβο εντάσεων και με τα εκλογικά τμήματα να φρουρούνται από πάνοπλους στρατιώτες.

Στόχος του προέδρου Μαδούρο είναι η νέα Συντακτική Εθνοσυνέλευση να φέρει «ειρήνευση» στο εκρηκτικό πολιτικό κλίμα στη Βενεζουέλα, η οποία τελεί ουσιαστικά υπό καθεστώς οικονομικής κατάρρευσης. Κατηγορεί την δεξιά αντιπολίτευση για απόπειρα ανατροπής του σε «συνεργασία με το εξωτερικό» και αποδίδει την καταστροφική οικονομική κατάσταση της χώρας σε «οικονομικό πόλεμο».

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Μαδούρο πως στόχος της σύστασης της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης είναι να διαλύσει το Κογκρέσο στο οποίο πλέον κυριαρχεί η ίδια μετά τις τελευταίες εκλογές (και το οποίο έχει παραγκωνιστεί μετά το αποτέλεσμα) ώστε το Σύνταγμα να ξαναγραφτεί στα μέτρα του προέδρου και οι επόμενες εκλογές να γίνουν με σύστημα που θα ευνοεί την κυβερνώσα πλευρά.

ΗΠΑ: Δεν θα δεχθούμε παράνομη κυβέρνηση

Οι εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση στη Βενεζουέλα είναι «βήμα προς τη δικτατορία» και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα δεχθούν παράνομη κυβέρνηση στο Καράκας, δήλωσε την Κυριακή η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Νίκι Χέιλι.

Ηταν η πρώτη αντίδραση της Ουάσιγκτον για τις εκλογές της Κυριακής.

«Οι ψεύτικες εκλογές του Μαδούρο αποτελούν άλλο ένα βήμα προς τη δικτατορία», έγραψε η Χέιλι στο Twitter. «Δεν θα δεχτούμε παράνομη κυβέρνηση. Ο λαός της Βενεζουέλας και η δημοκρατία θα υπερισχύσουν», συμπλήρωσε.