Για κάποιους οι φραστικές δεσμεύσεις περί παραίτησης σε περίπτωση καταπάτησης της κόκκινης γραμμής μείωσης του αφορολογήτου, μπορεί να συνιστούν… περυσινά ξινά σταφύλια κατά το λεγόμενο, συχνά πυκνά, από κυβερνητικά στελέχη. Για 230.000 φορολογουμένους οι οποίοι καλούνται σήμερα να πληρώσουν την πρώτη δόση φόρου εισοδήματος όταν μέχρι πέρυσι είχαν μηδενικό εκκαθαριστικό ή στην καλύτερη περίπτωση επιστροφή φόρου, συνιστά την ωμή, οδυνηρή πραγματικότητα.
Αύξηση χρεωστικών. Πρόγευση των μελλοντικών επιβαρύνσεων δίνουν τα στατιστικά των εκκαθαριστικών φορολογίας εισοδήματος για 6,1 εκατ. φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν αναρτηθεί στο Τaxisnet και απαιτούν σήμερα την πληρωμή της πρώτης δόσης. Δείχνουν κατακόρυφη αύξηση για τα χρεωστικά ραβασάκια με αντίστοιχη συρρίκνωση μηδενικών και πιστωτικών σημειωμάτων.
Στο μεσοδιάστημα το αφορολόγητο μειώθηκε από τα 9.545 ευρώ σε έως και 8.636 ευρώ (παρά τη δήλωση Τσακαλώτου τον περσινό Μάρτιο, σύμφωνα με την οποία δεν θα ήταν αυτός ο υπουργός που θα κατέθετε στη Βουλή διάταξη για μείωση του αφορολογήτου κάτω από τα 9.100 ευρώ), οι προκαταβολές φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες αυξήθηκαν από το 75% στο 100%, οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια αυξήθηκαν και οι έχοντες μπλοκάκια σε συνδυασμό με αμοιβές από μισθωτή εργασία γνώρισαν πρωτόγνωρη έκρηξη των επιβαρύνσεων στη λεγόμενη μεσαία τάξη.
Για τα μπλοκάκια αυτής της κατηγορίας, η αύξηση των επιβαρύνσεων προκύπτει από το γεγονός της φορολόγησης των συνολικών αμοιβών τους με την κλίμακα των μισθωτών –χωρίς αφορολόγητο για τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα –ενώ πέρυσι, αμοιβές από μισθό φορολογούνταν ξεχωριστά από τα έσοδα από μπλοκάκι.
Υπό εξαφάνιση. Τα στατιστικά των φετινών δηλώσεων αποκαλύπτουν επίσης σταδιακή εξαφάνιση των πιστωτικών εκκαθαριστικών. Ούτε δύο στους δέκα φορολογουμένους δεν μπορούν να προσδοκούν επιστροφή φόρων τους επόμενους μήνες, καθώς το ποσοστό των πιστωτικών σημειωμάτων στο σύνολο είναι μόλις 15,58%. Πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 16,67% και οι δικαιούχοι επιστροφής ξεπερνούσαν κατά 18.000 το ένα εκατομμύριο φορολογουμένους.
Οπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, εφόσον βεβαιωθεί ο ΕΝΦΙΑ σε δικαιούχους επιστροφής φόρου εισοδήματος, η φορολογική διοίκηση προχωρά σε αυτόματους συμψηφισμούς ακόμα και αν η νέα απαίτηση δεν έχει γίνει ληξιπρόθεσμη.
Οσον αφορά τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, το χρονοδιάγραμμα παραμένει αμετάβλητο σε σχέση με πέρυσι και η εξόφληση πρέπει να γίνει σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων σήμερα και οι επόμενες στο τέλος Σεπτεμβρίου και στο τέλος Νοεμβρίου. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου, έκπτωση δεν προβλέπεται ενώ και φέτος αναμένεται να πάρουν φωτιά τα γκισέ των τραπεζών προκειμένου οι φορολογούμενοι να σπάσουν τα χρέη σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις, κάνοντας χρήση των πιστωτικών τους καρτών.