Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος με σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα, απαντά στο βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου ότι επιχειρεί να επιρρίψει ευθύνες στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για απονομές χάριτος σε εμπόρους ναρκωτικών.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαγγελόπουλος επισημαίνει ότι, «εκτός από μεγάλη απρέπεια, είναι πράξη αισχίστης δειλίας και απόδειξη μέγιστου πανικού η προσπάθεια του κ. Αθανασίου να εμπλέξει τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια σε απονομές χάριτος σε εμπόρους ναρκωτικών που του εισηγήθηκε ο ίδιος ο κ. Αθανασίου».

Παράλληλα, τονίζει ο κ. Παπαγγελόπουλος: «Ο κ. Αθανασίου ως πρώην υπουργός, πρώην ανώτατος δικαστής και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων οφείλει και πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικός με τον ύπατο πολιτειακό θεσμό. Ελπίζω όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως η Νέα Δημοκρατία να καταδικάσουν την ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη συμπεριφορά του κ. Αθανασίου στο σύνολό της».

Η ηθική κατάπτωση της Κυβέρνησηςείναι μεγαλύτερη από όση θα μπορούσε να φανταστεί και ο πιο θερμόςυποστηρικτής της, αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, απαντώντας στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής: «Ομολογώ ότι δεν εξεπλάγην από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλου. Και αυτό διότι στοιχήθηκε με τηνπροσπάθεια της Κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Στηνπραγματικότητα ο κ. Παπαγγελόπουλος κάνει αυτό που κατηγορεί εμένα ότιέπραξα: Εμπλέκει, δηλαδή, τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό προκειμένου ηΚυβέρνηση, στην οποία ανήκει, να εισπράξει μικροκομματικά οφέλη.

Προσωπικά, δεν έκανα τίποτα παραπάνω από το να εξηγήσω στην κοινήγνώμη τη διαδικασία απονομής χάρης και αναφέρθηκα στη διάταξη τουάρθρου 47 του Συντάγματος μας, που ρητά ορίζει: «Ο Πρόεδρος τηςΔημοκρατίας έχει το δικαίωμα, ύστερα από πρόταση του υπουργούΔικαιοσύνης και γνώμη του Συμβουλίου που συγκροτείται κατά πλειοψηφίααπό δικαστές, να χαρίζει, μετατρέπει ή μετριάζει τις ποινές πουεπιβάλλουν τα δικαστήρια, καθώς και να αίρει τις κάθε είδους νόμιμεςσυνέπειες ποινών που έχουν επιβληθεί και εκτιθεί».

Είναι μια σύνθετη διαδικασία, που έχει πολλά στάδια και τελικά τηναποκλειστική αρμοδιότητα την έχει ο Προέδρος της Δημοκρατίας (δικαίωματου Προέδρου). Ο υπουργός και να διαφωνεί με την γνώμη του Συμβουλίουείναι υποχρεωμένος να υποβάλλει το σχετικό φάκελο στον Πρόεδρο τηςΔημοκρατίας. Η γνώμη του Συμβουλίου και η πρόταση του Υπουργού είναιαπλές και όχι σύμφωνες, γι’ αυτό και ο Πρόεδρος ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ούτεαπό την γνώμη του Συμβουλίου ούτε από την πρόταση του Υπουργού. Εξάλλου, σε αρκετές περιπτώσεις έχει αρνηθεί την απονομή χάρης, παρά την

περί του αντιθέτου γνώμη του Συμβουλίου και του Υπ. Δικαιοσύνης.(υπόθεση Χρήστου Ρούσσου «Αγγελος» κ.α).

Αυτά λέει το Σύνταγμα, αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Παπαγγελόπουλοςκαι αυτά οφείλει να γνωρίζει και ο κόσμος για να μπορεί να κρίνει όσαλέγονται και γράφονται.

Εξ’ αυτών καμιά προσπάθεια εμπλοκής του Προέδρου της Δημοκρατίας δενπροκύπτει, παρά μόνο στη φαντασία του κ. Παπαγγελόπουλου, ο οποίοςείναι αυτός που τον εμπλέκει σε παραπολιτικά παιχνίδια, προκειμένου ηΚυβέρνηση να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη. Και ο λόγος είναιπρόδηλος: Ο κ. Παπαγγελόπουλος, όπως και άλλοι αρμόδιοι της

Κυβέρνησης, υιοθετούν εν γνώσει τους δημοσιεύματα, που είναι προδήλωςψευδή και συκοφαντικά.

Για αυτό ακόμα και σήμερα αρνούνται να απαντήσουν στα ερωτήματα που θέτω:

α) Είναι η διαδικασία απονομής χάρης αυτή που περιέγραψα ή όχι; Και

β) Οι Υπουργοί Δικαιοσύνης των Κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πόσεςαντίστοιχες απονομές χάρης έχουν εισηγηθεί στον Πρόεδρο τηςΔημοκρατίας με βάση την ίδια ακριβώς διαδικασία;

Καλώ την Κυβέρνηση να απαντήσει επί της ουσίας και νασταματήσει να αποδίδει σε άλλους αυτό που ο λαός έχει καταλάβει ότιισχύει απολύτως για τους ίδιους: Η ηθική κατάπτωση της Κυβέρνησηςείναι μεγαλύτερη από όση θα μπορούσε να φανταστεί και ο πιο θερμόςυποστηρικτής της. Και δυστυχώς η λαϊκίστικη και κυνικήεργαλειοποίηση του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας, ελλείψειεπιχειρημάτων, δεν φαίνεται καν να είναι ο πάτος στο βαρέλι αυτό».