Η σύγκρουση μεταξύ των δικαστών και της κυβέρνησης έχει καταστεί τον τελευταίο καιρό επικίνδυνη. Και θα ήθελα να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις σε σχέση με αυτό το κομβικό ζήτημα.
1. Η τάση της κυβέρνησης να επιβληθεί ένα είδος «πολιτικής τυραννίας». Είναι σίγουρο ότι ίδιος ο Πρωθυπουργός Τσίπρας και κάποιοι «ασύδοτοι» κυβερνητικοί κύκλοι προσπαθούν να ελέγξουν πλήρως τη δικαστική εξουσία. Και αυτό ακριβώς συνιστά τον ορισμό της «πολιτικής τυραννίας», όπως τον είχε οριοθετήσει ο αμερικανός πρόεδρος Μάντισον.
Τι να πρωτοθυμηθούμε μέσα στο πλαίσιο αυτό; Τις πλήρως απαξιωτικές εκφράσεις του κ. Παπαγγελόπουλου για τους δικαστές, ο οποίοι –κατά τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης –δεν «έβλεπαν» και δεν άκουγαν τίποτε για τις «μίζες» στα εξοπλιστικά προγράμματα;
Ή το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χαρακτήριζε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ως «θεσμικά εμπόδια» για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής;
Επομένως είναι απαραίτητο ο κ. Τσίπρας να κατανοήσει τα θεσμικά του όρια και να μη τα υπερβαίνει, σεβόμενος τη θεμελιώδη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών!
2. Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Ορθά νομίζω η επίμαχη Ενωση εντόπισε και καυτηρίασε έντονα την παραπάνω τάση της κυβέρνησης να επιβληθεί στην Ελλάδα μια μορφή «πολιτικής τυραννίας». Ωστόσο, πιστεύω ταυτόχρονα ότι η προκείμενη Ενωση με την ανακοίνωσή της υπέπεσε και σε κάποιες απλουστευτικές υπερβολές, υποστηρίζοντας λ.χ. ότι η χώρα μας ομοιάζει πλήρως –από πολιτειακή άποψη –με την Τουρκία ή την Πολωνία!
Δεν το πιστεύω αυτό για «σήμερα τουλάχιστον», έστω και αν υφίσταται η ανωτέρω τάση που περιγράψαμε για να πορευτούμε προς μια αυταρχική κατεύθυνση! Και ευτυχώς ο Ποινικός μας Κώδικας δεν εμπεριέχει ανάλογα ιδεολογικά εγκλήματα, όπως αυτό της «προσβολής του καθεστώτος», που οδηγεί χιλιάδες ανθρώπους στις τουρκικές φυλακές του Σουλτάνου Ερντογάν!
Βεβαίως υπάρχουν και υπουργοί όπως ο κ. Καμμένος, που θέλει με αστικές αγωγές να «ελέγξει» κάθε αντίθετη δημοσιογραφική φωνή, ή ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος ζητά –αδικαιολόγητα κατά τη γνώμη μου –την κατάσχεση της περιουσίας του περιοδικού « The Athens Review of Books» (επειδή στο εν λόγω περιοδικό δημοσιεύθηκε δημοσιογραφική – αξιολογική άποψη που τον χαρακτήριζε ως «γκαουλάιτερ του σταλινισμού» λόγω της παλαιότερης ένταξής του στο ΚΚΕ)!
Σε κάθε περίπτωση πιστεύω πάντως ότι είναι απαραίτητο και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων να βγάζει στο μέλλον πιο προσεκτικές ανακοινώσεις!
Το συμπέρασμα; Ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας είναι απαραίτητο να σέβεται την αυτονομία της δικαστικής εξουσίας! Αν δεν μπορεί να το κάνει αυτό, ας παραιτηθεί ή ας προκηρύξει εκλογές! Διαφορετικά θα ομοιάζουμε σιγά σιγά με τη Βενεζουέλα ή άλλα διεφθαρμένα λατινοαμερικανικά κράτη!
Ο Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ