Σε αναμονή των πρώτων ανακοινώσεων του Νίκου Αλιβιζάτου για την Επιτροπή Δεοντολογίας –και με τις τελικές αποφάσεις για τα εσωτερικά της παράταξης να μετατίθενται για τα τέλη Αυγούστου -, η Δημοκρατική Συμπαράταξη αναμένεται να περάσει την επόμενη εβδομάδα σε μεγάλη αντιπολιτευτική διάθεση, με παρεμβάσεις της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή την Τρίτη, στη συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο Γαβρόγλου, και την Πέμπτη, στη συζήτηση για την Υγεία.

Την Τρίτη, η Γεννηματά αναμένεται να αναπτύξει την πρόταση της ΔΗΣΥ για την Παιδεία, η οποία έχει αναφορές στον νόμο Διαμαντοπούλου τόσο στον κορμό της, ο οποίος βασίζεται στην «ανοιχτή, απελευθερωμένη εκπαίδευση», όσο και σε πιο ειδικά ζητήματα όπως οι αρμοδιότητες των Συμβουλίων Διοίκησης. Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην εξωστρέφεια των πανεπιστημίων και στην προσέλκυση νέων φοιτητών από το εξωτερικό, με μαθήματα, αλλά και μεταπτυχιακά που θα διδάσκονται στα αγγλικά. Η Γεννηματά θα κάνει λόγο και για το πανεπιστημιακό αυτοδιοίκητο, στο οποίο οι φοιτητές θα μπορούν να συμμετέχουν για τα θέματα της φοιτητικής ζωής που τους αφορούν, χωρίς ωστόσο να ασχολούνται με τα διοικητικά του πανεπιστημίου.

ΚΡΙΤΙΚΗ «ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ». Η ΔΗΣΥ προσπαθεί με κάθε τρόπο να διεκδικήσει την ψήφο των προοδευτικών πολιτών και να αναδειχθεί ο κυρίαρχος προοδευτικός πόλος. Γι’ αυτό τον λόγο, ακόμα και στο νομοσχέδιο για την Παιδεία θα επιχειρήσει να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση «από αριστερά», με τη Γεννηματά να χαρακτηρίζει «ταξική επιλογή» την καταστροφή των δημόσιων ιδρυμάτων καθώς ωθεί τους εύπορους φοιτητές στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, κάνοντας τη δημόσια Τριτοβάθμια «αναγκαστική επιλογή». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, με τη Συμπαράταξη υπέρ των μεταρρυθμίσεων, η Γεννηματά θα αναδείξει τον «κρατικισμό» που επιδεικνύει η κυβέρνηση ως αιτία διολίσθησης του δημόσιου χαρακτήρα της Εκπαίδευσης.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ… ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. Παράλληλα, στη Συμπαράταξη αναμένουν τις ανακοινώσεις του Νίκου Αλιβιζάτου χωρίς να δείχνουν ιδιαίτερη ανησυχία επειδή αυτές καθυστερούν –η ηγεσία της ΔΗΣΥ δεν έχει σκοπό να βιάσει καταστάσεις. Από την πλευρά του, ο Αλιβιζάτος θέλει να έχει αποσπάσει τουλάχιστον μια θετική προδιάθεση από Το Ποτάμι, μια αρχική συναίνεση, πριν προχωρήσει στα επόμενα βήματα. Η Σεβαστουπόλεως βέβαια κρατάει κλειστά τα χαρτιά της για τη μελλοντική της στάση και οι τελικές αποφάσεις θα περιμένουν μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου –Το Ποτάμι φαίνεται ότι δεν θα συμμετάσχει ούτε στη διαμόρφωση της Επιτροπής Δεοντολογίας, παρότι ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι διατεθειμένος να απαντήσει στην πρόταση Γεννηματά (θετικά, αρνητικά ή με αντιπρόταση, δεν είναι ακόμα βέβαιο), χρειάζεται όμως χρόνο.

Η αντιπολίτευση του κόμματος προς την κυβέρνηση κινείται γύρω από την πρόσφατη επίθεση στη Δικαιοσύνη, την οποία στο Ποτάμι επισημαίνουν όλο αυτό το διάστημα. Σε χθεσινή του παρέμβαση με αφορμή την επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε πως «από τη Δημοκρατία μας λείπουν πολλά. Η χώρα κατρακυλά σε έναν ατελείωτο θεσμικό κατήφορο. Και κάποιοι την έσπρωξαν. Η χώρα δεν διασφαλίζει ένα βασικό δικαίωμα των πολιτών της: την ισότητα ευκαιριών. Και κάποιοι αδιαφορούν». «Ναι, η εξουσία επιλέγεται από τον λαό. Οχι, η εξουσία δεν ασκείται για τον λαό» κατέληξε.