Τις λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στις συνιστώσες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατάφερε να κρατήσει ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος ανακοινώνοντας τον αρχικό πυρήνα της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας έβαλε τις βάσεις για την εκλογή αρχηγού. Τα πρόσωπα αυτά, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «θα εγγυηθούν την ίση μεταχείριση των υποψηφίων κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, καθώς και την άψογη διεξαγωγή της ψηφοφορίας εντός του προσεχούς φθινοπώρου», ενώ οι κανόνες θα δοθούν στη δημοσιότητα την 1η Σεπτεμβρίου.
Εκτός από τον Νίκο Αλιβιζάτο, στην Επιτροπή συμμετέχουν η Λίνα Παπαδοπούλου (αν. καθηγήτρια του ΑΠΘ και τέως αντεισαγγελέας Εφετών) και ο Γιώργος Σωτηρέλης (καθηγητής στο ΕΚΠΑ), ως ανεξάρτητες φιγούρες, με σκοπό να περιφρουρήσουν τη διαδικασία και να ηρεμούν τα πνεύματα. Ο Αλιβιζάτος εισηγήθηκε και την προσθήκη του ερευνητή του ΕΜΠ Θεόδωρου Καρούνου, ο οποίος τυπικά μεν «καταλογίζεται» στις Κινήσεις Πολιτών, οι γνώσεις του πάνω στις νέες τεχνολογίες ωστόσο κρίθηκαν απαραίτητες για τη διεξαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Από το ΠΑΣΟΚ προτάθηκαν ο Πάνος Αναστασιάδης (Πανεπιστήμιο Κρήτης) και ο Αντώνης Βγόντζας (δικηγόρος), από τη ΔΗΜΑΡ ο Μανώλης Βελεγράκης (δικηγόρος), από τις Κινήσεις Πολιτών ο Τάκης Αναστόπουλος (διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), ενώ τους ανένταχτους εκπροσωπεί ο Νίκος Μπίστης. Ενδιαφέρον έχει από πλευράς ΚΙΔΗΣΟ η συμμετοχή του πρώην υπουργού Δημήτρη Ρέππα, καθώς αποκλείεται η υποψηφιότητά του για την αρχηγεία, όπως και του στενού φίλου του Γιάννη Ραγκούση, δικηγόρου Πέτρου Σφηκάκη, μια κίνηση που αποδεικνύει την ενεργό, πλέον, συμμετοχή Ραγκούση στο εγχείρημα του νέου φορέα.
Το Ποτάμι. Την αισιοδοξία που επικρατεί στη ΔΗΣΥ δεν φαίνεται να συμμερίζεται Το Ποτάμι. Παρά το γεγονός ότι η ανακοίνωση συνοδεύεται από υποσημείωση που αναφέρει πως η σύνθεση της Επιτροπής θα συμπληρωθεί με τη «συμμετοχή εκπροσώπων των υποψηφίων και με προσωπικότητες ευρύτερης αποδοχής στον χώρο της Κεντροαριστεράς», στη Σεβαστουπόλεως υποδέχθηκαν τα νέα μάλλον ψυχρά. Η Επιτροπή «θυμίζει έντονα ΔΗΣΥ», αναφέρουν, «με μόνο ανεξάρτητο μέλος τον πρόεδρό της». Παράλληλα, στο Ποτάμι θεωρούν ότι η όλη διαδικασία εκλογής αρχηγού γίνεται βιαστικά και κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους. Ως αποτέλεσμα, δίνει την εντύπωση αντιπαράθεσης μεταξύ προσώπων και όχι πολιτικών σχεδίων των υποψηφίων, η οποία απαιτεί ζύμωση τουλάχιστον ενός διμήνου. Στο Ποτάμι έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ το πρόβλημά τους φαίνεται να είναι και ιδεολογικό –εκείνοι φιλοδοξούν να εκφράσουν πολιτικά ολόκληρο το «προοδευτικό Κέντρο», ενώ ο νέος φορέας πρόκειται για κόμμα της Κεντροαριστεράς.
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ για Βαρουφάκη. Παράλληλα, «εθνικό έγκλημα» χαρακτήρισε στον Βήμα FM ο Βαγγέλης Βενιζέλος τις πράξεις του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάνη Βαρουφάκη το 2015. «Το να συζητούν σοβαρά, το να διαπραγματεύονται, να κάνουν αυτού του είδους τον κωμικό σχεδιασμό, όπως αποδεικνύεται από τα SMS, είναι πράξεις που συνιστούν ένα εθνικό έγκλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά και στην έξοδο στις αγορές. «Οι όροι έκδοσης ενός μικρού ομολόγου, από το οποίο αντλήσαμε τελικά τρία δισ., είναι μια πανηγυρική ομολογία των σημερινών κυβερνώντων ότι ακολουθούν, ασθμαίνοντας και με τρία χαμένα χρόνια, την πολιτική μας, διότι αυτό είναι η συνέχεια της προσπάθειάς μας του 2014. Οπως και όλη η συζήτηση για το χρέος, σας θυμίζω, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η μικρή ουρά της μεγάλης επέμβασης που κάναμε το 2012. Ολα αυτά τα είχαν συκοφαντήσει, τα είχαν απαξιώσει, τα είχαν νοθεύσει» επισήμανε ο Βενιζέλος.
Με αφορμή το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο Βενιζέλος αναφέρθηκε με πολύ θετικά σχόλια στον νόμο της Αννας Διαμαντοπούλου και χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την «ευρύτατη συναίνεση» με την οποία ψηφίστηκε στη Βουλή. Για το νομοσχέδιο Γαβρόγλου σχολίασε πως «είναι στην πραγματικότητα η κατάργηση της προοπτικής να έχει η Ελλάδα ένα πανεπιστήμιο σύγχρονο, ανταγωνιστικό για τα διεθνή δεδομένα, ένα πανεπιστήμιο ερευνητικό, υψηλών προϋποθέσεων, ένα πανεπιστήμιο το οποίο δίνει πτυχία και μεταπτυχιακούς τίτλους, οι οποίοι έχουν ένα πραγματικό αντίκρισμα για την αγορά και την ακαδημαϊκή κοινότητα».