Τα δύο «βήτα» (Βαρουφάκης, Βενεζουέλα) φαίνεται πως διαμορφώνουν όρους αμηχανίας και μουδιάσματος για την κυβέρνηση. Ειδικά τώρα που φαίνεται πως και για τις δύο υποθέσεις βγαίνουν πιο πολλά στοιχεία και γεγονότα στο φως και δίνουν λαβή στην αξιωματική αντιπολίτευση να σφυροκοπά εν μέσω θέρους ζητώντας Εξεταστική Επιτροπή. «Από την ημέρα που έκλεισε η συμφωνία για χρέος – αξιολόγηση, η ΝΔ ζητάει κάθε βδομάδα και μια καινούργια Εξεταστική. Χωρίς πολιτικό αφήγημα, προσπαθεί να το εφεύρει –ματαιοπονούν. Συνιστούμε ξεκούραση και αναστοχασμό, μήπως και δουν τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας» ήταν η απάντηση από το γραφείο του Πρωθυπουργού που πάντως, σύμφωνα με μια ανάγνωση, αποτυπώνει αμηχανία για όσα λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης με το βιβλίο του «Adults in the Room» αλλά και με συνεντεύξεις που έδωσε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε και πυροδότησαν την οργή των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Πυρά κατά του Γιάνη. Η κυβέρνηση επιχειρεί να απαξιώσει τις αποκαλύψεις του πρώην άσπονδου συντρόφου και επιλογή του ίδιου του Τσίπρα –όπως θυμίζουν ορισμένοι εσωκομματικά –αλλά και να τον καταχωρίσει πια στα επικοινωνιακά όπλα της Νέας Δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Τσίπρας αλλά και οι Τσακαλώτος, Βούτσης, Τζανακόπουλος και Πολάκης έδωσαν τον τόνο της απάντησης στον Βαρουφάκη. «Το ότι η ΝΔ αξιοποιεί τον κ. Βαρουφάκη είναι πασιφανές. Δεν θεωρώ ότι ο ίδιος το επιδιώκει, αλλά σίγουρα το αποδέχεται»είπε για παράδειγμα σε συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Τα SMS της φωτιάς. Tι καινούργιο όμως αποκάλυψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών; Εντύπωση προκαλεί μία σειρά SMS που αντάλλαξαν Τσίπρας και Βαρουφάκης έπειτα από συνάντηση του δεύτερου με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο (2015), παρουσία του Γιώργου Χουλιαράκη και του Νικόλα Θεοχαράκη και αποκάλυψαν «TA NEA Σαββατοκύριακο» σε καταγραφή από το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών. Εδώ φαίνεται να επιβεβαιώνεται το ενδεχόμενο Grexit αλλά και το σχέδιο παράλληλου νομίσματος. «Σου στέλνει μήνυμα για time out…» είναι το πρώτο SMS του Βαρουφάκη και ο Τσίπρας ρωτάει: «Προτείνει έξοδο ή υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος;». «Το πρώτο μέσω του δεύτερου: έχοντας πλήρη επίγνωση ότι το Μνημόνιο μας πνίγει» απαντά ο Βαρουφάκης και ο διάλογος με τον Πρωθυπουργό συνεχίζεται ως εξής: «Σ’ αυτή την περίπτωση, αν το εννοεί, πες του να συζητήσουμε πώς θα μπορούσε να γίνει κάτω από τους καλύτερους όρους. Χρηματοδότηση, συναίνεση και αμοιβαία βοήθεια χωρίς χρεοκοπία» σημειώνει ο Τσίπρας σύμφωνα με την αφήγηση Βαρουφάκη. Ο δεύτερος απαντά: «Προσφέρει μεγάλη βοήθεια στη μετάβαση». Παράλληλα με αυτό, αίσθηση προκάλεσε η συνέντευξη του Βαρουφάκη στο «Πρώτο Θέμα», όπου και περιγράφει αναλυτικά τα δύο σχέδια της κυβέρνησης: το λεγόμενο και Plan B που όπως σημειώνει περιείχε το παράλληλο σύστημα πληρωμών, εντός ευρωζώνης όμως. Και το λεγόμενο και Plan X που όπως λέει του το ζήτησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και θα έμπαινε σε εφαρμογή αν η χώρα έβγαινε από την ευρωζώνη.

Ζητει Ειδικό Δικαστήριο. Ο Βαρουφάκης στην ίδια συνέντευξη ζητεί επίμονα και Εξεταστική και Ειδικό Δικαστήριο για όλη την περίοδο των Μνημονίων, όπως λέει και για το 2015, ενώ σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του επίσης το δημοψήφισμα του 2015 περιεγράφη από τον Γιάννη Δραγασάκη ως έξοδος διαφυγής (δηλαδή, απλώς ως ένας τεχνητός ελιγμός). Και βέβαια πλάι στη συνεχιζόμενη βαρουφακειάδα (να σημειώσουμε πως ο Βαρουφάκης έδωσε συνέντευξη και στην «Κυριακάτικη Ελευθερία του Τύπου») προστίθεται και ένας ακόμη πονοκέφαλος για το Μέγαρο Μαξίμου.

Υπόγειες διαδρομές. Ο Ιάσων Πιπίνης αποκαλύπτει στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» μια υπόγεια διαδρομή και συνεννόηση του Τσίπρα με τις κυβερνήσεις της Βενεζουέλας και της Ρωσίας για έναν παράλληλο δρόμο της Ελλάδας εκτός Ευρώπης. Για την ακρίβεια και σύμφωνα με την αποκάλυψη του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής», το εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ περνούσε και από τη Βενεζουέλα, καθώς ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ήδη από το 2013 φέρεται να διερευνούσε τη δυνατότητα προμήθειας πετρελαίου από το καθεστώς του Μαδούρο, σε περίπτωση που η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον Ιούλιο του 2013 ο Τσίπρας, ο Νίκος Παππάς και ένα ακόμη στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μετέβησαν στη Μόσχα για να συναντήσουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και άλλους αξιωματούχους ώστε να κάνουν ντιλ για πετρέλαιο, αλλά και για να ζητήσουν τη μεσολάβηση του βενεζουελανού ηγέτη ώστε να στηρίξουν μια ενδεχομένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η Ρωσία και η Κίνα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πρώην υπουργό της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, ο οποίος μιλάει στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», ο Αλέξης Τσίπρας εκτός από την εξασφάλιση φθηνού πετρελαίου από το Καράκας, ζητούσε και τη μεσολάβηση του Μαδούρο στις κυβερνήσεις Κίνας – Ρωσίας. Συγκεκριμένα φέρεται να είπε: «Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι μού ζητούν τρελά πράγματα για να με στηρίξουν. Σκεφτείτε ότι οι Ρώσοι μού ζήτησαν να τους παραχωρήσουμε μία αεροπορική βάση στην Κρήτη!».