Φιλοξενία σε διαμερίσματα αντί σε hotspots και χορήγηση μετρητών αντί συσσιτίων προανήγγειλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας (σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ) για τους πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα.

Εξαγγελίες οι οποίες κρατάνε από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν και ο Μουζάλας είχε πρωτοαναφερθεί σε αυτές τις πρωτοβουλίες. Η στήλη δεν διαφωνεί να προχωρήσουν τέτοιες ενέργειες.

Μόνο που, όπως και ο ίδιος ο υπουργός παραδέχθηκε, τα προβλήματα στα νησιά είναι ακόμη μεγάλα και υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε και κοινοτική χρηματοδότηση, η οποία θα διοχετευθεί προς την Ιταλία –πρόκειται για τη χώρα που δέχεται επί του παρόντος τη συντριπτική πλειονότητα του προσφυγικού ρεύματος. Και ίσως θα έπρεπε να λυθούν πρωτίστως αυτά.

Πάντως, από άποψη σχεδιασμού τα πράγματα βαίνουν καλώς. Οπως είπε ο Μουζάλας, θα τρέξουν άμεσα δύο προγράμματα, ένα εκπαιδευτικό προκειμένου οι πρόσφυγες να μάθουν ελληνικά, αγγλικά, αλλά και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Και με το δεύτερο πρόγραμμα θα τους αξιοποιήσουμε ως εργατικό δυναμικό κυρίως στον γεωργικό τομέα.

Ο σχεδιασμός επί χάρτου είναι περίφημος. Στην πράξη, βέβαια, θα φανεί.