Ενας από τους πιο μετρημένους και σοβαρούς ιεράρχες της Εκκλησίας, ο μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, έφυγε προχθές από τη ζωή σε ηλικία 78.

Γεννημένος το 1939 στο Βουνό Χίου υπηρέτησε επί δωδεκαετία ως ιεροκήρυκας στη Μητρόπολη Κορινθίας και επί τριετία ως καθηγητής της Εκκλησιαστικής Σχολής Κορίνθου και από το 1974 ήταν μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου. Ηταν απόφοιτος της Εκκλησιαστικής Σχολής Κορίνθου και της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.

Οσοι είχαν γνώση της διαδρομής του χαρακτήριζαν τον Προκόπιο ως μητροπολίτη με προοδευτικές απόψεις. Υπήρξε μάλιστα από τους πρώτους που καθιέρωσαν και δεύτερη Θεία Λειτουργία για να μπορούν οι νέοι που δεν ξυπνούν πρωί να την παρακολουθήσουν. Στην περίπτωσή του ίσχυε και το ρητό «δείξε μου τον φίλο σου για να σου πω ποιος είσαι». Ο Προκόπιος ήταν πολύ καλός φίλος με τον μακαριστό μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Ιεραρχίας.

Απέφευγε την προσωπική προβολή και τις συγκρούσεις. Ο καβαλιώτης διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης σε ανακοίνωσή του εξέφρασε τη θλίψη και τη συγκίνησή του για τον χαμό του μητροπολίτη και αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του στην Καβάλα –έδρα της Μητρόπολης. «Ο μητροπολίτης Προκόπιος υπηρέτησε υποδειγματικά την Ορθοδοξία και προσέφερε σπουδαίο ποιμαντικό και ανθρωπιστικό έργο. Το γηροκομείο της μητρόπολης αλλά και το Τραπέζι της Αγάπης είναι δείγματα της πίστης και της αγάπης του. Θα τιμούμε για πάντα τη μνήμη του».

Γνώστης οικονομικών

Ο Προκόπιος ήταν άριστος γνώστης των οικονομικών της Εκκλησίας και γι’ αυτό τον λόγο η Ιεραρχία τού ανέθετε δύσκολες «αποστολές». Το 2008, για παράδειγμα, μετά την εκλογή Ιερώνυμου στο τιμόνι της Αρχιεπισκοπής είχε αναλάβει την έρευνα για τις οικονομικές ατασθαλίες της «αμαρτωλής» ΜΚΟ της Εκκλησίας Αλληλεγγύη.

Η εξόδιος ακολουθία είναι προγραμματισμένο να ψαλεί σήμερα το μεσημέρι στον καθεδρικό ναό Αποστόλου Παύλου Καβάλας προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου. Τοποτηρητής της χηρευούσης μητρόπολης ορίστηκε ο μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων.