Μπορεί να είναι πρώην πρωθυπουργός, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς είχε πολύ υψηλού επιπέδου συναντήσεις –όπως σας είχα ενημερώσει –κατά την επίσκεψή του στην Κίνα έπειτα από τη σχετική πρόσκληση του κινέζου πρωθυπουργού.

Ο Σαμαράς, μετά τη συνάντηση και το γεύμα που είχε με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ την περασμένη εβδομάδα, συναντήθηκε τετ α τετ στο Πεκίνο και με τον πρόεδρο της COSCO Σου Λιρόνγκ. Ο πρώην πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τον επενδυτικό σχεδιασμό της COSCO και βεβαίως στη συζήτηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι που αφορά την Ελλάδα.

Οι επαφές του Αντώνη Σαμαρά στη Xώρα των Δράκων όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κεντρικής επιτροπής του ΚΚ της Κίνας Γκουο Γετσού, με τον οποίο συζήτησαν για την προετοιμασία ενόψει της νέας μεταρρυθμιστικής πολιτικής της Κίνας, αλλά και με τον πρόεδρο του Κινεζικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Γου Χαϊλόνγκ.

Η επίσκεψή του στην Κίνα ολοκληρώθηκε με την ομιλία του στην πόλη Κουμπουτσί της Κινεζικής Μογγολίας, όπου ήταν κεντρικός ομιλητής στην 6η Διεθνή Σύνοδο Kubuqi για τον Ελεγχο της Ερημοποίησης. Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι στην Εσωτερική Μογγολία ή ευρύτερα στην Ασία, στη Βόρειο Αφρική, στην Αραβική Χερσόνησο, στο Ισραήλ «έχουν υπάρξει αρκετές επιτυχείς προσπάθειες μέχρι στιγμής. Πρέπει να μοιραστούμε τις εμπειρίες τους, να μάθουμε από αυτές και να χτίσουμε πάνω τους, να τις πάμε πιο πέρα».