Ετοιμος να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εμφανίστηκε το Σάββατο ο Νίκος Αναστασιάδης, «αρκεί οι προϋποθέσεις που έχουμε θέσει να ικανοποιηθούν» –που σημαίνει καμία πρόοδος αν δεν φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, αν δεν υπάρξει συμφωνία για τερματισμό των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων. Στον χαιρετισμό του στην ετήσια συνεστίαση του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λεμεσού, ο Αναστασιάδης επεσήμανε επίσης πως, αν και η Τουρκία ήταν αυτή που οδήγησε τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο, «θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε, μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε επιτέλους και κάποιοι που μέχρι σήμερα από μακριά παρακολουθούν, ενεργότερα να εμπλακούν ώστε να επηρεάσουν για να έχουμε τα ποθητά αποτελέσματα».

Μετά τα δημοσιεύματα για άνοιγμα της Αμμοχώστου και την αναστάτωση που έφεραν στο νησί, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, τόνισε πως η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει το άνοιγμα της πόλης-φαντάσματος (και σήματος κατατεθέν της τουρκικής εισβολής) ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με σκοπό να επιστρέψουν εκεί οι νόμιμοι κάτοικοι. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί, σύμφωνα με τον Κασουλίδη, «μόνο με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών και όχι μονομερώς». Με αφορμή δε τις διαρροές για τουρκικό plan B για τα Κατεχόμενα, σχολίασε πως «αυτό που περιλαμβάνει σίγουρα το σχέδιο Β είναι εγκατάλειψη της βάσης όπως την καθορίζει το ψήφισμα 1251 των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και συζήτηση με βάση τη λύση δύο κρατών ή τη συνομοσπονδία. Υποπτεύομαι ότι το σχέδιο Γ είναι η προσάρτηση των Κατεχομένων».

Η ΝAVTEX

Ερωτώμενος για την τουρκική NAVTEX, με την οποία δεσμεύεται θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Πάφου για τη δραστηριοποίηση πλοίου του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, ο Κασουλίδης δήλωσε πως ακόμα και η αμερικανική πρεσβεία στην Κύπρο δήλωσε άγνοια για το θέμα και εξέφρασε την πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης να προβεί σήμερα σε διάβημα προς την Ουάσιγκτον.