Κρατάει μήνες αυτή η κολόνια… Τη δημιουργία αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος με δίδακτρα στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν την είχε δει με καλό μάτι από την αρχή το υπουργείο Παιδείας.

Στόχος του προγράμματος ήταν η προσέλκυση φοιτητών από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, κυρίως δε Κινέζων, για εκπαίδευση στον ελληνικό πολιτισμό. Το ύψος των διδάκτρων είχε, δε, οριστεί στα 8.000 ευρώ ετησίως, με διάρκεια σπουδών τα τρία έτη. Το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, είχε φρενάρει την οργάνωση του συγκεκριμένου προγράμματος με το σκεπτικό πως αντίστοιχα προγράμματα θα πρέπει να αναπτυχθούν σχεδόν αποκλειστικά από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Το θέμα ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα, με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο σχετικά με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, να υποστηρίζει πως υπάρχουν νομικής φύσεως κολλήματα. Κάποιοι, είπε, κατηγορούν το υπουργείο και τον ίδιο ως εμμονικούς που δεν θέλουν τα ξενόγλωσσα. «Αν είναι δυνατόν. Σιγά τα ωά, θα έλεγα εγώ. Αυτό είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι ότι αντί να έρθουν με μια νομικά σωστή πρόταση τετραετή, να δούμε το πρόγραμμα σπουδών και ποιοι θα διδάσκουν. Δεν γίνεται με τσάτρα πάτρα αγγλικά αυτή η δουλειά. Θα έρθει εδώ ο ξένος, θα δώσει 8.000 ευρώ χωρίς να ξέρει καν από πού θα παίρνει πτυχίο; Γι’ αυτό λέω σοβαρότητα» τόνισε ο Γαβρόγλου, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά πως το Διεθνές Πανεπιστήμιο έχει την τεχνογνωσία και τη νομική υπόσταση να λειτουργήσει προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα για ξένους.