Ενα άλμα μετέωρο. Στο κενό. Και μια λακκούβα εμπόδιο. Το παζλ ολοκληρώθηκε, ο άλτης του επί κοντώ Κώστας Φιλιππίδης τραυματίστηκε μένοντας στα πιτς (από 19 Ιουνίου) και τώρα επιδιώκει το come back, πηγαίνοντας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου χωρίς όμως ουδείς να γνωρίζει τον βαθμό ετοιμότητάς του.

Οι κρούσεις του Φιλιππίδη προς τη διοίκηση του Ολυμπιακού Σταδίου ήταν συνεχείς. Ο χώρος προπόνησης ώρες ώρες θυμίζει πίστα για μότο κρος! Γεμάτος λακκούβες. Μια από αυτές ήταν και το ραντεβού του επικοντιστή με την ατυχία. Ετσι, αντί να διεκδικήσει μετάλλια στις σημαντικές διοργανώσεις των περασμένων μηνών, διεκδικεί αποζημίωση μεγαλύτερη από 530.000 ευρώ με αγωγή που κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας διά του πληρεξούσιου δικηγόρου του Βασίλη Χειρδάρη.

Ο Φιλιππίδης επανειλημμένως είχεζητήσει από τη διεύθυνση του ΟΑΚΑ να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την επισκευή μιας λακκούβας και τώρα ξεκίνησε έναν διαφορετικό αγώνα.

Το θέμα του τραυματισμού του απασχόλησε τον Τύπο και έφτασε μέχρι τη Βουλή, όπου η βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου και τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Βασιλειάδη για την εξαιρετικά κακή κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, οι οποίες ευθύνονται για τον τραυματισμό του.

Και εδώ προκύπτουν τα αμείλικτα ερωτήματα. Είναι δυνατόν σε ένα (υποτίθεται) σύγχρονο στάδιο, το κορυφαίο της χώρας, να καλύπτεται λακκούβα από ταρτάν, αυτό να υποχωρεί και το πόδι αθλητή να βρίσκεται σε βάθος τριών εκατοστών; Θυμίζει ή όχι το γεφύρι της Αρτας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και μετά, καθώς οι κακοτεχνίες είναι στην ημερήσια διάταξη, ενώ η συντήρηση είναι λέξη που αγνοείται και όταν γίνεται προσπάθεια βελτίωσης, οι ρυθμοί θυμίζουν αυτούς της χελώνας; Βέβαια, έγιναν και κινήσεις για να εκλείψουν τα προβλήματα, όπως για παράδειγμα να κλείσουν οι τρύπες στην οροφή και να μη θυμίζει το κλειστό προπονητήριο ελβετικό τυρί όταν βρέχει. Αυτά όμως δεν λύνουν τα προβλήματα που υφίστανται και δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαίοι αθλητές επιλέγουν, όταν μπορούν, να κάνουν προετοιμασία στο εξωτερικό. Τρανταχτό παράδειγμα η Κατερίνα Στεφανίδη που σπούδαζε στις ΗΠΑ, αλλά και μετά το τέλος των σπουδών της παρέμεινε στο εξωτερικό για να έχει την ησυχία της. Και σίγουρα την υγεία της και καλύτερες συνθήκες εργασίες.

Κάπως έτσι ο Κώστας Φιλιππίδης, για να επανέλθουμε στην εξέλιξη και στο τέλος της ιστορίας, κυνηγά τη διοίκηση του ΟΑΚΑ για διαφυγόντα κέρδη –και δεν νομίζουμε αυτό να έχει ξανασυμβεί. Κοντά του είναι ο ΣΕΓΑΣ, που αναγκάστηκε να κάνει μελέτη και να πει ακριβώς ποια έργα χρειάζονται, χωρίς βέβαια να έχουν γίνει μέχρι τώρα όλα τα απαραίτητα βήματα. Προφανώς, η κίνηση του Φιλιππίδη μπορεί να λειτουργήσει ως κώδωνας του κινδύνου και να βελτιωθούν οι συνθήκες προπόνησης των αθλητών. Γιατί, εκτός των άλλων, θέλουν και θέρμανση τον χειμώνα και όχι να νιώθουν ότι βρίσκονται σε καταψύκτη μολονότι προπονούνται σε κλειστό γήπεδο.