Δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1B πέταξαν πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο σε απάντηση των πρόσφατων πυραυλικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε χθες η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ. Η Πιονγκγιάνγκ είχε προχωρήσει την Παρασκευή σε άλλη μια δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που, όπως υποστηρίζει, αποδεικνύει την ικανότητά της να πλήξει τις ΗΠΑ.

Οι πτήσεις των αμερικανικών Β-1Β αποτελούσαν «απάντηση» στην πυραυλική δοκιμή αλλά και την εκτόξευση του πυραύλου Χουανσόνγκ-14 στις 3 Ιουλίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα αμερικανικά βομβαρδιστικά απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση του Γκουάμ. Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης μαχητικά της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

«Η Βόρεια Κορέα παραμένει η πιο επείγουσα απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα. Αν απαιτηθεί, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε με ταχεία, θανατηφόρα και συντριπτική ισχύ στον χρόνο και στον τόπο της επιλογής μας» ανέφερε στην ανακοίνωση ο διοικητής των δυνάμεων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, Τέρενς Τζ. Ο’Σόνεσι.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Τραμπ δηλώνει «πολύ απογοητευμένος με την Κίνα». Σε μηνύματά του στο twitter έγραψε: «Οι άφρονες πρώην ηγέτες μας τους επέτρεψαν (στους Κινέζους) να κερδίζουν εκατοντάδες δισ. δολάρια κάθε χρόνο από το εμπόριο. Δεν κάνουν τίποτε για εμάς με τη Βόρεια Κορέα, μόνο λόγια. Δεν θα το επιτρέψουμε να συνεχιστεί. Η Κίνα θα μπορούσε εύκολα να λύσει αυτό το πρόβλημα».