Με μεγάλες παρελάσεις στην Αγία Πετρούπολη αλλά και στη ρωσική βάση του Ταρτούς στη Συρία γιόρτασε χθες την Ημέρα του Ναυτικού πραγματοποιώντας έτσι επίδειξη στρατιωτικής ισχύος. Επίσης, εντυπωσιακή ήταν η παρουσία πλοίων, υποβρυχίων και αεροσκαφών στις ρωσικές ναυτικές βάσεις στη Σεβαστούπολη που προσαρτήθηκε στη Ρωσία από την Ουκρανία το 2014. Την ίδια ώρα, χθες, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωνε την απομπομπή 775 αμερικανών διπλωματών από τη ρωσική επικράτεια. Ο Πούτιν είχε προειδοποιήσει για αντίμετρα στην απόφαση της αμερικανικής Βουλής την Παρασκευή για επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας. Η αντίδραση ήταν άμεση, με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να κατηγορούν τις ΗΠΑ και να τονίζουν ότι η Ρωσία δεν πτοείται από κυρώσεις και ότι με αυτόν τον τρόπο δεν επιτυγχάνεται βελτίωση των σχέσεων.
Επίσης η ρωσική κυβέρνηση πήρε πίσω δύο ακίνητα που είχαν παραχωρηθεί στην αμερικανική διπλωματική αποστολή, ενώ έδωσε και εντολή για περαιτέρω μείωση του προσωπικού της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα έως τον Σεπτέμβριο. Ολα αυτά επιφέρουν μεγαλύτερο πλήγμα στις ήδη προβληματικές διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών. «Η αντίδραση της Ρωσίας στις νέες κυρώσεις ήταν αναπόφευκτη», σχολίασε ο ρώσος βουλευτής Αλεξέι Πουσκόφ. «Και θεωρώ πολύ πιθανό να υπάρξει και συνέχεια».
Σύμφωνα με τους αναλυτές, μέχρι τώρα η Μόσχα ίσως έχει επιδείξει κάποια αυτοσυγκράτηση στην Ανατολική Ουκρανία ή στη Συρία λόγω προσδοκιών για βελτίωση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον, όμως τώρα ίσως το Κρεμλίνο αρχίζει να αναζητά σημεία για να προκαλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στην απόφαση του Κογκρέσου για τις κυρώσεις ήταν ενδεικτική: «Δείχνει την εξαιρετική επιθετικότητα των ΗΠΑ όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις». Ο εκπρόσωπος του Πούτιν είπε πως ο ρώσος ηγέτης ενέκρινε τα αντίποινα, παρ’ ότι μια ημέρα πριν είχε δηλώσει ότι θα περιμένει να δει την τελική εκδοχή του νόμου πριν προχωρήσει σε τέτοια μέτρα.
Οι αναλυτές συνδέουν την ένταση που υπάρχει μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας με τη χθεσινή επίδειξη στρατιωτικής δύναμης του Κρεμλίνου. Η βασική παρέλαση πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη, όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν πάνω στο προεδρικό πλοίο χαιρέτισε τα πληρώματα πέντε πλοίων και υποβρυχίων που είχαν παραταχθεί στις όχθες του ποταμού Νέβα. Επειτα πέρασαν από μπροστά του πολλά πλοία, μεταξύ των οποίων και αρκετά καινούργια, ώστε να αναδειχθεί η ανανέωση του ρωσικού στόλου. Το 2011 η Ρωσία προχώρησε σε μια μεγάλη αλλαγή, παραγγέλνοντας δεκάδες νέα πλοία και υποβρύχια.
Στη Συρία, επτά ρωσικά πλοία και ένα υποβρύχιο πήραν μέρος σε στρατιωτική παρέλαση μπροστά από τη ρωσική στρατιωτική βάση στο Ταρτούς με ρωσικά αεροσκάφη να ίπτανται πάνω από την περιοχή. Το 2015 η Μόσχα παρενέβη στον εμφύλιο στη Συρία επικαλούμενη την ανάγκη αντιμετώπισης των τρομοκρατών, αλλά με βασική πρόθεση να στηρίξει το συριακό καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, ενός από τους στενότερους συμμάχους του Κρεμλίνου στη Μέση Ανατολή. Μόλις την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε νόμο με τον οποίο επικυρώνει συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση που επιτρέπει στη Ρωσία να διατηρήσει την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ για άλλον μισό αιώνα. Η συμφωνία σταθεροποιεί την παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή. Τον Ιανουάριο η Μόσχα είχε υπογράψει παρόμοια συμφωνία και για τη ναυτική της βάση στο Ταρτούς.