Από τις ΗΠΑ έως την Αργεντινή και το Μεξικό και από την ΕΕ έως τον Καναδά, ο κατάλογος των κρατών και των οργανισμών που καταδίκασαν ως φάρσα την εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης 545 μελών στη Βενεζουέλα, όπως ακριβώς και η αντιπολίτευση, είναι μακρύς. Ο Νικολάς Μαδούρο, πάλι, πανηγύρισε μαζί με τους υποστηρικτές του στην πλατεία Μπολίβαρ, στο κέντρο του Καράκας, αυτό που χαρακτήρισε ως «τη θριαμβευτικότερη ψηφοφορία της μπολιβαριανής επανάστασης εδώ και 18 χρόνια». Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, βέβαια, μόλις 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες, έναντι 7,5 εκατομμυρίων στο ανεπίσημο αντιδημοψήφισμα που είχε διοργανώσει η ίδια προ εβδομάδων. Η συμμετοχή έφτασε το 41,53%, ψήφισαν περισσότεροι από 8 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι, επέμειναν οι Αρχές.

Κι έτσι όμως το χαμόγελο και οι πανηγυρισμοί του Νικολάς Μαδούρο δύσκολα συνάδουν με τον θάνατο ακόμη 10 ανθρώπων την Κυριακή στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων –ανάμεσά τους δύο έφηβοι 13 και 17 χρόνων, κι ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης, ο 30χρονος Ρικάρντο Κάμπος. Ο αριθμός των νεκρών τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχει ξεπεράσει τους 120. «Δεν αναγνωρίζουμε αυτή την κίβδηλη διαδικασία, για μας είναι άκυρη, δεν υφίσταται», διακήρυξε από την κατοικία του όπου παραμένει περιορισμένος ο Ενρίκε Καπρίλες, προαναγγέλλοντας νέες διαδηλώσεις τόσο για χθες όσο και για αύριο, ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το Σώμα που ονειρεύεται ο Μαδούρο να τον κρατήσει στην εξουσία για πάντα.

Και τα 545 μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης, που θα αναλάβει να τροποποιήσει το Σύνταγμα και να διαλύσει ή να εκκαθαρίσει, όπως εκτιμάται, όλους τους θεσμούς που δεν τελούν υπό τον έλεγχο του καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένης της νόμιμα εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης καθώς και της γενικής εισαγγελίας, είναι σύμμαχοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ανάμεσά τους, η σύζυγος του Νικολάς Μαδούρο Σίλια Φλόρες, το δεξί του χέρι ΝτιοσντάδοΚαμπέγιο,καθώς και αρκετοί πιστοί συνεργάτες του. Οπως δήλωσε μάλιστα ο Καμπέγιο, η νέα Συντακτική Συνέλευση θα συνεδριάζει στο ίδιο μέγαρο με την υφιστάμενη Εθνοσυνέλευση, στην οποία κυριαρχεί από τις εκλογές του 2015 η αντιπολίτευση. «Μας πετούν έξω από την πόρτα, ξαναμπαίνουμε από το παράθυρο. Δεν παραδιδόμαστε ποτέ. Επιμένουμε και επιμένουμε μέχρι να νικήσουμε», διακήρυξε ο υπ’ αριθμόν 2 του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

«Αυτή η προσομοίωση εκλογών του Μαδούρο είναι ένα ακόμα βήμα προς τη δικτατορία. Δεν αποδεχόμαστε καμία παράνομη κυβέρνηση. Ο λαός της Βενεζουέλας και η δημοκρατία θα υπερισχύσουν», σχολίασε μέσω twitter η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι.

Οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας βενεζουελάνικου πετρελαίου (800.000 βαρέλια αργού από τα 1,9 εκατ. που παράγονται ημερησίως), έχουν ήδη προαναγγείλει κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα. Τη Συντακτική Συνέλευση ωστόσο καταδίκασαν σθεναρά και πολλές λατινοαμερικάνικες χώρες παραδοσιακά απρόθυμες να βρεθούν στο ίδιο στρατόπεδο με την Ουάσιγκτον. Η Αργεντινή, το Μεξικό, το Περού, η Κολομβία, η Βραζιλία, ο Παναμάς αλλά και ο Καναδάς ανακοίνωσαν ήδη πως δεν πρόκειται να την αναγνωρίσουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα στιγμιότυπο από την ημέρα της ψηφοφορίας αποκτά τη δική του συμβολική σημασία. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ήταν ο πρώτος που ψήφισε την Κυριακή στο ανατολικό τμήμα του Καράκας, σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση. Τη στιγμή όμως που θέλησε να περάσει από το ηλεκτρονικό σύστημα το «βιβλιάριο της πατρίδας» του, μία κάρτα εξοπλισμένη με έναν κωδικό που επιτρέπει ταυτόχρονα την ψήφο καθώς και τη χρήση κοινωνικών προγραμμάτων, εμφανίστηκε το εξής μήνυμα: «Το άτομο δεν υπάρχει ή το βιβλιάριό του έχει ακυρωθεί».

Το Ευρωκοινοβούλιο

«Δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε αυτές τις εκλογές. Είναι σαφές πως το σημερινό καθεστώς προσπαθεί να κρατηθεί με νύχια και με δόντια στην εξουσία», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. «Μία Συντακτική Συνέλευση εκλεγμένη υπό αμφίβολες και συχνά βίαιες συνθήκες δεν μπορεί να είναι μέρος της λύσης» για τη Βενεζουέλα, ξεκαθάρισε από την πλευρά της η Κομισιόν, καταδικάζοντας «την υπερβολική και δυσανάλογη χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας».