Ηταν το χρονικό μιας προαναγγελθείσας απομάκρυνσης. Ο ελληνοαμερικανικής καταγωγής Ράινς Πρίμπους αντικαταστάθηκε στη θέση του επιτελάρχη του Λευκού Οίκου από τον μέχρι τώρα υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι. Πολλοί όμως είναι εκείνοι που αμφιβάλλουν εάν αυτή η αλλαγή θα φέρει την τάξη στο Λευκό Οίκο, που βρίσκεται σε χάος τους τελευταίους έξι μήνες. Θα μπορέσει ένας πρώην στρατηγός των πεζοναυτών όπως ο Κέλι να φέρει στρατιωτική πειθαρχία ώστε να σταματήσουν οι πολλές εσωτερικές συγκρούσεις που έχουν εκδηλωθεί; Ο Κέλι είναι ένας από τους «στρατηγούς» του Τραμπ και, όπως εκείνος, δεν διαθέτει καμία πολιτική εμπειρία.

Γύρω από τον πρόεδρο Τραμπ λειτουργούν πολλές φατρίες υπονομεύοντας η μια την άλλη και κάπως έτσι, δηλαδή από ορισμένους αξιωματούχους του, φαίνεται να πείστηκε ο Τραμπ ότι ο Πρίμπους ήταν «αδύναμος». Βέβαια, ο νεοϋορκέζος μεγιστάνας δεν δείχνει να ενοχλείται από τον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει μεταξύ των συνεργατών του, αντίθετα τον ενθαρρύνει.Σύμφωνα με αποκάλυψη της «Washington Post» που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση, σχετικά πρόσφατα, στη διάρκεια σύσκεψης στο Οβάλ Γραφείο, μια μύγα ενοχλούσε τον πρόεδρο. Γενικά, η Δυτική Πτέρυγα έχει πρόβλημα με τις μύγες. Καθώς λοιπόν η συγκεκριμένη μύγα συνέχιζε να περιτριγυρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος κάλεσε τον επιτελάρχη του Ράινς Πρίμπους και του ανέθεσε να σκοτώσει το έντομο. Και αυτή φαίνεται ότι ήταν μόνο μια από τις ταπεινώσεις στις οποίες υπέβαλλε τον τελευταίο καιρό ο Τραμπ έναν τόσο στενό συνεργάτη του, στο πλαίσιο του πολέμου που μαίνεται, όπως όλα δείχνουν, στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος τον τελευταίο καιρό ρωτούσε συνεργάτες να αξιολογήσουν τον 45χρονο Πρίμπους και να του δώσουν ιδέες για αντικαταστάτες.

Μάλιστα, ο γαμπρός του Τραμπ και σύμβουλός του Τζάρεντ Κούσνερ έλεγε παντού πως ο Πρίμπους –ο οποίος είχε διατελέσει επί πέντε χρόνια πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος –δεν έκανε καλή δουλειά και ήταν αναποτελεσματικός. Την ίδια άποψη φαίνεται να εξέφραζαν στον Τραμπ τόσο η κόρη του Ιβάνκα όσο και η σύζυγός του Μελάνια. «Την τελευταία εβδομάδα το ακούσαμε ξανά και ξανά τουλάχιστον 20 φορές» περιγράφει εργαζόμενος στον Λευκό Οίκο. «Η λέξη ήταν “αδύναμος, αδύναμος, αδύναμος”». Αλλωστε και ο νέος υπεύθυνος επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Αντονι Σκαραμούτσι επιτέθηκε στον Πρίμπους την περασμένη εβδομάδα με χυδαίες εκφράσεις.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για αλλαγή προσώπου σε μια τόσο κομβική θέση είναι, παρατηρούν οι αναλυτές, ενδεικτική της μεγάλης επιρροής που ασκούν στρατιωτικοί –εν ενεργεία και εν αποστρατεία –στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών, ο Τζέιμς Μάτις, υπουργός Αμυνας, και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας ΜακΜάστερ. Πόσο εύκολα όμως ένας πρώην στρατιωτικός όπως ο Κέλι θα μπορέσει να βάλει τάξη στον Λευκό Οίκο που σπαράσσεται από αντιπαλότητες και ιδεολογικές διαφορές και όπου η οικογένεια του προέδρου παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο;

Ο Φίλιπ Γκόρντον, πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα που τώρα συμμετέχει στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, χαρακτήρισε τον Κέλι «ικανό πρόσωπο με ηγετική φυσιογνωμία», όμως αμφισβήτησε το εάν μπορεί να επιτύχει στη νέα του θέση. «Ο πιο ταλαντούχος και ικανός επιτελάρχης στον κόσμο δεν θα μπορούσε να επιτύχει σε αυτό τον Λευκό Οίκο με αυτόν τον πρόεδρο» δήλωσε. «Ολα τα προβλήματα στον Λευκό Οίκο προέρχονται από δομικά θέματα, με κυριότερο την προσωπικότητα του προέδρου».