Σκληρή πολιτική μάχη που θα διαρκέσει τέσσερις μήνες με τελικό στόχο να κερδίσουν δύο από τα μεγαλύτερα τρόπαια του Brexit ετοιμάζονται να δώσουν 23 πόλεις από 21 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα. Πρόκειται για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) ο οποίος αδειοδοτεί μεταξύ άλλων όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα που κυκλοφορούν στην ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) η οποία ελέγχει όλες τις τράπεζες των χωρών του μπλοκ.
Με βάση τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τον ΕΜΑ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 19 πόλεις περιλαμβανομένης και της Αθήνας και για την ΕΒΑ 8 πόλεις. Μάλιστα η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Αυστρία, η Πολωνία και το Βέλγιο «χτυπούν» και τις δύο υπηρεσίες. Είναι ενδεικτικό ότι οι μόνες χώρες της ΕΕ που δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να στεγάσουν έναν από τους δύο οργανισμούς είναι η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Κύπρος, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία.
Η Κομισιόν θα εξετάσει τις υποψηφιότητες μέχρι τον Σεπτέμβριο και οι ηγέτες των χωρών θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί τον Νοέμβριο.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θέτει έξι βασικές απαιτήσεις από τις υποψήφιες πόλεις προκειμένου να στεγάσουν μια από τις δυο υπηρεσίες. Ειδικότερα ζητούνται εγγυήσεις ότι οι υπηρεσίες θα μπορούν να λειτουργήσουν πλήρως στο έδαφός τους όταν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ. Θα πρέπει να προσφέρουν ικανοποιητικές υπηρεσίες για τους εργαζομένους και σχολεία για τα παιδιά τους καθώς και καλή πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη για τις οικογένειές τους. Επιπλέον οι πόλεις θα πρέπει να είναι ισχυρά επιχειρηματικά κέντρα και να βρίσκονται σε καλή γεωγραφική θέση.
Σειρά ψηφοφοριών. Κατά κοινή ομολογία, η τελική απόφαση για τις νικήτριες πόλεις θα είναι κατ’ εξοχήν πολιτική καθώς οι εθνικές κυβερνήσεις στους τέσσερις αυτούς μήνες που μεσολαβούν θα ασκήσουν όλη τους την επιρροή ενώ η απόφαση θα ληφθεί με σειρά ψηφοφοριών για κάθε πόλη μέχρι να βγει ο νικητής. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων που αδειοδοτεί την κυκλοφορία νέων φαρμάκων και ελέγχει την ασφάλειά τους απασχολεί σήμερα περίπου 1.000 άτομα. Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι επισκέπτονται τα γραφεία του στο Λονδίνο περίπου 36.000 άτομα από διάφορους κλάδους, κυρίως από τον φαρμακευτικό κλάδο και από κυβερνητικές υπηρεσίες. Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή έχει ως βασική προτεραιότητα την εποπτεία των τραπεζών και τη διενέργεια τεστ κοπώσεως στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Πρόκειται για υπηρεσία που μεγαλώνει συνεχώς σε ισχύ και προσωπικό. Σήμερα απασχολεί 160 άτομα.