Η ατμομηχανή της ανάπτυξης στην οικονομία της ευρωζώνης εξακολουθεί να κινείται προς τα εμπρός με γοργούς ρυθμούς. Η ανάπτυξη στο μπλοκ των 19 χωρών διαμορφώθηκε το δεύτερο τρίμηνο σε 0,6% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους. Αυτά τα στοιχεία αυτά έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016 η ανάπτυξη σε ολόκληρη την ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε 2,1%, που είναι η καλύτερη επίδοση της τελευταίας πενταετίας. Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης η ανάπτυξη έφτασε το ίδιο διάστημα το 2,2%.

Πλέον στη ζώνη του ευρώ καταγράφεται ανάπτυξη επί 17 συνεχή τρίμηνα, ενώ η ανεργία έχει υποχωρήσει σε χαμηλά εννέα ετών καθώς διαμορφώνεται σε 9,1%. Πρόκειται για σημαντική βελτίωση στα οικονομικά δεδομένα όλου του μπλοκ καθώς πριν από λίγους μήνες όλοι ανησυχούσαν για ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού στις εκλογικές αναμετρήσεις που έγιναν σε διάφορες χώρες. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και η Ολλανδία, η Γαλλία και η Αυστρία.

Η οικονομία της Γαλλίας έχει παρουσιάσει τους τελευταίους μήνες μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην ανάπτυξη, περίπου 0,5% από τρίμηνο σε τρίμηνο σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις. Σε θετική πορεία θεωρείται επίσης ότι βρίσκεται η Ισπανία με ανάπτυξη που ξεπερνά από τρίμηνο σε τρίμηνο το 0,8%. Νέα στοιχεία της Eurostat για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να παρουσιαστούν στις 16 Αυγούστου.

Κινητήρια δύναμη της οικονομικής δραστηριότητας στην ΕΕ εξακολουθεί να είναι η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη. Εκεί το καταναλωτικό και επιχειρηματικό κλίμα συνεχώς βελτιώνεται, ενώ η ανεργία παρουσιάζει συνεχή μείωση και διαμορφώνεται πλέον σε μόλις 3,8%.

Παράλληλα τα εργοστάσια στην Ευρώπη βλέπουν τις παραγγελίες τους να αυξάνονται και η αύξηση της ζήτησης δημιουργεί προσδοκίες για νέα ενίσχυση του δείκτη τιμών. Ολες αυτές οι εξελίξεις έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει ξανά τον Σεπτέμβριο για να καθορίσει τη νομισματική της πολιτική. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παρέμεινε τον Ιούλιο στο 1,3%, ενώ η ΕΚΤ θέτει στόχο το 2%.