Δύο χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου ο οποίος κρίθηκε ένοχος για μια από τις τρεις πράξεις παράβασης καθήκοντος για τις οποίες κρίθηκε από μηδενική βάση καθώς σε πρώτο βαθμό ομόφωνα είχε αθωωθεί για το σύνολο των αδικημάτων.
Το Δικαστήριο μάλιστα δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικόκαι του επέβαλε την ανώτατη ποινή με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα της έδρας Λάμπρου Πατσαβέλλα.
Ο εισαγγελέας τόνισε πως η πράξη που αποδίδεται στον κατηγορούμενο έχει ιδιαίτερη ηθική απαξία.
Συγκεκριμένα το Δικαστήριο τον καταδίκασε γιατί δεν ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ για την διαβίβαση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 τον Νοέμβριο 2010.Αντίθετα τον απάλλαξε από την κατηγορία που αντιμετώπιζε διότι δεν συγκαλούσε το ΔΣ καθώς και από το σκέλος εκείνο που αφορούσε το ότι διατηρούσε παράλληλα θέση και στο Δ.Ν.Τ. για λίγους μήνες ταυτόχρονα με την.άσκηση των κααθηκόντων του στην ΕΛΣΤΑΤ.
Τους επόμενους μήνες αναμένεται και η κρίση του Αρείου Πάγου σχετικά με την κατηγορία της ψεύδους βεβαίωσης καθώς η εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχει ασκήσει αναίρεση και για το δεύτερο απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.
Τι δήλωσαν οι δικηγόροι του.
«Με την σημερινή απόϕασή του το Τριμελές Εϕετείο Αθηνών, απήλλαξε τον κ. Ανδρέα Γεωργίου για δύο από τα τρία σκέλη της κατηγορίας της παραβάσεως καθήκοντος που του είχε αποδοθεί.
Ειδικότερα τον απήλλαξε για τα σκέλη της κατηγορίας της δήθεν παράλληλης απασχόλησής του στο ΔΝΤ για χρονικό διάστημα που διατελούσε και πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ και για το σκέλος της δήθεν παράνομης μη σύγκλησης του Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ κατά το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2010 έως Σεπτεμβρίου του 2011. Το ως άνω σκέλος της αποϕάσεως δικαίωσε πλήρως τις θέσεις του κ. Ανδρέα Γεωργίου.
Για το τρίτο σκέλος της κατηγορίας, ότι παρέβη δήθεν την υποχρέωσή του να θέσει υπόψη του Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία του δημοσιονομικού ελλείμματος του έτους 2009, ώστε αυτό να συναινέσει στην αποστολή τους και τα διαβίβασε αυτοβούλως, ώστε, δήθεν, να αποκομίσει ηθικό όϕελος το οποίο, κατά την κατηγορία, συνίσταται στην ανάδειξή του σε μονοπρόσωπο όργανο, το Δικαστήριο τον έκρινε ένοχο.
Αναμένουμε το σκεπτικό της απόϕασης για το ως άνω καταδικαστικό σκέλος για να ασκήσουμε τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα, ώστε ο κ. Ανδρέας Γεωργίου να απαλλαγεί και από το σκέλος αυτό της κατηγορίας.
Ο κ. Ανδρέας Γεωργίου πιστεύει απόλυτα στην αθωότητά του, για την οποία θα παλέψει, όσο χρόνο χρειαστεί, ενώπιον κάθε αρμόδιας Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Δικαστικής Αρχής, μέχρις οριστικής πλήρους δικαίωσής του, επί παντός ζητήματος που δημιουργείται από την άδικη δικαστική του εμπλοκή. Σημειώνεται ότι ο κ. Ανδρέας Γεωργίου είχε απαλλαγεί ομοϕώνως όλων των άνω κατηγοριών πρωτοδίκως (με σύμϕωνη γνώμη της Εισαγγελέως της έδρας), ενώ έχει ήδη απαλλαγεί δύο ϕορές δια βουλεύματος του Συμβουλίου των Εϕετών, από την κατηγορία της ψευδούς βεβαιώσεως, επί των οποίων απαλλακτικών βουλευμάτων έχει ασκηθεί δύο ϕορές αναίρεση από την Εισαγγελία του Α.Π.»
Οι πληρεξούσιοι Δικηγόροι
Νικόλαος Ντέσκας
Ιωάννης Λάγγας