Θετικό πρόσημο αποτελεί στην περίπτωσή τους η λαϊκή ρήση «Οι Χιώτες πάνε δυο δυο». Δύο νέοι ηλικιακά καλλιτέχνες, με ρίζες από το νησί της μαστίχας, οι οποίοι ζουν και δημιουργούν στη Γερμανία, ένωσαν τις επιθυμίες, τις δημιουργικές ανησυχίες και την αγάπη τους για το νησί και από φέτος βάζουν τη Χίο στον χάρτη των φεστιβάλ του ελληνικού αρχιπελάγους με διεθνείς αποχρώσεις. Ο λόγος για τους Ολγα Holdorff-Μυριαγκού και Λευτέρη Βενιάδη.
Το πρώτο διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Χίου αρχίζει με τη φωτογραφική έκθεση ««EL Sistema, MIAGI & Co» του Αντρέας Κναπ, μουσικού παραγωγού, προσωπικού συμβούλου του αρχιμουσικού Σάιμον Ρατλ αλλά και ικανού φωτογράφου, ο οποίος με το ανήσυχο βλέμμα του παρατηρούσε όλα όσα συνέβαιναν πάνω και πίσω από τη σκηνή.
Η έκθεση (στο Ιδρυμα Μαρία Τσάκος, στη Χώρα της Χίου) περιλαμβάνει φωτογραφίες που τράβηξε ο Κναπ μεταξύ 2004-2017, παρακολουθώντας μέσα από τον φωτογραφικό του φακό τα εκπαιδευτικά προγράμματα μουσικής αγωγής El Sistema (Βενεζουέλα) και MIAGI (Νότια Αφρική), Zukunft@BerlinPhilharmonie και Ηangarmusik (Βερολίνο) για προσφυγόπουλα. Με τα προγράμματα αυτά τα παιδιά των προσφύγων έχουν την ευκαιρία να μάθουν το μουσικό όργανο της επιλογής τους και να ασχοληθούν με τη μουσική. Ο ιστός που συνδέει (παρά τις ανομοιότητες) τα προγράμματα αυτά μεταξύ τους είναι ότι η μουσική εκπαίδευση και η συμμετοχή σε ορχήστρες λειτουργούν ως μέσο κοινωνικής ένταξης και ανάπτυξης, καλλιεργώντας το αίσθημα του «ανήκειν» και της κοινωνικής ευθύνης.
Οσον αφορά το μουσικό πρόγραμμα, το εξαμελές σχήμα μουσικής δωματίου που δημιουργήθηκε με αφορμή το πρώτο Chios Music Festival, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ολγας Holdorff-Μυριαγκού, και απαρτίζεται από διακεκριμένους μουσικούς που έχουν αποσπάσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, θα δώσει σήμερα (21.00) τη συναυλία «Summer Νight Variations» στο προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Χίου με κλασικά εργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Αύριο Τετάρτη (2/8) το ίδιο εξαμελές σχήμα συμπράττει στα Καρδάμυλα με τον Πέτρο Κλαμπάνη(Αμφιθέατρο «Αδαμάντιος Λεμός»), έναν δημιουργό με κέντρο του τη Νέα Υόρκη τον οποίο το περιοδικό «JazzTimes» περιέγραψε ως έναν «έξοχο μπασίστα και συνθέτη». Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι μια σχεδόν συμφωνική δουλειά σύγχρονης τζαζ.
Ενα μεγάλο τραπέζι, όπως αυτά που έχουμε όλοι στις αναμνήσεις μας, «στρώνει» στη μουσικοθεατρική παράσταση «Στο τραπέζι» ο Λευτέρης Βενιάδης και την παρουσιάζει στο Πυργί (Νέο Μουσείο Μαστίχας, 6-7/8). Ο Βενιάδης με θεατρική και μουσική παιδεία ενδιαφέρεται για το πάντρεμα μουσικής και θεάτρου ως μια νέα αδιαίρετη οπτικοακουστική δημιουργία και με αυτή τη θεωρία συστήνει το «Τραπέζι» του.
Στο κάδρο του σκηνοθέτη πρωταγωνιστούν όσα λέγονται γύρω από ένα τραπέζι, μεταξύ τυρού και αχλαδίου αλλά κι αυτά που υπονοούνται, ένα γλέντι που πολλές φορές εξελίσσεται σε καβγά, το αδιάφορο παιχνίδι με το αλάτι που ανακόπτεται από μια στομφώδη πρόποση, μια συζήτηση με πολιτική χροιά αλλά και κωμική διάσταση, ένας διάλογος που αρχίζει με μια φράση του Σουρή ή έναν δημοτικό στίχο και τελειώνει με μια ανάρτηση από το facebook. Ολα αυτά αυτά μετασχηματίζονται σε μουσικοθεατρικά δρώμενα που αναδεικνύουν έναν νέο μουσικό κόσμο, με ύφος που ακροβατεί ανάμεσα στο εντελώς σύγχρονο και το μελωδικό και γλωσσικά στοιχεία που παραπέμπουν σε χιώτικους ιδιωματισμούς (κείμενα: ποιήματα Γεωργίου Σουρή, αναρτήσεις από το facebook του Μάρκου Ξύδα).
Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου (με είσοδο ελεύθερη στις εκδηλώσεις) χωρίζεται σε δύο περιόδους, τη θερινή (Αύγουστος) και τη χειµερινή (Νοέµβριος), µε τη δεύτερη να δίνει έµφαση σε εκπαιδευτικά προγράµµατα για παιδιά και µαθητές.
Λίγο πιο βόρεια και δυο βδομάδες αργότερα (16-19/8) θα αρχίσουν οι εκδηλώσεις του πάντα ενδιαφέροντος Φεστιβάλ Μολύβου το οποίο –μαζί με εκείνο της Χίου –έχει αγκαλιάσει η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα. Στον άγρυπνο βιγλάτορα της Μήθυμνας θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ που περιλαμβάνει συναυλίες κλασικής μουσικής –μία δε και για παιδιά –και συνέδριο.