Λίγες μέρες μετά τη δεύτερη αναίρεση που ασκήθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, με κεντρικό πρόσωπο τον Ανδρέα Γεωργίου, χθες ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου της Αθήνας, ενώπιον του οποίου εκδικάζεται ένα παρακλάδι της υπόθεσης, εισηγήθηκε την ενοχή του πρώην προέδρου της Αρχής για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, για το οποίο πρωτοδίκως είχε ομόφωνα αθωωθεί.
Ετσι, ενώ από τη μια πλευρά, όπως προκύπτει και από νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, προωθείται διάταξη που προβλέπει ότι το ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει τα νομικά και δικαστικά έξοδα για πρώην μέλη της ΕΛΣΤΑΤ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου της Ανδρέα Γεωργίου, από την άλλη όλα τα δικαστικά μέτωπα που αφορούν το συγκεκριμένο πρόσωπο παραμένουν ορθάνοιχτα.
Και αν συνυπολογίσει κανείς ότι οι θεσμοί είχαν θέσει ως προαπαιτούμενο, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, το θέμα κάλυψης των δικαστικών εξόδων στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ από το Δημόσιο, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι η υπόθεση Γεωργίου, εκτός από τις νομικές διαστάσεις της, για τις οποίες τον τελευταίο λόγο έχουν οι φυσικοί του δικαστές, έχει αναμφίβολα και πολιτικές προεκτάσεις. Η προωθούμενη ρύθμιση – δέσμευση της κυβέρνησης κινείται, όπως όλα δείχνουν, σε αντίθετη τροχιά από τις τελευταίες δικαστικές εξελίξεις, το αποτέλεσμα των οποίων είναι ικανό να αλλάξει άρδην το σκηνικό για τον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος δεν έχει πείσει τους λειτουργούς της Θέμιδος για την αθωότητά του.
Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΓΟΡΕΥΣΗ. Ανεξάρτητα, λοιπόν, από τη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που παραπέμπει ευθέως στις δικαστικές περιπέτειες του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου της Αθήνας, αποτιμώντας τα στοιχεία της δικογραφίας για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος που αποδίδεται στον Ανδρέα Γεωργίου, πρότεινε χθες απευθυνόμενος στους δικαστές, οι οποίοι σήμερα αποφασίζουν για την ποινική μεταχείριση του κατηγορουμένου, να τον κηρύξουν ένοχο.
Ο εισαγγελικός λειτουργός, επικαλούμενος μια φράση του Δημοσθένη σχετικά με την ανάγκη σεβασμού στον νόμο, επεσήμανε στην αγόρευσή του πως, βάσει του ιδρυτικού της νόμου, ήταν υποχρεωτική η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ μία φορά τον μήνα και ο πρόεδρος ήταν υποχρεωμένος να εκτελεί τις αποφάσεις του.
«Υπήρχε έντονη ανάγκη εκείνη την περίοδο να σταθεί στο ύψος της η ΕΛΣΤΑΤ.
Ο Ανδρέας Γεωργίου όφειλε να δώσει βήμα στα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ και να ακούει τις απόψεις τους. Παρέβη τον σεβασμό στον νόμο και στην ομάδα, στη συλλογικότητα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας.
Επιπλέον, για το ζήτημα της διατήρησης παράλληλα θέσης από τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και στο ΔΝΤ, ο εισαγγελέας, το διά ταύτα της αγόρευσης του οποίου έγινε δεκτό με χειροκροτήματα από το παριστάμενο ακροατήριο, τόνισε ότι «η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται», θέτοντας το ερώτημα για το εάν ο Ανδρέας Γεωργίου θα είχε επιλέγει για τη θέση του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ αν είχε αποκαλύψει την παραμονή του και στο ΔΝΤ για διάστημα μερικών μηνών.
ΑΠΟ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ. Για την ιστορία, πάντως, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Ανδρέας Γεωργίου σε πρώτο βαθμό είχε κριθεί αθώος και μάλιστα ομόφωνα, με σύμφωνη γνώμη και της εισαγγελέως της έδρας, για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.
Ωστόσο, η υπόθεσή του κρίνεται ξανά από μηδενική βάση ύστερα από την έφεση που ασκήθηκε κατά της πρωτόδικης αθωωτικής απόφασης.
Η ετυμηγορία των τριών δικαστών αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η όποια απόφασή τους θα έχει και πολιτική διάσταση λόγω της φύσης τής υπόθεσης που εκείνοι καλούνται να κρίνουν αυστηρά και μόνο μέσα στο πλαίσιο της δικογραφίας και της δικονομίας.
Ανεξάρτητα, όμως, από τη σημερινή κρίση των δικαστών για το πλημμεληματικό σκέλος της παράβασης για την οποία κρίνεται ο Ανδρέας Γεωργίου, μετά την αυλαία της δίκης αυτής οι προβολείς στρέφονται στο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου, τα μέλη του οποίου θα κληθούν να αποφασίσουν για την αναίρεση ή μη επί του δεύτερου απαλλακτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, κατηγορία που έχει συνδεθεί με τη διόγκωση του ελλείμματος.