Το νομοσχέδιο για την Παιδεία δεν αποτελεί απλώς ένα βήμα της κυβέρνησης στην πορεία της προς τη ΔΕΘ και το καυτό φθινόπωρο της τρίτης αξιολόγησης. Σύμφωνα με μια ανάγνωση, αποτελεί και τον πρώτο σταθμό στη λεγόμενη ενδοκυβερνητικά και «αριστερή στροφή», που θα σηματοδοτηθεί από νομοσχέδια αλλά και παροχές μέχρι τα τέλη του 2017. Με το βλέμμα στην κοινωνική δυσφορία για τη φοροκαταιγίδα και την αποψίλωση του μέσου εισοδήματος, η κυβέρνηση αναζητεί μια νέα στρατηγική για να απορροφήσει τις όποιες εσωτερικές δυσαρέσκειες αλλά και για να μπορέσει να διατηρήσει τους δεσμούς της με τα κοινωνικά στρώματα που την ανέδειξαν.

Σε αυτό το πλαίσιο και παρότι τα πυρά από την αξιωματική αντιπολίτευση και άλλα κόμματα συνεχίζονται για τα φαντάσματα του 2013 και του 2015, δηλαδή για τις αποκαλύψεις των επαφών ΣΥΡΙΖΑ με Βενεζουέλα και τους ισχυρισμούς του Γιάνη Bαρουφάκη για το Plan B και το Plan X στο βιβλίο του και στο μπαράζ συνεντεύξεών του, η Κυβέρνηση ανησυχεί και βλέπει άλλους σκοπέλους από εδώ και πέρα.

Ποιους; Την τρίτη αξιολόγηση που περιέχει και ταυτοτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ ακανθώδη ζητήματα. Τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Τις επιφυλάξεις που ήδη διατυπώνει μέρος του διεθνούς Τύπου για το κατά πόσο προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις. Τους εσωτερικούς τριγμούς από τη συγκατοίκηση με τον Πάνο Καμμένο. Τις λεπτές ισορροπίες μεταξύ ορισμένων υπουργών που καλείται να περιφρουρήσει ο Πρωθυπουργός ενόψει και του ενδεχόμενου ανασχηματισμού το φθινόπωρο.

Ολα αυτά συνιστούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που ενισχύεται από μία σειρά μεταβλητών όπως η γραμμή των δανειστών μετά τις γερμανικές εκλογές, που σύμφωνα με μια κυβερνητική άποψη δεν θα είναι ίδια με της δεύτερης αξιολόγησης αλλά αμβλυμένη.

Εξάλλου, σύμφωνα με τους κυβερνώντες, η πρόσφατη πετυχημένη έξοδος στις αγορές έστειλε θετικά μηνύματα, παρότι αιωρείται μια κριτική εξ αριστερών πως οι έξοδοι που θα επιχειρηθούν και προσεχώς απομακρύνουν μια συζήτηση για απομείωση του δημόσιου χρέους.

«Η έξοδος στις αγορές, που ξεκίνησε την προηγούμενη Δευτέρα και ολοκληρώθηκε την Τρίτη, αποτέλεσε ένα σημείο καμπής και τούτο για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Το πρώτο είναι ότι για εμάς δεν ήταν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα αυτή η έξοδος. Αντιθέτως, αποτελεί το πρώτο βήμα μιας συνολικής στρατηγικής, έτσι ώστε στο τέλος της περιόδου του προγράμματος προσαρμογής, δηλαδή τον Αύγουστο του 2018, να έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να ανακτήσουμε πλήρως την πρόσβασή μας στις αγορές χρήματος» είπε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του (Star Κεντρικής Ελλάδας) και προσέθεσε: «Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό διότι, ξέρετε, η δυνατότητα της Ελλάδας να χρηματοδοτεί αυτοδύναμα το χρέος της σχετίζεται άμεσα και με τη δυνατότητά της να ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία. Δηλαδή, να μπορεί να νομοθετηθεί και να αποφασίζει πολιτικά χωρίς τη σκληρή εποπτεία των δανειστών».

Μια δήλωση που περικλείει όλη τη λογική της κυβέρνησης για επιστροφή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος και επιδοματική πολιτική από τα τέλη του 2017 και έπειτα.
Αποδόμηση Βαρουφάκη. Την ίδια ώρα με τη στρατηγική που θέλει όλα τα βλέμματα μπροστά, την αποδόμηση του Γιάνη Βαρουφάκη ανέλαβαν χθες οι προϊστάμενοι του υπουργείου Υγείας Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης, οι οποίοι με δηλώσεις και τοποθετήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιχείρησαν να ακυρώσουν τους ισχυρισμούς και τις αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Οικονομικών για το πρώτο επτάμηνο του 2015. «Στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν συζητήθηκε ούτεPlan Β ούτε Plan Χ. Αντιλαμβάνομαι ότι υπήρχαν συζητήσεις σε πιο στενό επίπεδο, αδικεί τη διαδρομή του ο Βαρουφάκης με τον τρόπο που κινείται. Προσπαθεί να δώσει λαβές για αποδομητική κριτική στην κυβέρνηση και είναι εκτός πραγματικότητας. Εχει σύνδρομο εκ των υστέρων δικαίωσης όπως κι άλλοι άνθρωποι» ανέφερε o Ανδρέας Ξανθός στον Σκάι.

Πάντως και χθες σιγήν ιχθύος τήρησε το Μέγαρο Μάξιμου, το οποίο δεν απάντησε κεντρικά για το θέμα Βαρουφάκη με κάποια ανακοίνωση επιχειρώντας να το υποβιβάσει.