Την αποτυχία της κυβέρνησης σε ακόμη ένα πεδίο της κοινωνίας, αυτό της ανώτατης εκπαίδευσης, επιδιώκει να αναδείξει η ΝΔ και γι’ αυτό σήμερα η σφοδρή αντίδρασή της στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου που συζητείται στη Βουλή θα εκφραστεί στο ανώτατο επίπεδο με ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να εκτοξεύσει εκ νέου πυρά στον κυβερνητικό συνασπισμό, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ αποτελεί οπισθοδρόμηση για την παιδεία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό πως είναι αντίθετη με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην ανώτατη εκπαίδευση. Το τελευταίο διάστημα όμως έχουν πυκνώσει οι αντιδράσεις σχεδόν από ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα, ενώ επίθεση έχουν εξαπολύσει και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ετσι, ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να τονίσει στην ομιλία του πως η κυβέρνηση και ο υπουργός Παιδείας έχουν απέναντί τους ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της παιδείας αλλά και της κοινωνίας. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη και του ηγετικού επιτελείου της ΝΔ είναι με την παρέμβασή του στη Βουλή να καταδειχθεί ότι με το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση τα ιδρύματα, αντί να ανοίξουν τους ορίζοντές τους προς τα έξω, θα γίνουν εσωστρεφή, αφού για παράδειγμα δεν προβλέπεται να υπάρχουν ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα.

Παράλληλα, αυστηρή κριτική αναμένεται να ασκήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για την επιστροφή του ακαδημαϊκού ασύλου. Πρόσφατα, εξάλλου, είχε αναφερθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα στην εκδήλωση κατά του νόμου Γαβρόγλου που είχε διοργανώσει η Πρωτοβουλία για Παιδεία και Ανάπτυξη (ΠΡΩΠΑΙΔΕΙΑ)και είχε καυτηριάσει τα φαινόμενα βίας εντός των ιδρυμάτων και το θέμα του ασύλου. «Τα πανεπιστήμια έχουν γίνει “άντρα” έκνομων συμπεριφορών. Αυτά δεν είναι φυσιολογικά πράγματα» είχε πει.

Ο στόχος. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόκειται να επικεντρωθεί και στην εναλλακτική πρόταση της ΝΔ για την ανώτατη εκπαίδευση. Αναμένεται δηλαδή να υπογραμμίσει ότι στόχος της είναι να βελτιώσει τον νόμο Διαμαντοπούλου, ο οποίος είχε ψηφιστεί από τα 3/4 της Βουλής. Θα επαναλάβει δε πως επιδίωξη της ΝΔ είναι να δοθεί βάρος στην αξιολόγηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων καθώς και στην εξωστρέφειά τους.

Οι διαθέσεις της Πειραιώς και η σκληρή γραμμή που θα κρατήσει στο θέμα της παιδείας φάνηκαν, άλλωστε, και χθες στην ομιλία της τομεάρχου Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ Νίκης Κεραμέως στη Βουλή. Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, σημείωσε πως σήμερα συγκρούονται δύο κόσμοι, δύο διαφορετικές κοσμοθεωρίες για το ελληνικό πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα.«Εσείς θέλετειδρύματα εσωστρεφή, χωρίς ξενόγλωσσα προγράμματα, χωρίς ξένους φοιτητές, με εκλογές με φυσική κάλπη για να την κλέβουν αντιεξουσιαστές. Θέλετε τα πανεπιστήμια ορμητήρια ανομίας. Θεωρείτε ότι για τα όποια επεισόδια βίας φταίει η απουσία “ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος”. Θέλετε ιδρύματα υπουργοκεντρικά, θέλετε η Σύγκλητος να διορθώνει τις αποφάσεις της με βάση τις υποδείξεις του υπουργού». Και συμπλήρωσε ότι η ΝΔ επιθυμεί «πανεπιστήμια ελεύθερα, αυτόνομα και αυτοδιοίκητα, πανεπιστήμια εξωστρεφή, με ξενόγλωσσα προγράμματα που θα προσελκύουν ξένους φοιτητές, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα που θα συνδέονται με την παραγωγική διαδικασία, πανεπιστήμια, προγράμματα και διδάσκοντες που θα αξιολογούνται αυστηρά από ισχυρή ανεξάρτητη Αρχή».

Την ίδια ώρα, με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η γαλάζια επίθεση στον κυβερνητικό συνασπισμό για τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη, αλλά και για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Πρωθυπουργού με τη Βενεζουέλα. Με δήλωσή του και σε ιδιαίτερα έντονο επικριτικό ύφος ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως όλοι περιμένουμε «τις απαντήσεις του στις αποκαλύψεις του κ. Βαρουφάκη, ότι συζητούσε κατ’ εντολήν του με τον κ. Σόιμπλε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.Επίσης περιμένουμε να καταδικάσει τη βίαιη καταστολή και τις δολοφονίες διαδηλωτών στη Βενεζουέλα. Εκτός εάν οι σχέσεις του κ. Τσίπρα με το καθεστώς Μαδούρο δεν του το επιτρέπουν». Σχολίασε δε με δηκτικό τρόπο την επιλογή του Πρωθυπουργού να μην απαντά στις αποκαλύψεις Βαρουφάκη σημειώνοντας: «Την ημέρα που οι πολίτες αναστενάζουν από την πρώτη δόση της βαριάς φορολογίας, η σιωπή του κ. Τσίπρα γίνεται ακόμη πιο ένοχη».