Σε ένα κελί περίπου 25 τ.μ. στοιβάζονταν 17 ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες ηλικίας γύρω στα 15 πάνω σε παρατεταγμένα στρώματα χωρίς σεντόνια που κάλυπταν σχεδόν όλη την επιφάνεια.

Αυτές τις εικόνες περιγράφει ο Συνήγορος του Πολίτη, που πραγματοποίησε σειρά αυτοψιών στη Βόρεια Ελλάδα στα μέσα Ιουλίου σε κέντρα κράτησης ανήλικων μεταναστών και προσφύγων.

«Πολλοί ανήλικοι παραμένουν σε αστυνομικά τμήματα έως και αρκετές εβδομάδες χωρίς προαυλισμό σε παντελώς ακατάλληλους χώρους» είναι μία από τις διαπιστώσεις του κλιμακίου με επικεφαλής τον βοηθό Συνήγορο του Πολίτη αρμόδιο για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργο Μόσχο.

Σύμφωνα με το πόρισμα του Συνηγόρου και βάσει των επίσημων στοιχείων από την Αστυνομία, από τις αρχές Ιουνίου 2017 μέχρι σήμερα στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης τέθηκαν σε «προστατευτική φύλαξη» 77 ανήλικοι πρόσφυγες, εκ των οποίων μόνο οι 13 από αυτούς μπόρεσαν να μεταφερθούν σε κατάλληλους χώρους φιλοξενίας.

Ανάλογο σήμα κινδύνου είχε σημάνει ο Συνήγορος του Πολίτη και τον Μάρτιο του 2016. Τότε 240 παιδιά ήταν αναγκασμένα να μένουν για μεγάλο διάστημα σε αστυνομικά κρατητήρια καθώς οι διαθέσιμες θέσεις φιλοξενίας σε ξενώνες είχαν καλυφθεί (βάσει των στοιχείων του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης).