Εργάτης πηγαίνει στο χωράφι για να μαζέψει ελιές. Ο εργοδότης του, πουρνό πουρνό, θα πρέπει να συμπληρώνει το Βιβλίο Απασχολουμένων σε Αγροτικές Εργασίες και Αλιεία αντί να υποβάλει στο σύστημα Εργάνη –όπως ισχύει σήμερα –τον Πίνακα Ωρών Εργασίας Προσωπικού.

Τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπει ότι είναι υποχρεωτική η τήρηση Βιβλίου ημερήσιων δελτίων απασχολούμενου προσωπικού σε αγροτικές εργασίες και αλιεία. Το Βιβλίο θεωρείται από τον ΕΦΚΑ και είναι αντίστοιχο του Πίνακα Ωρών Εργασίας Προσωπικού το οποίο γνωστοποιείται στο σύστημα Εργάνη.

Φοβερή ιδέα. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, το Βιβλίο θα διευκολύνει στον έλεγχο της τήρησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας στον αγροτικό τομέα. Και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, διευκρινίζεται ότι θα τηρείται τόσο για τους αλιεργάτες με σχέση ή σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε ένα ή περισσοτέρους εργοδότες, συμπεριλαμβανομένων και των αλιεργατών πολιτών τρίτων χωρών που ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ, όσο και για τους μετακλητούς πολίτες τρίτων χωρών που προσκαλούνται από εργοδότες για απασχόληση σε αγροτικές εργασίες και ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ.

Μια ακόμα κρίσιμη διευκρίνιση για να μην υπάρχουν παρανοήσεις. Το Βιβλίο θα πρέπει να τηρείται στον χώρο εργασίας. Στο χωράφι ή στην τράτα… Αν σε πιάσουν χωρίς εγγραφή, 10.500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο. Αν σε πιάσουν χωρίς Βιβλίο, 300 ευρουδάκια εξτρά.