Οι δήμαρχοι θέλουν να μην ισχύσει απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ τάσσονται υπέρ της διατήρησης της πενταετούς τους θητείας. Αντίθετη άποψη έχουν ωστόσο οι πολίτες. Αυτοί δείχνουν να προσανατολίζονται υπέρ της απλής αναλογικής και της επαναφοράς της τετραετούς θητείας.

Αυτά προκύπτουν από έρευνα της Opinion Poll σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Αυτοδιοίκησης. Βέβαια υπάρχουν και σημεία σύγκλισης μεταξύ δημάρχων και πολιτών. Τα προβλήματα της ανεργίας, της καθαριότητα και του οδικού δικτύου, αλλά και η ανάγκη επανεξέτασης του χωροταξικού των δήμων φαίνεται πως τους ενώνουν. Και επίσης αιρετοί και πολίτες βλέπουν πως αγκάθι αποτελεί και ο εναγκαλισμός της κεντρικής διοίκησης.

«Οι δήμαρχοι αντιλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό τον ρόλο που καλείται να παίξει η Αυτοδιοίκηση στην ανόρθωση της χώρας, την παραγωγική ανασυγκρότησή της και φαίνονται έτοιμοι να αποδεχθούν αυτή την πρόσκληση» σημειώνει ο υπεύθυνος ερευνών της Opinion Poll Ζαχαρίας Ζούπης.

Εντύπωση όχι μόνο στη στήλη, αλλά και στους ίδιους τους ερευνητές, προκάλεσε ωστόσο ένα συγκεκριμένο στοιχείο. Δεν θα περίμενα οι δήμαρχοι να μη δηλώσουν ικανοποιημένοι από το έργό τους –αν και όχι σε μεγάλο ποσοστό αφού φτάνει το περίπου 56%.

Το να δηλώνει όμως ένας στους πέντε δημάρχους ότι (πέραν της γραφειοκρατίας, της έλλειψης προσωπικού και όλων των άλλων συνηθισμένων απαντήσεων) η ίδια η αδυναμία του και η έλλειψη σχεδίου από τη δημοτική Αρχή συνιστούν εμπόδιο για την προώθηση του όποιου έργου, εδώ θα σηκώσω τα χέρια ψηλά.