Σε υψηλούς τόνους και σε εφ’ όλης της ύλης σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ εξελίχθηκε η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την Παιδεία, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο Πρωθυπουργός, αφού αναφέρθηκε σε όσα έκανε η κυβέρνηση για να λειτουργούν ομαλά τα σχολεία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι μέσα από τη νεοφιλελεύθερη αντίληψή της, θέλει να ρίξει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην αρένα του ανταγωνισμού, όπου θα αλληλοσκοτώνονται για το ποιο θα επιβιώσει στο ακαδημαϊκό survivor.

Για το άσυλο είπε ότι το νομοσχέδιο το επαναφέρει στο σημείο που είχε το νομοσχέδιο Γιαννάκου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα καταργήσει το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα λέγοντας ότι υποβαθμίζει τα ελληνικά πανεπιστήμια.

«Εξίσωση προς τα κάτω και ισοπέδωση. Αυτό είναι το σχέδιό σας σε κάθε τομέα. Να δημιουργείτε πολίτες εξαρτημένους από το Κράτος. Νομοθετείτε αγνοώντας προκλητικά το κλίμα συναίνεσης που με κόπο και αμοιβαίες υποχωρήσεις κατακτήθηκε στα θέματα της εκπαίδευσης» τόνισε.

Για το θέμα του ασύλου, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά «προστατεύει τα εγκληματικά στοιχεία, που έχουν ως ορμητήριά τους τα ΑΕΙ», την ώρα που εντός των Ιδρυμάτων συντελούνται αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η Ανώτατη Εκπαίδευση, η Παιδεία συνολικότερα, υποτάσσεται στον στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων για την εξυπηρέτηση, με όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα, των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου, υποστήριξε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην Βουλή επί του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Η κυβέρνηση έχει αναγορεύσει σε υπέρτατο κριτή της πολιτικής της τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και «παίρνει σίγουρα πολύ καλό βαθμό», συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας.

Αποφασισμένος «να μην κάνει πίσω ούτε ένα εκατοστό» δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στη διάρκεια παρέμβασής του στη Βουλή.

Τσίπρας: Επαναφέρουμε το άσυλο

«Η Παιδεία είναι θέμα βαθιά κοινωνικό, επηρεάζει τον τρόπο που οι άνθρωποι ζουν μέσα στην κοινωνία και έχουν πρόσβαση στην πληροφορία και τη γνώση. Η Παιδεία είναι δημοκρατικό δικαίωμα για να μπορούν οι πολίτες να ασκούν κριτική στην εξουσία. Η παιδεία είναι ζήτημα Δημοκρατίας» τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία, στην Ολομέλεια του Σώματος.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, τόνισε ότι φιλοσοφία του συνίσταται σε περισσότερη δημοκρατία, θέσπιση δημοκρατικών κανόνων, άνοιγμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα, σύνδεση με την κοινωνία και αυτό που, όπως είπε, ονομάζουμε προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Στόχος είναι να στήσουμε ένα νέο όραμα για την εκπαίδευση. Να βάλουμε στο παρόν τα θεμέλια του μέλλοντος, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, για να προσθέσει: Συγκροτούμε δομές που θα βοηθήσουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να συνδέονται μεταξύ τους και με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Καταργούμε τα συμβούλια διοίκησης για να αποκαταστήσουμε την δημοκρατία και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η άποψη της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη για την αξιολόγηση, είναι μια ακραία φιλελεύθερη αντίληψη για τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας και των πανεπιστημίων και συμπλήρωσε: Ριγμένα στην αρένα του ανταγωνισμού θα αλληλοσκοτώνονται για το ποιο θα επιβιώσει στο ακαδημαϊκό “Survivor”. Όλοι εναντίον όλων και ο καθένας μόνος του. Αξιολόγηση ναι, ακαδημαϊκή ζούγκλα όχι.

Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις διαλυτικές συνθήκες που δημιούργησαν ακραίες παρεμβάσεις τα προηγούμενα χρόνια. Τη διαφθορά στην εκλογή πρυτανικών Αρχών την είχαν στήσει οι δικές σας φοιτητικές παρατάξεις, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Φέρνουμε έναν νόμο πλαίσιο να ψηφίζονται χωριστά οι πρυτάνεις, από τους αντιπρυτάνεις. Οι πρυτανικές αρχές δεν είναι κόμματα, ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Να δώσουμε τη δυνατότητα να διασφαλίζεται η ελεύθερη παρουσία όλων των ιδεών στα πανεπιστήμια, με σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών. Ο μόνος τρόπος για να λύνονται τα προβλήματα είναι ο διάλογος μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και όχι μαζικές αστυνομικές επιχειρήσεις που θυμίσουν άλλες εποχές, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «δεν φοβόμαστε το φοιτητικό κίνημα: Επαναφέρουμε το άσυλο για την ελεύθερη παρουσία των ιδεών, αρκεί να σέβονται τις δημοκρατικές ελευθερίες».

Αναφερόμενος στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών, ο κ. Τσίπρας είπε: «Σταματάμε τη φάμπρικα των πολύ υψηλών διδάκτρων στα μεταπτυχιακά που αυξάνουν τα έσοδα μιας μικρής μερίδας καθηγητών και από την άλλη αποκλείουν από τις σπουδές όσους φοιτητές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Κανένας φοιτητής δεν θα αποκλείεται, εάν αδυνατεί να πληρώσει».

Με την κατάργηση των Συμβουλίων Διοίκησης, αποκαθιστούμε τη δημοκρατία και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ. Πρόκειται για στοιχειώδη κίνηση σεβασμού. Ανοίγουμε τον δρόμο για συνέργειες πανεπιστημίων και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ανέφερε, επίσης, ο κ. Τσίπρας.

Εργαζόμαστε να κρατήσουμε τους νέους ανθρώπους στην Ελλάδα για να συμβάλουν με τις ιδέες τους στην παραγωγική ανασυγκρότηση. Αυξήσαμε τη χρηματοδότηση για την έρευνα κοντά στο 1% του ΑΕΠ. Το πρόγραμμά μας αντιπαραβάλλεται το φιλελεύθερο όραμα της ΝΔ για την εκπαίδευση και η μόνη πρόταση της ΝΔ συμπυκνώνεται σε μία και μόνο λέξη: «Ιδιωτικό». Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του.

Επιχειρούμε να ευνοήσουμε την επιχειρηματικότητα της καινοτομίας και του κοινωνικού οφέλους. Δεν αντιμετωπίζουμε την κοινωνία ως αδαή πλειοψηφία, όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Μητσοτάκης, πρόσθεσε.

Η αιχμή του προγράμματος είναι παρεμβάσεις στο λύκειο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ώστε να αναβαθμίσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία μέσα στο σχολειό. Έχει ωριμάσει πια η ανάγκη να προχωρήσουμε σε ριζική αναμόρφωση των διαδικασιών εισαγωγής στα πανεπιστήμια, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Η ΝΔ θα καταργήσει το νόμο

«Ο νόμος Γαβρόγλου θα καταργηθεί», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του επί της συζήτησης του νομοσχεδίου «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα» στην Ολομέλια.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ενέφερε ότι αυτό το νομοσχέδιο στο μέλλον θα αποτελεί απλώς μίαα απόδειξη πως μίαα κυβέρνηση χωρίς σχέδιο και φραγμούς επιχείρησε στα μέσα του καλοκαιρού του 2017 να γυρίσει δεκαετίες πίσω την ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας. Έκανε λόγο για νομοθετική παρακμή του Κοινοβουλίου, που έχει ξεπεράσει κάθε όριο με την ανοχή του ίδιου του προεδρείου και του προέδρου του Κοινοβουλίου.

«Είναι συνένοχος σε αυτόν τον ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας πως δεν μπορεί το προαύλιο της Βουλής να μετατρέπεται σε χώρο για κάθε είδους διαμαρτυρία και όταν η αστυνομία κάνει απλά τη δουλειά της, περίπου να εγκαλείται από τον πρόεδρο της Βουλής.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε, παράλληλα, ότι έχει στείλει δύο επιστολές στον πρόεδρο της Βουλής για τα προβλήματα στη λειτουργία του Κοινοβουλίου, χωρίς να έχει λάβει καμία γραπτή απάντηση. «Τώρα για αυτό το θέμα σπεύσατε να μου απαντήσετε μέσα σε μία ημέρα», συμπλήρωσε και επανήλθε στα θέματα της Παιδείας.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές των ΑΝΕΛ, σημείωσε ότι ως στελέχη και βουλευτές της ΝΔ στο παρελθόν -συμπεριλαμβανομένου του προέδρου τους- είχαν στηρίξει πολιτικές για την εκπαίδευση σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από το σημερινό νομοσχέδιο. «Σήμερα θα ψηφίσετε ό,τι σας πουν για την καρέκλα», σχολίασε και έκανε λόγο για επικίνδυνη συγκυβέρνηση.

Μιλώντας αναλυτικότερα για το νομοσχέδιο και απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε: «Αντί να κοιτάτε μπροστά, κοιτάτε πίσω και αναμοχλεύετε τις πιο σκοτεινές εποχές».

Επίσης, επέκρινε την κυβέρνηση για τη διάταξη του νομοσχεδίου που αφορά το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου αλλά και για άλλες διατάξεις, όπως η κατάργηση των συμβουλίων των ιδρυμάτων.

«Απεχθάνεστε την ποιότητα και τις ανεξάρτητες φωνές. Στην πραγματικότητα αποστρέφεστε κάθε έννοια αξιολόγησης» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο διέπεται από συγκεντρωτική, γραφειοκρατική και οπισθοδρομική αντίληψη και αποκορύφωμα αυτής της νοοτροπίας είναι το νέο πλαίσιο για τα μεταπτυχιακά προγράμματα.

«Με τις πολιτικές σας εσείς τελικά διώχνετε τους καλύτερους από την πατρίδα» τόνισε, ενώ ανέφερε τους εξής πέντε άξονες της δικής του πρότασης για την ανώτατη εκπαίδευση: Ενίσχυση της πραγματικής αυτοτέλειας των πανεπιστημίων, αξιολόγηση, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, σύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την παραγωγική διαδικασία και αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε να μπορούν να ιδρυθούν και στην Ελλάδα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την οικονομία και όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι όλα αυτά και άλλα πολλά θα συζητηθούν στην εξεταστική «που θα γίνει είτε με την θέλησή σας, είτε χωρίς, γιατί ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει την αλήθεια».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι μόνο στη φαντασία του υπάρχουν μόνο χαμογελαστά πρόσωπα στον δρόμο, καθώς τα πρόσωπα των Ελλήνων που αντικρύζουν τα εκκαθαριστικά της εφορίας και του ΕΦΚΑ μόνο χαμογελαστά δεν είναι.